Αυτοάνοσες παθήσεις: 10 κοινά σημάδια που δεν πρέπει ποτέ να αγνοείτε

Αυτοάνοσες ασθένειες είναι οι παθήσεις που προκαλούνται από υπερβολική και λανθασμένη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι στον ίδιο τον οργανισμό. Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει εξελιχθεί έτσι ώστε να μας προστατεύει απέναντι σε οποιοδήποτε ξένο σώμα που μπορεί να εισβάλλει στον οργανισμό μας. Οι αυτοάνοσες ασθένειες είναι η ακριβώς αντίθετη περίπτωση της ανοσολογικής ανεπάρκειας, η οποία προκαλείται από υπολειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πολλές αυτοάνοσες παθήσεις μένουν αδιάγνωστες για χρόνια. Στις αυτοάνοσες παθήσεις

το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφει τα αντισώματα εναντίον του ανθρώπινου σώματος με αποτέλεσμα να το αρρωσταίνουν αντί να το προστατεύουν.

Κοινές αυτοάνοσες παθήσεις είναι

η θυρεοειδίτιδα Hashimoto,

η νόσος του Graves,

η ρευματοειδής αρθρίτιδα,

ο διαβήτης τύπου 1,

ο λύκος, η ψωρίαση,

η πολλαπλή σκλήρυνση,

το σύνδρομο Sjogren

και άλλα.

Οι γιατροί τονίζουν ότι η έγκαιρη διάγνωση συχνά είναι δύσκολη λόγω της ποικιλίας των συμπτωμάτων, τα οποία είναι μη ειδικά και μοιάζουν με αυτά άλλων παθήσεων Στην περίπτωση μιας αυτοάνοσης ασθένειας ωστόσο, ο απλός έλεγχος της στοματικής κοιλότητας βοηθά στη διάγνωση μιας σοβαρής διαταραχής του πεπτικού.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η ξαφνική εμφάνιση ανοιχτόχρωμων κηλίδων στα δόντια, μπορεί να αποτελεί ένδειξη κοιλιοκάκης. Η αυτοάνοση διαταραχή επηρεάζει 1 στους 100 ανθρώπους παγκοσμίως.

Η κοιλιοκάκη προκαλεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι, γεγονός που μπορεί να βλάψει το λεπτό έντερο. Η ασθένεια μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα απορροφά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο. Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, αυτές οι κηλίδες στα δόντια είναι πιθανό να αναπτυχθούν λόγω της έλλειψης ασβεστίου στον οργανισμό.

Είναι γνωστό ότι οι αυτοάνοσες παθήσεις είναι περίπλοκες, επειδή τα συμπτώματα ποικίλλουν. Χρειάζονται κατά μέσο όρο 5-6 γιατροί και περίπου πέντε χρόνια για να γίνει διάγνωση μιας αυτοάνοσης πάθησης .

Δείτε 10 κοινά σημάδια αυτοάνοσων παθήσεων που πρέπει να γνωρίζετε:

– Λευκές κηλίδες στο δέρμα ή στη στοματική κοιλότητα

– Εξάνθημα σε σχήμα πεταλούδας στη μύτη και τα μάγουλα

– Επαναλαμβανόμενα εξανθήματα ή κνίδωση και ευαισθησία στον ήλιο

– Τριχόπτωση

– Κόπωση

– Ξηροφθαλμία, ξηροστομία, ξηροδερμία

– Τρέμουλο

– Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια ή τα πόδια

– Απώλεια βάρους

– Αϋπνία

Εάν έχετε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό.

Αυτοάνοσα και διατροφή

Η ενέργεια που απαιτείται για την ανάπτυξη και επιβίωση του οργανισμού προέρχεται κυρίως από τις τροφές. Μαζί με το οξυγόνο, το νερό και τη σωστή έκθεση στον ήλιο, το ανθρώπινο σώμα έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές και τους μηχανισμούς εκείνους, ώστε να παράγει Αμινοξέα, Ορμόνες, Ένζυμα, Πρωτεΐνες. Η ημερήσια παραγωγή και ο συνδυασμός αυτών εξαρτάται από το είδος και την ποσότητα της τροφής που λαμβάνει.

Η Φλεγμονώδης Διατροφή και παράλληλα η ενσωμάτωση στη διατροφή μας πολλών και επεξεργασμένων υδατανθράκων μπορεί να δημιουργήσει εστίες Χρόνιας Φλεγμονής και να συμβάλει στην απορρύθμιση του Ανοσοποιητικού μας Συστήματος.

Είτε γιατί η διατροφή μας περιορίζεται τεχνητά από διάφορες δίαιτες, είτε για λόγους προτίμησης σε συγκεκριμένα είδη τροφών, είτε για οποιουσδήποτε άλλους λόγους, εάν δεν παρέχεται το σύνολο των θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται στα κύτταρα, στους ιστούς και στα όργανα, τότε αρχίζουν να παρουσιάζονται ελλείψεις, ενώ ταυτόχρονα ο οργανισμός, στην προσπάθεια του να αντιρροπήσει την ελλειμματική κατάσταση, μπορεί να στερεί απαραίτητα συστατικά για την εύρυθμη λειτουργία από ένα όργανο και να τα παρέχει σε ένα άλλο (τεχνητές ελλείψεις).

The post Αυτοάνοσες παθήσεις: 10 κοινά σημάδια που δεν πρέπει ποτέ να αγνοείτε appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα