Επέτειος 28ης Οκτωβρίου 1940: Όχι άλλη ιστορική λήθη
Η Επέτειος του ΟΧΙ μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε από τον Ιταλό πρέσβη στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα
28 Οκτωβρίου 1940. Η ιστορική μνήμη είναι δικαίωμα και υποχρέωση. Όχι μόνο του πολιτικού προσωπικού, αλλά και του λαού. Είναι άλλο πράγμα η καταγραφή της Ιστορίας κι άλλο πράγμα η συλλογική μνήμη.
Η διατήρηση της ιστορικής συνείδησης είναι η έσχατη πράξη αντίστασης μέσα στη γενική παρακμή.
Οι λαοί που δεν έχουν μνήμη, δεν έχουν και μέλλον. Λένε πολλοί ότι η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι ημέρα μνήμης και εθνικής υπερηφάνειας.
Η Επέτειος του «Όχι» θυμίζει την άρνηση των Ελλήνων στις ιταλικές αξιώσεις.
Είναι η ημέρα της επίδοσης του ιταλικού τελεσιγράφου και της άρνησης του Ιωάννη Μεταξά, με αποτέλεσμα την «είσοδο» της χώρας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Όχι δεν είναι μόνον αυτό η επέτειος του «ΟΧΙ». Είναι τα χρόνια που ο ελληνικός λαός διασύρθηκε από τις δυνάμεις κατοχής χωρίς ποτέ να προσκυνήσει.
Είναι η δύναμη της εθνικής αντίστασης, η αγάπη για την ελευθερία. Ο Γέρος του Μοριά έλεγε: «Είσαι Έλληνας; Τι προσκυνάς; Σηκώσου απάνω! Εμείς και στους Θεούς, όρθιοι μιλούμε»!
Αυτό το πράγμα είναι έμφυτο, γονιδιακό, στο DNA του Έλληνα και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, από στόμα σε στόμα.
Το «ΟΧΙ» αποτελεί στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας εδώ και πολλούς αιώνες. Η ιστορία γύρισε με τα «όχι». Τίποτα δεν άλλαξε ποτέ με τα «ναι». Οι μεγάλες κοσμοϊστορικές αλλαγές έλαβαν χώρα όταν οι λαοί αντιστάθηκαν και υπερασπίστηκαν την αξιοπρέπεια και την αυτοδιάθεσή τους. Συνεπώς οι παρελάσεις και οι εθνικές εορτές δεν είναι «πανηγυράκια».
Είναι κομμάτια της εθνικής μας ταυτότητας όπως ακριβώς τα ομηρικά έπη που διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα για αιώνες ολόκληρους.
Οι Έλληνες είμαστε υποχρεωμένοι να αποφύγουμε την «παρελθοντολαγνεία» και την στείρα αναφορά μας πίσω στο χρόνο.
Είμαστε ως λαός υποχρεωμένοι να επαναφέρουμε τις αξίες και τα ιδανικά που υπερασπίστηκαν οι πρόγονοί μας με το αίμα τους. Να ξαναφτιάξουμε τις κοινωνίες από την αρχή. Να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία και τις οικογένειές μας.
Η μνήμη της 28ης Οκτωβρίου είναι και παρηγορητική γιατί έδωσε πίστη και εθνική αξιοπρέπεια σε έναν λαό «που πέρασε από δυσπιστίες, απιστίες, κινήματα, επαναστάσεις, δυστυχίες, καταστροφές, κρίσεις, αμφιβολίες, αναστατώσεις».
Και παρόλα αυτά έμεινε όρθιος για χιλιάδες χρόνια. Τυχαίο; Μάλλον όχι. Ο γέρος χρόνος δεν κατάφερε να μας αφανίσει.
Η συλλογική μνήμη είναι, εντέλει, αυτό που ένωσε ανθρώπους με διαφορετική ταξική προέλευση κι αποτελεί τελικά τον πιο δημοκρατικό, εθνικό, αλλά και κοινωνικό συνδετικό κρίκο.
Πολύ εύστοχα ο Ανδρέας Κάλβος μιλώντας για τον χρόνο αναφέρει
«ο Γέρων φθονερός και των έργων εχθρός και πάσης μνήμης έρχεται’ περιτρέχει την θάλασσαν και την γην όλην» και κάνει τα πάντα να ξεχνιούνται.
Όμως ακόμα κι ο χρόνος σταματά και γονατίζει πάνω σε ιερά χώματα που έχουν ποτιστεί με αίμα:
«Αλλ’ ότε πλησιάση την γην οπού σας έχει, θέλει αλλάξειν τον δρόμον του ο Χρόνος, το θαυμάσιον χώμα σεβάζων. Αυτού, αφού την αρχαίαν πορφυρίδα και σκήπτρον δώσωμεν της Ελλάδος, θέλει φέρειν τα τέκνα της πάσα μητέρα, και δακρυχέουσα θέλει την ιεράν φιλήσειν κόνιν και ειπείν: τον ένδοξον Λόχον, τέκνα, μιμήσατε, Λόχον Ηρώων».
Ιστορία
Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της 28 Οκτωβρίου του 1940 η τότε Ιταλική Κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, δια του Ιταλού Πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι, ο οποίος και το επέδωσε ιδιόχειρα στον Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά, με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.
Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Μεταξάς έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά (επίσημη διπλωματική γλώσσα) την ιστορική φράση: «Alors, c’est la guerre», (προφέρεται από τα γαλλικά, αλόρ, σε λα γκερ, δηλαδή, Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο), εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση επί των ιταμών ιταλικών αιτημάτων.
O ίδιος ο Γκράτσι στα απομνημονεύματά του, που εξέδωσε το 1945, περιγράφει τη σκηνή:
«Έχω εντολή κ. πρωθυπουργέ να σας κάνω μία ανακοίνωση και του έδωσα το έγγραφο. Παρακολούθησα την συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του. Με σταθερή φωνή και βλέποντάς με κατάματα ο Μεταξάς μου είπε: «Αυτό σημαίνει πόλεμο». Του απήντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μου απήντησε ΟΧΙ. Του πρόσθεσα ότι αν ο στρατηγός Παπάγος…, ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε: ΟΧΙ! Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως»
Ο Μεταξάς εκείνη τη στιγμή είχε εκφράσει το ελληνικό λαϊκό συναίσθημα, την άρνηση της υποταγής, και αυτή η άρνηση πέρασε στον τότε ελληνικό δημοσιογραφικό τύπο με την λέξη «ΟΧΙ». Σημειώνεται πως αυτούσια η λέξη «ΟΧΙ» παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά ως τίτλος στο κύριο άρθρο της εφημερίδας «Ελληνικό Μέλλον» του Ν. Π. Ευστρατίου στις 30 Οκτωβρίου του 1940.
Στις 5 και μισή τα ξημερώματα, ξεκίνησε ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος με την αιφνιδιαστική εισβολή (το τελεσίγραφο όριζε ότι η επίθεση θα ξεκινούσε στις 6 π.μ.) των ιταλικών στρατευμάτων στην Ήπειρο, οπότε η Ελλάδα αμυνόμενη εισήλθε στον πόλεμο.
Εορτασμός
Το λεγόμενο «Έπος του Σαράντα», το οποίο ακολούθησε, και οι μεγάλες νίκες που ο ελληνικός στρατός κατήγαγε εις βάρος των Ιταλών, καθιερώθηκε να γιορτάζονται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, την ημέρα της επίδοσης του ιταλικού τελεσιγράφου και της άρνησης του Ιωάννη Μεταξά να συναινέσει.
Η Ελλάδα γιορτάζει με την 28η Οκτωβρίου την είσοδό της στον πόλεμο, ενώ οι περισσότερες άλλες χώρες γιορτάζουν την ημερομηνία λήξης του πολέμου.
Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα γίνεται στη Θεσσαλονίκη, η επίσημη εορτή με κάθε λαμπρότητα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων επισήμων, με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, η οποία συμπίπτει με τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο και τη μνήμη του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου. Στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις γίνονται μαθητικές παρελάσεις, ενώ δημόσια και ιδιωτικά κτίρια υψώνουν την ελληνική σημαία.
Κατά στην επέτειο του «ΟΧΙ», τηλεόραση και ραδιόφωνο προβάλλουν επετειακές εκπομπές μνήμης και κάνουν ιδιαίτερη μνεία στην «τραγουδίστρια της νίκης» Σοφία Βέμπο, η οποία με τα πατριωτικά της τραγούδια εμψύχωνε τους στρατιώτες και μετέδιδε τον ενθουσιασμό της προέλασης των ελληνικών δυνάμεων στη Βόρεια Ήπειρο. Σχετικό επίσης επετειακό υλικό παρουσιάζει και όλος ο ελληνικός έντυπος τύπος (εφημερίδες και περιοδικά).
Η επέτειος του «ΟΧΙ» γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της Κατοχής. Στο κεντρικό κτίριο και στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εορτασμός στις 28 Οκτωβρίου 1941. Γίνονταν ομιλίες από τους φοιτητές, ενώ μίλησε για την επέτειο την παραμονή και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει μάθημα την ημέρα της επετείου με αποτέλεσμα να απολυθεί από το Πανεπιστήμιο. Στην δεύτερη επέτειο (28/10/1942), ο εορτασμός έγινε στην Πλατεία Συντάγματος με πρωτοβουλία των οργανώσεων ΕΠΟΝ και ΠΕΑΝ. Υπήρχε ανησυχία για το πώς θα αντιδράσουν οι ιταλικές δυνάμεις κατοχής, οι οποίες όμως δεν παρενέβησαν. Εκδηλώσεις και διαδηλώσεις εκείνη την ημέρα έγιναν και σε άλλες πόλεις. Στον Πειραιά πραγματοποιήθηκαν ολιγοπληθείς συγκεντρώσεις, ανέβαινε κάποιος σε μια καρέκλα, έβγαζε ένα σύντομο λόγο, και κατόπιν διαλύονταν, για να αποφύγουν επέμβαση των καραμπινιέρων. Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το τι έγινε στις 28 Οκτωβρίου 1943. Σύμφωνα με τον Ηλία Βενέζη γιορτάστηκε η επέτειος στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, στην πλατεία Κοτζιά (ο Βενέζης ήταν τότε υπάλληλος της τράπεζας). Κατέφθασαν όμως οι Γερμανοί, που είχαν την ευθύνη της αστυνόμευσης πλέον, υποχρέωσαν όσους συμμετείχαν να σταθούν με τα χέρια ψηλά μέχρι το βράδυ, ενώ έστειλαν και είκοσι περίπου από αυτά τα άτομα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Κάποια δεν επέστρεψαν.
Για πρώτη φορά η επέτειος γιορτάστηκε επίσημα στις 28 Οκτωβρίου 1944 με παρέλαση ενώπιον του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.
Η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε, το 1952, η γιορτή της Αγίας Σκέπης από την 1η Οκτωβρίου να μεταφερθεί στις 28 Οκτωβρίου, με το αιτιολογικό ότι η Παναγία βοήθησε τον Ελληνικό Στρατό στον πόλεμο της Αλβανίας.
The post Επέτειος 28ης Οκτωβρίου 1940: Όχι άλλη ιστορική λήθη appeared first on newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το σημείωμα ενός μαγαζάτορα που έγινε viral: «Κλειστά λόγω… ρουφιανιάς»
- Καιρός: Σπάνιο φαινόμενο! Η προειδοποίηση Αρναούτογλου για το φετινό χειμώνα... (Photo)
- ΤΟ «ΟΧΙ» ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ. ΤΟ «ΝΑΙ» ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΜΕΡΕΣ, ΠΟΣΟΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ;;;;;
- Γιγάντιος κροκόδειλος καταπίνει σκύλο ολόκληρο
- Λασκαράκη - Σουλτάτος: Έχεις φανταστεί πώς είναι το σπίτι τους; Θα πάθεις πλάκα (Photos)
- Ερευνα: Μόλις 7 λέξεις αρκούν για να καταλάβει ο εργοδότης την κοινωνική μας τάξη σε μια συνέντευξη εργασίας
- ΟΑΕΔ: 4 άγνωστα επιδόματα που δεν ήξερες ότι δικαιούσαι
- Ολυμπία Χοψονίδου: Βόλτες με τα πέντε παιδιά της στον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης της
- Θεσσαλονίκη: Στις φλόγες παραδόθηκαν δέκα αυτοκίνητα τα ξημερώματα της Δευτέρας
- 28η Οκτωβρίου: Παρελάσεις με καλό καιρό και ήλιο καλοκαιρινό! Βροχές στα Δωδεκάνησα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Συντάξεις Νοεμβρίου 2019: Οι καταβολές σε ΟΑΕΕ, ΟΠΕΚΑ και ΟΓΑ – Ημερομηνίες για πληρωμή σε Δημόσιο, ΙΚΑ, ΝΑΤ και ΚΕΑΝ
- Ένας απλό βήχας που θεωρούσα πως είναι βρογχίτιδα, ήταν τελικά μία σπάνια μορφή καρκίνου
- Αλλάζουν οι εισφορές από το 2020 για τους ελεύθερους επαγγελματίες- Ποιες αλλαγές δρομολογούνται
- Επέτειος 28ης Οκτωβρίου 1940: Όχι άλλη ιστορική λήθη
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Επέτειος 28ης Οκτωβρίου 1940: Όχι άλλη ιστορική λήθη
- Ένας απλό βήχας που θεωρούσα πως είναι βρογχίτιδα, ήταν τελικά μία σπάνια μορφή καρκίνου
- Αλλάζουν οι εισφορές από το 2020 για τους ελεύθερους επαγγελματίες- Ποιες αλλαγές δρομολογούνται
- Συντάξεις Νοεμβρίου 2019: Οι καταβολές σε ΟΑΕΕ, ΟΠΕΚΑ και ΟΓΑ – Ημερομηνίες για πληρωμή σε Δημόσιο, ΙΚΑ, ΝΑΤ και ΚΕΑΝ
- Οι καθαρές ψυχές, δυναμώνουν μετά τον πόνο
- Το ένστικτό μας πάντα έχει δίκιο
- Πεντανόστιμο λαχταριστό γλυκό εκμέκ κανταίφι!
- Μια άσκηση που γίνεται παντού και μεταμορφώνει το σώμα σας
- 6 ζώδια που βγάζουν πολύ αρνητική ενέργεια χωρίς να το θέλουν
- Κρήτη: 64χρονος θα χαρίσει ζωή με τον θάνατό του
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το σημείωμα ενός μαγαζάτορα για το κλείσιμο του μαγαζιού του που έγινε viral (φωτο)
- «Order», μη σπρώχνεστε για τον θώκο του Τζον Μπέρκοου
- Καμία ανησυχία για την υγεία του Μπουχαλάκη
- Μυστήριο με το στρατιωτικό διαστημόπλοιο των ΗΠΑ- Μυστική αποστολή 780 ημερών
- Στο τζακούζι με τον Μπέκαμ η «Μόνικα»από τα Φιλαράκια -Η φωτο που «έριξε» το instagram και το σχόλιο της Ανιστον [εικόνα]
- Ο μικρός στρατιώτης
- Τα μηνύματα της αντιπολίτευσης για την 28η Οκτωβρίου
- Τι αλλάζει στα διόδια – Πώς θα γίνονται οι πληρωμές
- Το «παιδί της Βουλγάρας» και η ντροπή της κοινωνίας
- Καμαρά : Μαζί είμαστε ανίκητοι, πάμε Ολυμπιακέ!