Γιατί δεν μπορείτε να αντισταθείτε στους διατροφικούς πειρασμούς

Έχετε αναρωτηθεί γιατί ορισμένες φορές δεν είναι εύκολο να πείτε «όχι» στα ανθυγιεινά τρόφιμα;

Μία μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Psychological Science», υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει, όταν προσπαθείτε να κάνετε πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

H μελέτη που πραγματοποιήθηκε από μία ομάδα ψυχολόγων του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας του Σίδνεϊ, εξέτασε γιατί είναι δύσκολο κάποιος να αντισταθεί σε έναν διατροφικό πειρασμό όταν πρέπει να ολοκληρώσει μία ή περισσότερες εργασίες. Όπως φαίνεται, ο οργανισμός μας διαθέτει ορισμένους μηχανισμούς

που σχετίζονται με τον αυτοέλεγχο. Παρόλα αυτά, κάποιες φορές είναι σχεδόν αδύνατο για ορισμένους ανθρώπους να αντισταθούν σε ένα μπολ με σοκολατάκια ή σε ένα πακέτο πατατάκια, γεγονός που σχετίζεται με τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος όταν ανταποκρίνεται στις ανταμοιβές των τροφίμων.

Πώς όμως προέκυψαν αυτά τα συμπεράσματα; Οι ερευνητές δημιούργησαν μία οθόνη με διάφορα σχήματα (τετράγωνα, κύκλους, τρίγωνα, διαμάντια) και έναν πολύχρωμο κύκλο. Στη συνέχεια, είπαν στους συμμετέχοντες ότι αν κάθονταν μπροστά στην οθόνη και κατάφερναν να εντοπίσουν το διαμάντι και να αγνοήσουν τον πολύχρωμο κύκλο, θα κέρδιζαν ένα χρηματικό έπαθλο.

Έπειτα, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να κάνουν την ίδια άσκηση μία δεύτερη φορά, αφού απομνημονεύουν ένα σύνολο αριθμών. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις κινήσεις των ματιών τους και βρήκαν ότι όταν έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τη μνήμη τους, οι συμμετέχοντες έβλεπαν συχνότερα τον χρωματιστό κύκλο, παρόλο που αυτό σήμαινε ότι θα κέρδιζαν λιγότερα χρήματα.

Πώς σχετίζεται το παραπάνω με τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες; Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν σας ζητηθεί να κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, δεν μπορείτε να έχετε τον απόλυτο έλεγχο προκειμένου να αγνοήσετε τον πειρασμό και να πάρετε καλύτερες αποφάσεις.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr  ,  www.mindbodygreen.com

ΠΗΓΗ: Γιατί δεν μπορείτε να αντισταθείτε στους διατροφικούς πειρασμούς Γράφτηκε απο το Newsitamea.

Keywords
Τυχαία Θέματα