Ανεπάρκεια πρωτεϊνών: Ποια σημάδια στέλνει το σώμα

Οι πρωτεΐνες παίζουν ζωτικό ρόλο στις καθημερινές λειτουργίες του σώματος.

Η έλλειψή τους κάνει το σώμα να υποφέρει. Υπολογίζεται ότι ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων πάσχουν από έλλειψη πρωτεϊνών.

Μη επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών είναι αυτή που δεν ξεπερνά τα 56 γραμμάρια καθημερινά για τους άνδρες και τα 46 για τις γυναίκες.

Οι ανάγκες των παιδιών ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία τους.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο με ποια σημάδια εκδηλώνεται η έλλειψη πρωτεϊνών:

Οι άνθρωποι που δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών, δεν τροφοδοτούν το σώμα τους

με τα απαραίτητα αμινοξέα, σημαντικό δομικό στοιχείο των οστών, των μυών, των χόνδρων, του δέρματος και του αίματος.

Τα αμινοξέα είναι απαραίτητα για πολλές λειτουργίες του οργανισμού, όπως η αποκατάσταση εσωτερικών ή εξωτερικών βλαβών, η υποστήριξη του ανοσοποιητικού και η ανάπτυξη και η αποκατάσταση των μυών.

Αν είστε σωματικά δραστήριοι και γυμνάζεστε τακτικά, οι μύες καταπονούνται και για να επανέλθουν, χρειάζονται πρωτεΐνες.

Όταν κάνετε δίαιτα, οι τροφές με πολλές πρωτεΐνες ενισχύουν τη διαδικασία καύσης του λίπους.

Μερικές φορές είναι δύσκολο κάποιος να καταλάβει αν λαμβάνει αρκετές πρωτεΐνες. Το σώμα έχει όμως τον τρόπο να σας δείξει τις ανάγκες του προκειμένου να αυξήσετε την πρόσληψη και να διατηρήσετε την υγεία και την ευεξία σας.

Δείτε τα 5 βασικά συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η ανεπάρκεια πρωτεϊνών:

Αδυναμία μυϊκής ανάπτυξης: Αν κάνετε εντατική άσκηση, αλλά δεν βλέπετε πρόοδο, είναι πιθανό να ευθύνεται η έλλειψη πρωτεϊνών. Ειδικά στη διατροφή των αθλητών, η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών είναι απαραίτητη. Με δεδομένο ότι πρόκειται για το στοιχείο που υποστηρίζει το σώμα στην οικοδόμηση υγιών ιστών και κυττάρων, καθώς και στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων μυών, αν δεν τρώτε αρκετές πρωτεΐνες, υπάρχει ο κίνδυνος απώλεια μυϊκής μάζας. Όσο λιγότερη μυϊκή μάζα έχετε, τόσο λιγότερες θερμίδες χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει. Ένα σημαντικό σημάδι έλλειψης πρωτεϊνών στους αθλητές, είναι το αυξημένο σωματικό λίπος, ανεξάρτητα από το πόσο αθλούνται και πόσο αυστηρή δίαιτα ακολουθούν.

Αργή επούλωση πληγών: Πρόκειται για μία από τις καλύτερες ενδείξεις έλλειψης πρωτεϊνών, σε συνδυασμό με ανεπάρκεια βιταμινών. Οι πρωτεΐνες είναι το δομικό στοιχείο σχηματισμού νέων ιστών, ενώ οι βιταμίνες και τα μέταλλα, όπως η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος και το πυρίτιο, συμβάλλουν στη διατήρηση των ιστών.

Συχνοί τραυματισμοί: Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την απορρόφηση του ασβεστίου και τον μεταβολισμό των οστών. Μια διατροφή με λίγες πρωτεΐνες δεν προκαλεί μόνο απώλεια μυϊκής μάζας, αλλά και εύθραυστα οστά, αργή επούλωση των οστών και κατάγματα. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες και για την επαναφορά και αποκατάσταση μετά την προπόνηση, συνεπώς σε περίπτωση ανεπάρκειας, οι τραυματισμοί απαιτούν περισσότερο χρόνο για τη θεραπεία.

Αυξημένη ευαισθησία σε ασθένειες: Εκτός από τα αντιοξειδωτικά και τα λιπαρά οξέα, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες υποστήριξης ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, είναι η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών. Η ανεπάρκεια πρωτεϊνών εξαντλεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και μειώνει την ικανότητα του σώματος να παράγει αντισώματα, τα οποία συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού. Όταν το σώμα δεν λαμβάνει αρκετές πρωτεΐνες, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ιούς και βακτήρια και είναι πιο ευάλωτο στις ασθένειες.

Απώλεια μαλλιών: Αν και παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα και οι ορμονικές διαταραχές, οι διατροφικές ανεπάρκειες πιστεύεται ότι έχουν τις σημαντικότερες επιπτώσεις στην υγεία των μαλλιών. Με δεδομένο μάλιστα ότι τα μαλλιά αποτελούνται σε ποσοστό 91% από πρωτεΐνη, η επαρκής πρόσληψη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας τους. Η έλλειψη πρωτεϊνών μπλοκάρει την ανάπτυξη των τριχών, μειώνει την ποιότητά τους και οδηγεί σε τριχόπτωση. Εκτός από τα μαλλιά, η ανεπάρκεια πρωτεϊνών έχει επιπτώσεις και στα νύχια, τα οποία γίνονται αδύναμα και εύθραυστα.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr  ,  brightside.me  ,  medicalnews.gr

ΠΗΓΗ: Ανεπάρκεια πρωτεϊνών: Ποια σημάδια στέλνει το σώμα Γράφτηκε απο το Newsitamea.

Keywords
Τυχαία Θέματα