Η βιταμίνη που σε προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες ασθένειες

Ένας από τους βασικότερους ρόλους των βιταμινών του συμπλέγματος Β στον οργανισμό μας είναι η μετατροπή των τροφών σε ενέργεια, βοηθούν όμως επίσης και στην αξιοποίηση των λιπαρών και των πρωτεϊνών που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας.

Βιταμίνη για προστασία εναντίον νόσου Αλτσχάιμερ

Η βιταμίνη Β3, η νιασίνη, είναι δυνατόν να προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ και από άλλες ασθένειες, που λόγω ηλικίας προκαλούν εκφυλισμό των πνευματικών ικανοτήτων.

Η νιασίνη περιέχεται στα δημητριακά, στους ξηρούς καρπούς,

στα κρέατα, στο συκώτι, στα γαλακτοκομικά, στα πουλερικά, στο ψάρι και στα αυγά. Είναι απαραίτητη για την αναπνευστική λειτουργία του κυττάρου και την απελευθέρωση ενέργειας από τους υδατάνθρακες, τα λίπη και τις πρωτείνες.

Η έλλειψη της βιταμίνης Β3 προκαλεί την πελλάγρα. Η πελλάγρα χαρακτηρίζεται από δερματίτιδα, διάρροια και διανοητική ανεπάρκεια. Η δερματίτιδα της πελλάγρας εκδηλώνεται σαν ηλιακό έγκαυμα στις περιοχές, που εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία.

Επειδή ήταν ήδη γνωστό, ότι η σοβαρή έλλειψη νιασίνης, είναι αιτία εκφυλισμού των διανοητικών ικανοτήτων, ερευνητές από πανεπιστήμιο του Σικάγου, διερωτήθηκαν, εάν η πρόσληψη της νιασίνης διαδραματίζει κάποιο ρόλο στη γένεση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η σχέση αυτή δεν είχε μέχρι σήμερα διερευνηθεί.

Με το σκεπτικό αυτό, οι γιατροί εξέτασαν τη διατροφή 6.158 ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών για 10 περίπου χρόνια. Αρχικά κανένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα δεν παρουσίαζε νόσο του Αλτσχάιμερ.

Περίπου 4.000 άτομα είχαν δώσει στοιχεία για τη διατροφή τους και υπεβλήθησαν σε τουλάχιστο 2 αξιολογήσεις των γνωστικών τους ικανοτήτων. Από 815 που επιλέγηκαν τυχαία, οι 131 παρουσίασαν νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η ανάλυση των διατροφικών δεδομένων και ο συσχετισμός με την πνευματική εξέλιξη των ασθενών έδειξαν ότι:

Τα άτομα, που προσλάμβαναν ψηλά επίπεδα νιασίνης από τη διατροφή τους, είχαν λιγότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν νόσο του ΑλτσχάιμερΤα άτομα που είχαν την πιο χαμηλή πρόσληψη νιασίνης από τη διατροφή τους (12,6 mg ημερησίως), παρουσίαζαν 85% ψηλότερο κίνδυνο για νόσο του Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν την ψηλότερη διατροφική πρόσληψη νιασίνης (22,4 mg ημερησίως)Η βιταμίνη Β3 που προερχόταν από τις τροφές είχε μεγαλύτερη προστατευτική δύναμη για τις πνευματικές ικανότητες σε σύγκριση με τη νιασίνη που προερχόταν από φαρμακευτικά συμπληρώματαΤα άτομα που στην έρευνα αυτή είχαν ψηλή πρόσληψη διατροφικής νιασίνης, παρουσίαζαν το χαμηλότερο κίνδυνο και για άλλες μορφές εκφυλισμού των διανοητικών τους ικανοτήτων.

Η εργασία αυτή είναι πολύ ενδιαφέρουσα όχι μόνο γιατί μας δείχνει τις προστατευτικές ιδιότητες της διατροφικής βιταμίνης Β3 αλλά και γιατί ρίχνει περισσότερο φως στους παθολογικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στη γένεση της συχνότερης εκφυλιστικής πάθησης του εγκεφάλου που είναι η νόσος Αλτσχάιμερ.

Οι προστατευτικές επιδράσεις της νιασίνης, υπάρχουν όταν η πρόσληψη της είναι μέσα στα πλαίσια των ποσοτήτων της εν λόγω βιταμίνης που συνιστούνται καθημερινά. Αυτό καθιστά την περαιτέρω διερεύνηση της δράσης της νιασίνης στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ ιδιαίτερα ελκυστική.

Πιστεύουμε ότι τώρα θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες έρευνες για τη βιταμίνη Β3 και τον εκφυλισμό του εγκεφάλου, σε όλες τις μορφές που παρατηρούνται στους ενήλικες.

Με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορούμε να συστήσουμε αλλαγές στις ήδη υπάρχουσες οδηγίες αναφορικά με την πρόσληψη της νιασίνης. Η ημερήσια δόση της νιασίνης που συνιστάται κυμαίνεται από 13 έως 16 mg. Η νιασίνη έχει τοξική δράση σε δόσεις μεγαλύτερες από 2 γραμμάρια ανά ημέρα.

Μια προστατευτική δράση της βιταμίνης Β3, θα μπορούσε να έχει τεράστιες προεκτάσεις στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών εκφυλισμού του εγκεφάλου.

Ωφέλεια από την ευεργετική πρόσληψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β3, νιασίνης:

Υγιές Νευρικό σύστημα

Η νιασίνη συντελεί στην καλή υγεία του νευρικού συστήματος, καταπραΰνοντας τα συμπτώματα της νευρικότητας, του άγχους και της αϋπνίας.

• Ψυχολογική λειτουργία

Η νιασίνη είναι απαραίτητη για την καλή υγεία του εγκεφάλου και συμβάλλει στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία, βελτιώνοντας την κατάθλιψη. Επιπλέον μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να είναι ευεργετική σε διαταραχές σχιζοφρένειας6.

• Δέρμα, βλεννογόνοι

Η νιασίνη δίνει μια υγιέστερη εμφάνιση στο δέρμα ενώ παράλληλα συμβάλλει στη διατήρηση της καλής κατάστασης των βλεννογόνων βοηθώντας και σε περιπτώσεις στοματίτιδας.

• Κούραση –Ενέργεια

Λόγω του ότι συμμετέχει στην απελευθέρωση ενέργειας από τις τροφές, η νιασίνη αυξάνει την ενέργεια του οργανισμού με αποτέλεσμα να συμβάλλει στη μείωση της κούρασης και κόπωσης.

• Χοληστερίνη

Τα αποτελέσματα ερευνών έχουν δείξει ότι η χρήση νιασίνης (σε μορφή νικοτικού οξέος) είναι ευεργετική στη μείωση των επιπέδων των λιπιδίων του αίματος, χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων.

• Αρθρίτιδα

Προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι η νιασίνη μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα οστεορθρίτιδας, απαλύνοντας τους πόνους.

ΠΗΓΕΣ laneshealth.gr , medlook.net
, .
.

The post Η βιταμίνη που σε προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες ασθένειες appeared first on newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα