Κατακράτηση υγρών: Τα συμπτώματα και Πώς θα την αντιμετωπίσετε
Κατακράτηση υγρών: Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά 60% από νερό.
Το νερό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση στη ζωή, συχνά όμως υπάρχει σε μεγαλύτερες από τις αναγκαίες ποσότητες στο σώμα.
Αυτό είναι η κατακράτηση υγρών.
Οι γυναίκες είναι περισσότερο επιρρεπείς στην κατακράτηση, ειδικά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και της περιόδου. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται το βάρος τους.
Κατακράτηση υγρών: Το φαινόμενο μπορεί να αντιμετωπιστεί και στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε 13 φυσικούς τρόπους για να το πετύχετε:Τι είναι η κατακράτησηΩς κατακράτηση υγρών ή αλλιώς κατακράτηση νερού ορίζεται η υπερβολική συσσώρευση υγρών στο κυκλοφορικό σύστημα, στους ιστούς ή στις κοιλότητες του σώματος.
Συμπτώματα της κατακράτησης υγρώνΤα κυριότερα συμπτώματα της κατακράτησης υγρών είναι:
Αύξηση της περιμέτρου μέσης (ιδίως στην περιοχή της κοιλίας)Πρήξιμο (ιδίως στα κάτω άκρα – αστραγάλους)Μειωμένη ελαστικότητα του δέρματος (το δέρμα δεν επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση μετά από πίεση)Οδοντώσεις στο δέρμαΠόνος ή ακαμψία στις αρθρώσειςΑπότομη αύξηση βάρουςΔιακυμάνσεις βάρους από μέρα σε μέραΠου οφείλεται η κατακράτηση υγρών (αιτίες);Υπάρχουν αρκετές αιτίες πίσω από την κατακράτηση τις οποίες θα δούμε στη συνέχεια. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις μπορείτε εύκολα να απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών κάνοντας μικρές αλλαγές στη διατροφή σας.
Αιτίες της κατακράτησης υγρών– Πίεση στα τριχοειδή αγγεία
Η κατακράτηση υγρών μπορεί να συμβεί όταν μεταβάλλονται τα επίπεδα της πίεσης στο εσωτερικό των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων που ονομάζονται τριχοειδή αγγεία. Υγρά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και οξυγόνο παροχετεύονται συνεχώς διά μέσου των τριχοειδών αγγείων στους ιστούς του σώματος. Τα υγρά αυτά τρέφουν τα κύτταρα και στη συνέχεια επιστρέφουν στα τριχοειδή αγγεία. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί αλλαγή στην πίεση εντός των τριχοειδών αγγείων, τα υγρά παγιδεύονται εκεί προκαλώντας κατακράτηση. Κατακράτηση μπορεί να συμβεί επίσης εάν υπάρχει διαρροή στα τριχοειδή αγγεία και απελευθερωθούν υγρά στα μικρά κενά που υπάρχουν μεταξύ των κυττάρων.
– Δυσλειτουργία στο λεμφικό σύστημα
Η βασική λειτουργία του λεμφικού συστήματος είναι να αποστραγγίζει υγρά από τους ιστούς (τη λεγόμενη λέμφο) και να τα κατευθύνει προς το αίμα. Εάν απελευθερωθεί μεγάλη ποσότητα υγρών από τους ιστούς το λεμφικό σύστημα «υπερφορτώνεται» και αδυνατεί να διαχειριστεί τον όγκο των υγρών, με αποτέλεσμα αυτά να συσσωρεύονται γύρω από τους ιστούς. Μπορεί επίσης να υπάρχει κάποια δυσλειτουργία στο λεμφικό σύστημα που να μην του επιτρέψει να διοχετεύσει τα υγρά στο αίμα, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση υγρών και το πρήξιμο σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως η κοιλιά, οι αστράγαλοι και τα πέλματα.
– Πρόβλημα στην καρδιά
Η φυσιολογική πίεση εντός των αιμοφόρων αγγείων διατηρείται εν μέρει χάρη στη λειτουργία της καρδιάς. Αν για οποιοδήποτε λόγο η καρδιά παρουσιάζει ανεπάρκεια παρατηρείται μεταβολή στην πίεση, η οποία συχνά οδηγεί σε σοβαρή κατακράτηση υγρών. Εκτός από τα άκρα, στην περίπτωση αυτή συσσωρεύεται υγρό και στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται βήχας και/ή δύσπνοια.
– Παθήσεις των νεφρών
Τα νεφρά αναλαμβάνουν να φιλτράρουν το αίμα, απομακρύνοντας περιττά υγρά και άχρηστες ουσίες μέσω των ούρων. Στη συνέχεια, περνούν στο αίμα οι ουσίες που έχουν απομείνει και τις οποίες μπορεί να επαναχρησιμοποιήσει ο οργανισμός. Σε περίπτωση διαταραχής της ροής αίματος προς τα νεφρά (π.χ. λόγω νεφρικής ανεπάρκειας), το «φιλτράρισμα» δεν διενεργείται σωστά και τα υγρά παραμένουν στο σώμα, προκαλώντας κατακράτηση.
– Εγκυμοσύνη
Η πίεση που ασκεί η μήτρα στα αιμοφόρα αγγεία της λεκάνης προκαλεί συχνά συσσώρευση υγρών στο σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η κατακράτηση στην περίπτωση αυτή δεν είναι ανησυχητική και υποχωρεί μετά τον τοκετό.
– Καθιστική ζωή
Η σωματική δραστηριότητα βοηθά ώστε το αίμα να επιστρέφει από τα αιμοφόρα αγγεία των ποδιών προς την καρδιά. Η πολύωρη ακινησία και εν γένει ο καθιστικός τρόπος ζωής επιβραδύνουν αυτή την ανοδική κίνηση του αίματος, οδηγώντας σε συσσώρευση υγρών στα κάτω άκρα. Η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει επίσης στην καλή λειτουργία του λεμφικού συστήματος.
– Χαμηλή πρόσληψη πρωτεϊνών
Ο οργανισμός χρειάζεται επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών προκειμένου να ρυθμίζονται τα επίπεδα υγρών. Η αποχή από την κατανάλωση πρωτεϊνών ή η πολύ χαμηλή πρόσληψη δυσκολεύει τη μετακίνηση των υγρών από τους ιστούς στα τριχοειδή αγγεία, οδηγώντας έτσι στην κατακράτηση.
– Φαρμακευτική αγωγή
Η κατακράτηση υγρών μπορεί να αποτελεί παρενέργεια κάποιου φαρμάκου, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, τα φάρμακα που περιέχουν οιστρογόνα και οι βήτα αναστολείς.
– Περίοδος
Η κατακράτηση υγρών ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες τις ημέρες που προηγούνται της περιόδου τους, με αποτέλεσμα το πρήξιμο στην κοιλιά και την ευαισθησία του στήθους.
ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr
The post Κατακράτηση υγρών: Τα συμπτώματα και Πώς θα την αντιμετωπίσετε appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μιχάλης Χατζηγιάννης: Η ανάρτηση-σπόντα μετά τον χωρισμό του με τη Ζέτα Μακρυπούλια
- Πολάκης σε Άδωνι: «Ως γαϊδουρομούλαρο που είσαι καλό θα σούκανε η ιβερμεκτίνη»
- Η ύπουλη νόσος που προσβάλλει όλο και περισσότερους ανθρώπους
- Έφυγε από τη ζωή ο Ανέστης Βλάχος
- Πέθανε ο αγαπημένος ηθοποιός Ανέστης Βλάχος
- Συκώτι: Έτσι δεν θα ανησυχήσεις ποτέ ξανά για το ευπαθές όργανο σου
- «Θρίλερ» με Μανωλά στον Ολυμπιακό - Πώς συνδέεται η περίπτωσή του με του Σεμέδο
- Εμβολιασμός παιδιών – Μαζάνης: Άφοβα θα το κάνουμε το εμβόλιο για τον κορονοϊό
- Χρέη στο Δημόσιο: Ποια μπορούν να παραγραφούν – Οι προϋποθέσεις αναλυτικά
- Χανιά: Πέθανε 92χρονη εμβολιασμένη - «Κόλλησε» κορονοϊό από την ανεμβολίαστη οικιακή βοηθό της
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Κατακράτηση υγρών: Τα συμπτώματα και Πώς θα την αντιμετωπίσετε
- Δεν έχεις μείνει (ακόμη) έγκυος; Πότε να μιλήσεις με το γιατρό σου
- Κυβέρνηση εναντίον ανεμβολίαστων: Αρνητές της υγείας, δεν θέλουν να συνεισφέρουν στην Εθνική προσπάθεια
- Μπαράζ πληρωμών: Ζεστό χρήμα τις επόμενες μέρες με συντάξεις Σεπτεμβρίου και επιδόματα ΟΑΕΔ
- Μπλόκο ανεμβολίαστων σε διασκέδαση και εστίαση: Τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα – ΒΙΝΤΕΟ
- Πλήρης έγκριση για το εμβόλιο της Pfizer – Ντόμινο υποχρεωτικών εμβολιασμών στις ΗΠΑ
- 4 τύποι τοξικών ανθρώπων που όλοι έχουμε γνωρίσει κάποια στιγμή στη ζωή μας
- Σε πλήρη ισχύ οι ανιχνευτές παραβίασης κόκκινου – Σε ποιες περιοχές τοποθετήθηκαν
- Άγριος καβγάς στον αέρα Θεόδωρου Βασιλακόπουλου με αντιεμβολιαστή γιατρό: «Είσαι άσχετος, αγράμματος»-ΒΙΝΤΕΟ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πέντε λόγοι για τους οποίους το «τείχος ανοσίας» είναι δύσκολο να χτιστεί
- Τιμητική αναγόρευση προσωπικοτήτων, ως επίτιμων δημοτών του Δήμου Ξηρομέρου.
- Κόμπι Μπράιαντ – Ραγίζει καρδιές το μήνυμα της συζύγου του για τα γενέθλιά του
- Η πανδημία ώθησε 75-80 εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια
- «Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο ηθοποιός Ανέστης Βλάχος
- Αφγανιστάν: Οι δίδυμες που γλίτωσαν και τα παιδιά τα οποία παράτησαν οι γονείς τους μόνα στο αεροδρόμιο – Οδύνη και αντιθέσεις στην Καμπούλ
- Εμβολιασμός παιδιών – Μαζάνης: Άφοβα θα το κάνουμε το εμβόλιο για τον κορονοϊό
- 3D βιοεκτυπώσεις ανθρωπίνων ιστών & οργάνων
- Βασιλακόπουλος: "Περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους - Ημίμετρα όλα τα άλλα" (video)