Γιατί τα social media δεν ενοχλούσαν τόσο καιρό την κυβέρνηση; Τι άλλαξε ξαφνικά;

Άστραψε, βρόντηξε, έβγαλε πολύ θυμό ο πρωθυπουργός της Ελλάδος. Τον είδε το Facebook και φοβήθηκε. Τα λόγια του επισκίασαν κάθε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Σχεδόν θα έκλειναν τους λογαριασμούς τους οι χρήστες.

Αν φυσικά δεν είχαν την ανάγκη για πλήρη και σωστή ενημέρωση. Καθώς δεν τη λαμβάνουν ούτε από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, ούτε από τις περισσότερες εφημερίδες ή τα ραδιόφωνα της χώρας.

Να ξεκαθαρίσω από τώρα πως το άρθρο μου δεν έχει πολιτικό χρώμα, ούτε συντάσσομαι με κάποια πολιτική παράταξη. Όσο και να

ψάξει κανείς να βρει που ανήκω πολιτικά, δε θα το καταφέρει, γιατί απλά δεν ανήκω πουθενά. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που στα 25 χρόνια που δημοσιογραφώ, μέσα από το ραδιόφωνο, τη τηλεόραση, τις εφημερίδες και τον ηλεκτρονικό τύπο, τα έχω «χώσει» σε κάθε κυβέρνηση! Χωρίς να «γλύψω» καμία παράταξη και κανέναν βουλευτή. Ο λόγος που γράφω αυτό το κείμενο είναι γιατί ξέρω πολύ καλά, πως δεν μπορεί να με αγγίξει καμία κομματική πλευρά.

Πάμε στην ουσία τώρα. Τι ακριβώς βγήκε να πει ο κ. Μητσοτάκης; Ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνουν κακό; Πως παρουσιάζουν τα γεγονότα διαστρεβλωμένα; Πως οι ειδήσεις δεν φιλτράρονται και δεν γνωρίζουμε εάν η πηγή είναι αξιόπιστη; Ήρθε ξαφνικά ο πρωθυπουργός που χρησιμοποίησε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, να μας μιλήσει για αξιοπιστία; Αυτός και η πολιτική του παράταξη διεκδικούν τα «μεγάλα» μέσα μαζικής παραπλάνησης και έχει το θράσος να μιλάει για διαστρέβλωση της πληροφορίας; Κρίνει τη νεολαία, για όσα ο οποιοσδήποτε μπορεί να τους σερβίρει; Παραβλέπει πως αυτή του η δήλωση, τον φωτογραφίζει όσο κανέναν άλλον;

Η ενοχή του να δικαιολογείς τα αδικαιολόγητα.

Το βρισκω λογικό να προσπαθήσει να υπερασπιστεί την κυβέρνηση του και το κυβερνητικό της έργο. Το βρισκω λογικό για τα ελληνικά δεδομένα να θέλει να δείξει πως συμβαίνει κάτι άλλο, πέραν της πραγματικότητας. Γιατί έτσι έχει μάθει τόσα χρόνια να κάνει πολιτική. Γιατί η εικόνα και η πληροφορία έχει μεγάλη δύναμη. Ακόμα μεγαλύτερη μάλιστα, όταν την πλάθεις και την βάφεις όπως εσύ θέλεις. Κάποιος όμως να ενημερώσει την κυβέρνηση πως σε άλλες χώρες, πολιτισμένες, θα είχαν πέσει κεφάλια και κυβερνήσεις. Ναι, από αυτές τις πολιτισμένες χώρες που έμαθαν τον πολιτισμό από την Ελλάδα και τη δημοκρατία από τους αρχαίους Έλληνες.

« Έτσι όπως λειτουργούν σήμερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι αλγόριθμοι των μεγάλων πλατφορμών που χρησιμοποιούν, στην ουσία αναπαράγουν και επιβραβεύουν τις όποιες απόψεις μπορεί να ήδη έχουν. Δημιουργούνε στεγανά, στεγανά έντασης, όχι στεγανά διαλόγου. Στεγανά όπου ανατροφοδοτούνται τα στερεότυπα που έχουν. Από τη μια και από την άλλη πλευρά. Και αυτό είναι κακό για τη δημοκρατία μας. Είναι κακό για το επίπεδο του διαλόγου μας».

Το άνωθεν είναι κομμάτι από την ομιλία του πρωθυπουργού. Αυτούσιο, δεν πείραξα λέξη. Τι μας λέει ο πρωθυπουργός λοιπόν; Κατηγορεί ευθέως τους αλγορίθμους των social media, τις απόψεις που εκφράζουν και προωθούν. Δημιουργούν στεγανά διαλόγου και κάνουν κακό στη δημοκρατία μας. Ας του εξηγήσει κάποιος τα εξής: οι πλατφόρμες δεν εκφράζουν απόψεις από μόνες τους, οι χρήστες τις εκφράζουν. Με τον ίδιο τρόπο που τα έχει χρησιμοποιήσει κατά κόρον και ο ίδιος εδώ και μια δεκαετία.

Μη ξεχνάτε το πως κερδίσατε τη συμπάθεια και την υποστήριξη του κόσμου.

Κατηγορεί τα μέσα που τον βοήθησαν να συγκεντρώσει χιλιάδες υποστηρικτές; Κατηγορεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  που ο ίδιος προωθούσε προεκλογικά και μετεκλογικά τις δράσεις του; Τις απόψεις του, το έργο του, τις ομιλίες του, τις συναντήσεις του; Κατηγορεί το μέσον που χρησιμοποίησε για να περάσει τα μηνύματα του; Εκεί δεν τον πείραξε ο αλγόριθμος; Εκεί δεν του έθεσε στεγανά διαλόγου το Twitter ή το Facebook; Η μήπως τώρα, σαν άλλος Ντόναλντ Τράμπ, μόλις του χάλασαν την ιστορία που ήθελε να σερβίρει στο ευρύ κοινό, κατηγορεί το μέσο που τον βοήθησε να εκλεγεί;

Γιατί τα κόμματα πλέον εκλέγονται πρώτα από τα μέσα και μετά από τα ψηφοδέλτια. Αυτό είναι γνωστό φαντάζομαι και από τους επικοινωνιολόγους του κ. Μητσοτάκη. Για αυτό και άλλωστε φωτογραφιζόταν και ανέβαζαν αμέσως τα ντοκουμέντα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σέρβιρε την ιστορία και τα γεγονότα όπως τα ήθελε. Τις τελευταίες ημέρες έχει καταλάβει, ίσως για πρώτη φορά(;), πως μπορεί να του γυρίσει και μπούμερανγκ.

Ξεκίνησε να καταλαβαίνει πως παλιότερα έπρεπε να φιμώσει μόνο 4-5 τηλεοπτικά κανάλια και μερικούς δημοσιογράφους, ώστε να μη βγει η αλήθεια προς τα έξω. Στην εποχή όμως των έξυπνων κινητών, πως να φιμώσεις εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες; Που όλοι αυτοί ανά πάσα στιγμή μπορούν να γίνουν ο κάμεραμαν που χρειαζόμαστε, σε κάθε σημείο της πόλης. Να φροντίσουν να δούμε όλοι, όσα προσπαθούν να μας κρύψουν. Ξεκίνησε να συνειδητοποιεί πως τα χιλιάδες έξυπνα κινητά μπορούν να γυρίσουν εναντίον του. Δεν μπορεί να τα εξαγοράσει, δεν μπορεί να τα απειλήσει με νομικά τερτίπια.

Εκτός και αν βγάλει νέους νόμους. Που θα απαγορεύουν την μαγνητοσκόπηση των αστυνομικών δυνάμεων και δράσεων. Που θα θέτουν βέτο στη δημοσίευση σχετικών φωτογραφιών και βίντεο. Ας το προσπαθήσει. Απλά ας τον ενημερώσει και πάλι κάποιος, πως δεν έχουμε δικτατορία. Επίσης ότι το Διαδίκτυο δεν του ανήκει, ούτε μπορεί να ελέγξει τους κολοσσούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ούτε ο Κιμ δεν το έχει καταφέρει αυτό, ο γνωστός δικτάτορας της Βόρειας Κορέας. Ας μην έχει μεγάλες προσδοκίες πως θα το καταφέρει ο κ. Μητσοτάκης.

Η ελευθέρια του Τύπου αφορά και τα social media.

Αυτός είναι και λόγος που ξέφυγα σήμερα από τη συνηθισμένη θεματολογία μου. Ήθελα να αναφερθώ σε ένα θέμα που δυστυχώς, τώρα ξεκινάει. Η μάχη της ελευθέριας των social media. Γιατί αφορά την ελευθέρια και τα δικαιώματα του Έλληνα πολίτη. Γιατί αφορά τη δημοκρατία που όπως σωστά λένε, αργοπεθαίνει στη χώρα που γεννήθηκε. Γιατί όλα τα σκηνικά βίας και καταστρατήγησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μας αφορούν όλους.

Ήδη οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες, δεν εμπιστεύονται ούτε τα μέσα ενημέρωσης, ούτε την αστυνομία. Μετά τα πρόσφατα γεγονότα, έχω την αίσθηση πως αυτό το ποσοστό όλο και μεγαλώνει. Δεν ξέρεις από που να ενημερωθείς, αν έχουν μείνει αξιόπιστοι δημοσιογράφοι και ποιοι γράφουν, πέραν των πολιτικών πεποιθήσεων τους. Από τα ελάχιστα ονόματα του χώρου που εμπιστεύομαι, είναι η Έλενα Ακρίτα. Δεν έχει σημασία που σχεδόν πάντα, συμφωνώ μαζί της και με τα γραπτά της, και ας μην τη γνωρίζω προσωπικά. Ξέρει και επιμένει να γράφει την αλήθεια και την ευχαριστώ που παραμένει φάρος για το επάγγελμα μας.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν κάνουν κακό στη δημοκρατία μας. Αντιθέτως την προωθούν γιατί όλο και περισσότερες φωνές ακούγονται. Όλο και περισσότερα κείμενα και ιστορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ακόμα και όταν προσπαθούν να τις θάψουν με άλλες ανούσιες ιστορίες. Έχω εργαστεί σε όλα τα μέσα και η μόνη απειλή που έχω δει, έχει συμβεί μόνο όταν προσπαθείς να φιμώσεις την αλήθεια. Το δικαίωμα στη σωστή ενημέρωση και την αλήθεια όμως δεν μπορείς να τα καταπατήσεις, όποιος και αν είσαι, όσο και αν προσπαθείς. Οι εποχές αλλάζουν κ. Μητσοτάκη, μαζί τους και οι άνθρωποι, ευτυχώς.

Κείμενο – σύνταξη: Βογιατζής Ηλίας

Email επικοινωνίας: iliasvogiatzis@gmail.com

The post Γιατί τα social media δεν ενοχλούσαν τόσο καιρό την κυβέρνηση; Τι άλλαξε ξαφνικά; appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
μητσοτακης μηνυματα social
Τυχαία Θέματα