Γιατί δεν μπορώ να αγαπήσω τον εαυτό μου;

Υπάρχουν στιγμές που είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου; Στιγμές που σε απογοητεύει; Ίσως όταν φέρεσαι άσχημα σε ένα αγαπημένο σου πρόσωπο. Ίσως όταν παρατάς και πάλι τη δίαιτα. Ίσως όταν δειλιάζεις να προχωρήσεις και παραμένεις κολλημένος στα ίδια και τα ίδια.

«Γιατί το κάνω αυτό;» αναρωτιέσαι. «Μα πόσο βλάκας πια;» «Είμαι απαράδεκτος και δε μου αξίζει να με αγαπούν;» ίσως σκεφτείς.

Γιατί δεν μπορείς να εφαρμόσεις αυτή την τόσο κοινή συμβουλή: «Αγάπησε τον εαυτό σου» Ο λόγος είναι ότι αυτή η συμβουλή είναι τόσο χρήσιμη, όσο η συμβουλή «μην αγχώνεσαι». Δηλαδή, εντελώς άχρηστη. Δεν μπορείς

να αγαπήσεις τον εαυτό σου. Ξέχασέ το. Μην ακούς όσους σου το λένε έτσι αβίαστα. Μόνο ανίκανος θα νιώσεις στο τέλος. Υπάρχει ένα βασικό ενδιάμεσο βήμα που πρέπει πρώτα να κάνεις. Να κατανοήσεις τον εαυτό σου. Να καταλάβεις για ποιο λόγο αντιδράς έτσι.

Το γατάκι
Σκέψου το ακόλουθο παράδειγμα. Περπατάς στο δρόμο και βλέπεις στα σκουπίδια ένα μικρό γατάκι. Θέλεις να το χαϊδέψεις. Πλησιάζεις και μόλις απλώνεις το χέρι σου, αυτό βγάζει νύχια και σε γρατζουνάει. Πονάς. Εκεί έχεις δυο επιλογές.

1. Σκέφτεσαι: «Α, το παλιόγατο. Να με πληγώσει θέλει» Ίσως του δώσεις και μια (ελπίζω πως δε θα το κάνεις). Και σηκώνεσαι και φεύγεις.

2. Σκέφτεσαι: «Α, το καημένο. Φοβισμένο είναι. Ποιος ξέρει πώς του έχουν φερθεί». Και αποφασίζεις να το πλησιάσεις.

Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τον εαυτό σου. Όταν σε δυσκολεύουν οι αντιδράσεις σου, όταν πληγώνεις τους άλλους ανθρώπους αλλά και εσένα, δεν είναι επειδή είσαι κακός, απαράδεκτος και τζαναμπέτης. Φοβισμένος είσαι. Σου έχουν φερθεί κι εσένα άσχημα στο παρελθόν. Έχεις και εσύ ταλαιπωρηθεί πολύ και η τωρινή σου συμπεριφορά είναι ευθεία συνέπεια του δικού σου δράματος.

Τι μπορείς να κάνεις στην πράξη;
Για να πλησιάσεις ένα φοβισμένο γατάκι δεν γίνεται να πας και να το πάρεις αγκαλιά. Θα θελήσει να φύγει, να κρυφτεί και να σε πληγώσει. Είναι φυσιολογικό Χρειάζεται χρόνος. Θα του πας λίγο γαλατάκι και θα κάτσεις στα δέκα μέτρα να περιμένεις.

Την επόμενη μέρα θα του ξαναπάς ακόμα λίγο και θα κάτσεις στα επτά μέτρα. Την επόμενη μέρα λίγο πιο κοντά. Μετά από λίγο καιρό το γατάκι θα σε εμπιστευτεί και θα σε αφήσει να το έχεις πλησιάσει αρκετά. Μετά θα μπορέσεις να το χαϊδέψεις. Προσοχή όμως. Μια απότομη κίνηση, τον αρχικό καιρό, και θα ξαναφύγει. Θα αγριέψει και πάλι. Και θα ξαναρχίσεις σχεδόν από την αρχή.

Χρειάζεται υπομονή. Έτσι και με τον εαυτό σου. Όπως περιγράφω στο βιβλίο μου Ψυχο-λογικά Μυστικά που μακάρι να γνώριζα νωρίτερα Όλες οι δύσκολες συμπεριφορές σου έχουν εξήγηση.

H εξήγηση είναι πως κάποτε κάποιος δε σου φέρθηκε όπως είχες ανάγκη. Αν το κατανοήσεις, τότε θα μπορέσεις κάπως να αρχίσεις να σε φροντίζεις. Λίγο λίγο. Γιατί θα πάψεις να σε κατηγορείς. Θα καταλαβαίνεις. Δε θα έχεις την απαίτηση να σταματήσεις αμέσως να φωνάζεις και να μιλάς άσχημα. Δε θα έχεις την απαίτηση να αρχίσεις να γυμνάζεσαι με τη μια. Δε θα έχεις την απαίτηση να σταματήσεις τις βλακείες.

Σιγά σιγά. Με κατανόηση. Με υπομονή και τρυφερότητα. Όπως θα φερόσουν στο φοβισμένο γατάκι για να πας κοντά του. Έτσι θα φερθείς στο φοβισμένο παιδάκι που έχεις μέσα σου. Το παιδάκι που τα σπάει όλα όταν το προκαλέσουν.

Και αν καμιά φορά πισωγυρίσεις και βρίσεις ή φωνάξεις ή υιοθετήσεις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και τα κάνεις όλα μαντάρα, δείξε συμπόνοια. Δεν πειράζει. Παίρνει χρόνο η επούλωση των φόβων. Και τον έχεις τον χρόνο. Θα κάνεις παρέα με τον εαυτό σου, όλη σου τη ζωή.

Δημήτρης Φλαμούρης

enallaktikidrasi.com

The post Γιατί δεν μπορώ να αγαπήσω τον εαυτό μου; appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα