Δυνατό ανοσοποιητικό: Τι να τρώμε τακτικά για να μην αρρωστήσουμε τον χειμώνα

Για να αποφύγεις τις ιώσεις δεν αρκεί να προσέχεις το ντύσιμο σου, πρέπει να χτίσεις και ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα και η διατροφή σου μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Υπάρχουν πολλές τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Μένει να τις μάθουμε και να τις εντάξουμε στο καθημερινό μας διατροφικό πρόγραμμα, προκειμένου να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τον οργανισμό μας από ασθένειες.

Οι θερμοκρασίες πέφτουν, το ανοσοποιητικό μας σύστημα είτε από κούραση, είτε από άγχος και κακή διατροφή επιβαρύνεται και δεν λειτουργεί σωστά.

Για

να περάσουμε όμως, έναν ήρεμο χειμώνα χωρίς ιώσεις, δεν πρέπει να αρκεστούμε μόνο στο συχνό πλύσιμο των χεριών και στην αποφυγή κλειστών χώρων, αλλά να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στη διατροφή μας. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα άλλωστε, είναι η ασπίδα μας ενάντια στις ασθένειες.

Μια πλήρης και ισορροπημένη διατροφή είναι η βάση για καλή υγεία αλλά και για ένα δυνατό ανοσοποιητικό.Ρόδι

Πλούσιο σε πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και τανίνες με αντιοξειδωτική δράση, μας προσφέρει φυλλικό οξύ, κάλιο και βιταμίνες Ε και Β6. Τα θρεπτικά συστατικά του δρουν ενάντια στη δράση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό ενώ η υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο τα καθιστά σημαντικά για ένα υγιές σώμα που πάντα έχει ανάγκη από το συνήθως ελλειμματικό κάλιο.

Παντζάρι

Πλούσιο σε βιταμίνη C, περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά που ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, βοηθώντας στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών. Ένας τρόπος να τα απολαύσεις και να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές τους ιδιότητες είναι να φτιάξετε χυμό από παντζάρι, που είναι πολύ θρεπτικός, αποτοξινωτικός και περιέχει βιταΐνη, συστατικό που καθαρίζει το αίμα. Τα πράσινα φύλλα από το παντζάρι είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης C, βήτα-καροτενίου, ασβεστίου και σιδήρου.

Καρότο

Αποτελεί «τράπεζα» βήτα-καροτένιου, που μετατρέπεται από τον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βιταμίνη Α είναι βασικό στοιχείο για την αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος ενώ συγκεκριμένα το χειμώνα μας προστατεύει από ιούς και αναπνευστικά προβλήματα.

Μπρόκολο

Είναι ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά που πρέπει να βάλετε στο καθημερινό σας τραπέζι. Πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Ε, γεγονός που το καθιστά ως ένα ιδανικό φυτικό «εργαστήριο παραγωγής» αντιοξειδωτικών. Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, εξουδετερώνοντας τα περιττά στοιχεία που έχουν εισέλθει σε αυτόν. Οι φαινολικές ενώσεις στο μπρόκολο σταματούν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και μειώνουν τη φλεγμονή. Είναι ενώσεις ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην καταπολέμηση βακτηριδίων, ιών και μυκητιάσεων. Το κλειδί για τη διατήρηση της δύναμής του είναι να μαγειρευτεί όσο το δυνατόν λιγότερο.

Σολομός

Η έλλειψη ήλιου το χειμώνα είναι δυνατό να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Καλό θα είναι λοιπόν να φροντίζετε να την προσλαμβάνετε από τροφές πλούσιες σε αυτή, όπως είναι ο σολομός. Να θυμάστε ότι 120 γραμμάρια σολομού την ημέρα, αντιστοιχούν σε 10-15 λεπτά ηλιοθεραπεία το χειμώνα.

Μανιτάρια

Έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθούν στην άριστη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι ουσιώδη για την καταπολέμηση των μολύνσεων. Έχουν πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αποτελούνται από σελήνιο και χαλκό, δύο πολύτιμα αντιοξειδωτικά ιχνοστοιχεία που τονώνουν τον οργανισμό, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και βοηθούν στην καλή υγεία του δέρματος αλλά και του νευρικού μας συστήματος.

Εσπεριδοειδή

Η βιταμίνη C, η οποία εμπεριέχεται στα εσπεριδοειδή, είναι ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό, γνωστό για την καταπολέμηση των λοιμώξεων και τη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού. Ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου αυξάνοντας την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και αντισωμάτων, των απαραίτητων δηλαδή στοιχείων για την ανοσολογική ανταπόκριση.

Βρίσκεται σε αφθονία σε εσπεριδοειδή όπως το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το κίτρο, το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ. Η βιταμίνη C συμβάλλει στην ενίσχυση του οργανισμού και θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και επειδή το σώμα δεν την παράγει ή την αποθηκεύει, ο οργανισμός χρειάζεται ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C.

Τσάι

Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση που ενισχύει το ανοσοποιητικό και αντιμετωπίζει τις ιώσεις και τα κρυολογήματα. Πλούσιο σε πολυφαινόλες το πράσινο τσάι προστατεύει τον οργανισμό ενάντια σε μικροοργανισμούς, που επιχειρούν να εισβάλλουν στο σώμα.

Αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και χάρη στις πολυφαινόλες ενισχύει τον οργανισμό απέναντι στις οξειδωτικές βλάβες, που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και τα επιβλαβή συστατικά, που προκαλούν πρόωρη γήρανση.

Το τσάι έχει φυσικά οφέλη, βοηθώντας τον άνθρωπο να χαλαρώσει και να ανακουφιστεί από την πίεση. Το πράσινο τσάι το οποίο περιέχει υψηλές ποσότητες σε κατεχίνες μπορεί πριν ακόμη εκδηλωθεί το κοινό κρυολόγημα να εξουδετερώσει τον ιό και τα συμπτώματά του.

Γιαούρτι

Εκείνα που περιέχουν ζωντανές καλλιέργειες βακτηρίων, ενισχύουν αποδεδειγμένα την ανοσολογική απάντηση των ηλικιωμένων. Το γιαούρτι εμπεριέχει όλα εκείνα τα προβιοτικά ή καλά βακτηρίδια που βρίσκονται στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Είναι μια καλή πηγή μεταλλικού σεληνίου, ένα αντιοξειδωτικό που κινητοποιεί τα κύτταρα κατά του καρκίνου. Προτιμήστε γιαούρτι που έχει «ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες», όπως το ελληνικό γιαούρτι καθώς αυτές οι καλλιέργειες μπορούν να τονώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ασθενειών.

Σκόρδο

Από τους πρώτους κιόλας πολιτισμούς αναγνωρίστηκε η αξία του σκόρδου στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού κατά των μυκήτων και των βακτηριδίων. Φημίζεται για τις ικανότητές του να ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

Το σκόρδο είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό, που μειώνει τις ελεύθερες ρίζες στην κυκλοφορία του αίματος και προστατεύει τον οργανισμό από την ανάπτυξη όγκων. Ακόμα και η δυσοσμία, που κάνει πολλούς να μην το πλησιάζουν, έχει το σκοπό της.

Η αλισίνη, όπως είναι γνωστή η θειούχα ένωση του σκόρδου, έχει αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιακή και αντιϊκή δράση. Το σκόρδο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην επιβράδυνση της σκλήρυνσης των αρτηριών.

Να θυμάστε ότι η διατροφή σας είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που μπορεί να αποτελέσει ισχυρό σύμμαχο στην προστασία της υγείας σας. Με τις κατάλληλες αλλαγές στη διατροφή σας μπορείτε να ενισχύσετε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, δηλαδή την άμυνα του οργανισμού. Και ένα γερό ανοσοποιητικό είναι αυτό που θα θωρακίσει τον οργανισμό σας.

Η Ματίνα Νέζη είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

ΠΗΓΗ: giatros-in.gr

The post Δυνατό ανοσοποιητικό: Τι να τρώμε τακτικά για να μην αρρωστήσουμε τον χειμώνα appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα