Η οικολογική καταστροφή στη λίμνη Κορώνεια-Χιλιάδες νεκρά ψάρια και πτηνά
Η οικολογική καταστροφή δεν αφορούσε μόνο στο θάνατο των ψαριών λόγω ασφυξίας αλλά και πτηνών.
“Πιο εκτεταμένη από την αρχική εκτίμηση ήταν η οικολογική καταστροφή της λίμνης Κορώνειας τον Σεπτέμβριο του 2019, οπότε και υπήρξε μαζική θανή ψαριών, ενώ παραμένει ο κίνδυνος νέας κατάρρευσης”. Αυτό επισήμανε η καθηγήτρια υδροβοτανικής – υδροοικολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μαρία Μουστάκα,
“Η έρευνα βασίστηκε σε ένα σύνολο αποτελεσμάτων -φυσικο-χημικών και βιολογικών παραμέτρων, δορυφορικών δεδομένων και απεικονίσεων- από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο του 2019, τα οποία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αμφισβήτησης σχετικά με την αιτία για τα παρατηρούμενα φαινόμενα”, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μουστάκα ξεκαθαρίζοντας ότι η εικόνα της λίμνης δεν οφείλεται μόνο στον κλιματικό παράγοντα, όπως η ανομβρία, που μείωσε τη στάθμη του νερού.
“Η οικολογική καταστροφή δεν αφορούσε μόνο στο θάνατο των ψαριών λόγω ασφυξίας αλλά και πτηνών, ενώ παρατηρήθηκε και σημαντική μείωση βιοποικιλότητας, ακόμη και στο φυτοπλαγκτόν. Όσον αφορά τα πουλιά, από τους σκελετούς που βρήκαμε θεωρούμε ότι ο θάνατός τους σχετίζεται με την κακή οικολογική ποιότητα του νερού”, λέει η κ. Μουστάκα.
Η κακή ποιότητα του νερού αιτία καταστροφήςΓια την καθηγήτρια του ΑΠΘ, “η κατάρρευση του τροφικού πλέγματος δεν αντανακλά στατικά φαινόμενα που σχετίζονται με το κλίμα (ανομβρία) ή τυχαία γεγονότα που συνέβησαν τον Σεπτέμβριο ή τον Αύγουστο του 2019, γιατί έως τις αρχές Ιουλίου έχουμε ολοκλήρωση ενός συνόλου επιμέρους οικολογικών διεργασιών που αποτελούν ξεχωριστά η καθεμία αιτία του μαζικού θανάτου ζωικών οργανισμών εξαρτώμενες όμως όλες από την κακή ποιότητα νερού”.
“Εξαιρετικά υψηλές τιμές ολικού και αμμωνιακού αζώτου, ολικού φωσφόρου και pH μετρήθηκαν στα υφάλμυρα νερά. Το τροφικό πλέγμα της λίμνης καταρρέει από τη βάση του, το φυτοπλαγκτόν, στο οποίο κυριαρχούν γνωστοί τοξικοί μικροοργανισμοί από το παρελθόν στον πυθμένα της λίμνης. Η κατάρρευσή του σηματοδοτείται από την αύξηση στο ζωοπλαγκτόν του Daphniamagna, λόγω απουσίας θήρευσης από τα ψάρια, και η λίμνη μετατρέπεται σε ετερότροφη με άφθονο νεκρό υλικό, καταναλώνοντας περισσότερο οξυγόνο από την τροφοδοσία του από την ατμόσφαιρα”.
Μάλιστα, ειδικά για το ζωοπλαγκτόν Daphniamagna, που αποτελεί “κλειδί” στη διαχείριση του τροφικού πλέγματος, η κ. Μουστάκα επισημαίνει ότι καταγράφηκε, από δορυφόρους, σε τέτοια τεράστια αφθονία τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2019 στην επιφάνεια της λίμνης, που αποτελεί και την υψηλότερη τιμή σε σχέση με τη διεθνή βιβλιογραφία!
Το μέλλον της λίμνης είναι η αυτο-οργάνωση“Στην πραγματικότητα, το φαινόμενο επαναλαμβάνεται από το 1995, θέτοντας έντονους προβληματισμούς σχετικά με την κατανόηση και διαχείριση της πραγματικής κατάστασης ενός ευαίσθητου οικοσυστήματος. Ο κίνδυνος νέας κατάρρευσης παραμένει αν δεν γίνουν μόνιμες βελτιώσεις”, ξεκαθαρίζει η κ. Μουστάκα. Για την ίδια, “το μέλλον της λίμνης, είναι η αυτο-οργάνωση” και οι απαραίτητες βελτιώσεις που θα βοηθήσουν στην ανανέωση των νερών της Κορώνειας για την απεξάρτηση από τον επιβαρυμένο πυθμένα της.
“Το νερό που εισέρχεται πρέπει να βγαίνει με κάποιο τρόπο, να υπάρχει δηλαδή κυκλοφορία και ανανέωση, δίχως βέβαια να τροφοδοτεί τη Βόλβη”, καταλήγει.
Η μελέτη που παρουσιάσθηκε από την κ. Μουστάκα εκπονήθηκε από τους Ε. Μιχαλούδη, Μ. Δεμερτζιόγλου, Δ. Βουτσά, Α. Κοζάρη, Α. Κυπαρίσση, Κ. Κορμά, Ν. Στεφανίδου, Ν. Τσαβδαρίδου, Μ.Κατσιάπη και Α. Μαζάρη, από τα Τμήματα Βιολογίας και Χημείας του ΑΠΘ, τα Τμήματα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Φυσικού Περιβάλλοντος και Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την ΕΥΑΘ ΑΕ.
Το 7ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο Μακεδονίας, που διεξήχθη διαδικτυακά από τις 30 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου, διοργανώνεται κάθε τρία χρόνια στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί βήμα για τους επιστήμονες που ασχολούνται με τον έλεγχο, τη διαχείριση και τις τεχνολογίες περιβάλλοντος καθώς και με θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Ειδικότερα, παρουσιάζεται το έργο που επιτελείται σε θέματα περιβάλλοντος στην Ελλάδα από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων και ειδικοτήτων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
The post Η οικολογική καταστροφή στη λίμνη Κορώνεια-Χιλιάδες νεκρά ψάρια και πτηνά appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θεσσαλονίκη: Ανακοινώνεται καθολικό lockdown όπως τον Μάρτιο, απαγόρευση κυκλοφορίας, επιστρέφουν τα SMS
- Καθολικό lockdown στην Θεσσαλονίκη από αύριο το πρωί – Μετακινήσεις μόνο με sms
- Σπύρος Πώρος: Ο φωτογράφος νοσηλεύεται με κορονοϊό στο Σωτηρία
- Το μνημειώδες λάθος του Ερντογάν: Πώς μπορεί να το αναστρέψει - Ο παράγων Τραμπ
- Ήπαρ: Η απλή κίνηση – κλειδί που μειώνει θεαματικά τον κίνδυνο καρκίνου
- Γινόμαστε ταχέως Φινλανδία
- Καθολικό lockdown στην Θεσσαλονίκη από αύριο το πρωί – Μετακινήσεις μόνο με sms
- Κορωνοϊός : Πτώση 4% καταγράφουν οι τιμές του αργού
- Κορoνοϊός: Αυτές είναι οι περιοχές της Αττικής που έχουν τα περισσότερα κρούσματα
- Πόσοι επιβάτες επιτρέπονται στο αυτοκίνητο και το ταξί, πότε θα πρέπει να φορούν μάσκα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Η οικολογική καταστροφή στη λίμνη Κορώνεια-Χιλιάδες νεκρά ψάρια και πτηνά
- Ρόδος: Βούτηξε στην πισίνα και έμεινε Ανάπηρος- Θαυμασμός για τη στάση της κοπέλας του-ΒΙΝΤΕΟ
- Άσχημες μυρωδιές τέλος: Φτιάξτε 5 φυσικά αρωματικά χώρου και κάντε το σπίτι σας να μυρίζει υπέροχα όλη μέρα-ΦΩΤΟ
- Το παιδί που φοβάται τον γονιό, γίνεται ενήλικος χωρίς τσαγανό
- 3 απλά βήματα για να χάσετε εύκολα και γρήγορα τα περιττά κιλά
- Κορονοϊός: Διάρκεια και βαρύτητα συμπτωμάτων
- Υψηλό σάκχαρο στο αίμα: 5 απλές διατροφικές αλλαγές για να το μειώσετε
- COVID-19: Μετάλλαξη στον κορονοϊό τον έκανε πιο μεταδοτικό
- Κορωνοϊός: Προσοχή στον πονόλαιμο μετά την ανάρρωση. Τι μπορεί να σημαίνει
- Ελληνική πατέντα μηδενίζει τις επαφές και προστατεύει από τον Covid-19
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ενημέρωση για το αντιγριπικό εμβόλιο από το Τοπικό Ιατρικό Συμβούλιο Δήμου Κηφισιάς
- Κορονοϊός: Επίσημο το «λουκέτο» στο μπάσκετ πλην της Α1
- Το μνημειώδες λάθος του Ερντογάν: Πώς μπορεί να το αναστρέψει – Ο παράγων Τραμπ
- Ρύθμιση οφειλών: 12-24 δόσεων και επανένταξη σε παλιές ρυθμίσεις
- Academics protest violence, intimidation at universities
- Τα εξηλεκτρισμένα αυτοκίνητα ξεπέρασαν τα diesel στην Ευρώπη
- Γαλάτσι – ΓΑΔΑ: Καμία κακοποίηση πεντάχρονου με γκλοπ στα χθεσινά επεισόδια
- Τσιτσιπάς για Αντετοκούνμπο: «Είναι καλό και ταπεινό παιδί»
- Πώς επηρεάζει την ξενοδοχειακή βιομηχανία στην Κύπρο το lockdown στην Αγγλία