«Κενά συναισθηματικά παιδιά»: Τι κάνουμε λάθος
Η γενιά μας, προερχόμενη από γονείς που δεν εστίαζαν ιδιαίτερα στην συναισθηματική και ψυχική μας κατάσταση, δίνουμε τεράστια σημασία στην ψυχολογία των μικρών μας. Αποδοκιμάζουμε παλαιότερες εκπαιδευτικές μεθόδους όπως το ξύλο ή τις τιμωρίες, αφού πλέον γνωρίζουμε πως τραυματίζουν ποικιλοτρόπως ένα παιδί. Αντίθετα, επικεντρωνόμαστε στην αξία του διαλόγου, των συναισθημάτων και της ψυχικής ισορροπίας. Και όλα αυτά, μέσα στο πλαίσιο της σύγχρονης πραγματικότητας που ορίζεται από ιλιγγιώδεις ρυθμούς και ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη. Μήπως, όμως, τελικά, κάνουμε κάτι λάθος;
Σύμφωνα με τον
Σύμφωνα με ένα άρθρο του Λουίς Ρόχας Μάρκος που έγινε αμέσως Viral παγκοσμίως, οι στατιστικές δείχνουν τα εξής:
1 στα 5 παιδιά έχει προβλήματα ψυχικής υγείαςΑύξηση 43% στη Δ.Ε.Π.Υ.( Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας)Αύξηση 37% στην εφηβική κατάθλιψηΑύξηση 200% στον αριθμό των παιδικών (μεταξύ 10 και 14 ετών) αυτοκτονιώνΤι κάνουμε λάθος;Σύμφωνα πάντα με τον γνωστό ψυχίατρο, τα σημερινά παιδιά είναι χορτασμένα από υλικά αγαθά αλλά στερούνται άλλων, βασικών αγαθών όπως:
Συναισθηματικά διαθέσιμους γονείςΞεκάθαρα όριαΥπευθυνότηταΙσορροπημένη διατροφή και επαρκή ύπνοΚίνηση και επαφή με τη φύσηΔημιουργικό παιχνίδι και κοινωνική αλληλεπίδρασηΔεν τους δίνουμε τη δυνατότητα να βαριούνταιΑντίθετα, τα παιδιά μας μεγαλώνουν με γονείς που, απ’ ότι φαίνεται, και παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους να μεγαλώσουν ευτυχισμένα παιδιά, δεν ανταποκρίνονται σωστά στον γονικό ρόλο. Συγκεκριμένα, τα παιδιά μεγαλώνουν με:
Γονείς που η προσοχή τους αποσπάται από την ψηφιακή τεχνολογίαΓονείς επιεικείς που αφήνουν τα παιδιά τους να βάζουν τους κανόνεςΤην αίσθηση πως τα αξίζουν όλα χωρίς όμως να τα κερδίζουνΚαθιστικό τρόπο ζωήςΆμεση επιβράβευση σε όλαΤην τεχνολογία να αντικαθιστά την φροντίδα των κηδεμόνωνΤι χρειάζεται να κάνουμε για να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα παιδιάΟ Λουίς Ρόχας Μάρκος μας επισημαίνει πως αν θέλουμε τα παιδιά μας να γίνουν ευτυχισμένα και ψυχικά υγιή, πρέπει να δράσουμε άμεσα και να δώσουμε σημασία στα βασικά!
Να βάλετε όρια: να θυμάστε πως εσείς είτε ο καπετάνιος του καραβιού. Τα όρια και οι κανόνες μπαίνουν από εσάς, φροντίζοντας να έχετε τον έλεγχο. Τα παιδιά με αυτόν τον τρόπο νιώθουν σίγουρα και ασφαλή και σας εμπιστεύονται. Έτσι, δημιουργείται το ασφαλές πλαίσιο για να αναπτυχθούν σωστά.
Δώστε στα παιδιά αυτά που χρειάζονται και όχι αυτά που θέλουν: τα παιδιά συχνά ζητάνε πράγματα που θέλουν ενώ αρνούνται αυτά που χρειάζονται. Για παράδειγμα, θα θελήσουν να φάνε ακόμα ένα παγωτό, ενώ χρειάζονται τις θρεπτικές ουσίες ενός γεύματος. Μη φοβάστε να πείτε «όχι» στα παιδιά σας, αν αυτό που θέλουν δεν είναι αυτό που χρειάζονται.
Δείξτε στα παιδιά έναν υγιεινό τρόπο ζωής: φροντίστε να τρέφονται σωστά και να περνούν τουλάχιστον μια ώρα ημερησίως στον καθαρό αέρα με δραστηριότητες όπως: ποδήλατο ή περπάτημα στη φύση.
Φάτε όλοι μαζί: το βράδυ που συνήθως συγκεντρώνεται ολόκληρη η οικογένεια στο σπίτι, προσπαθήστε να καθίσετε όλοι στο τραπέζι και να απολαύσετε το δείπνο σας μακριά από τεχνολογικούς αντιπερισπασμούς (κινητά τηλέφωνα, laptop, κτλ). Αφιερώστε αυτόν τον χρόνο στην οικογένειά σας και δεν θα το μετανιώσετε!
Περάστε χρόνο μαζί τους: παίξτε επιτραπέζια ή άλλα παιχνίδια όλοι μαζί! Ο συναισθηματικός δεσμός που θα καλλιεργήσετε θα προσφέρει στα παιδιά εμπιστοσύνη, χαρά και ασφάλεια.
Μοιράστε τις δουλειές του σπιτιού: κάντε τα παιδιά σας υπεύθυνα και οργανωτικά. Μοιράστε τις δουλειές του σπιτιού ισότιμα και αφήστε τα να πάρουν ενεργό μέρος στις οικιακές δουλειές. Εκτός από υπευθυνότητα και ωριμότητα, τα βοηθάτε να αποκτήσουν και αυτοπεποίθηση.
Μην αναλαμβάνετε τις δικές τους ευθύνες: μην φτιάχνετε τη σχολική τους τσάντα, για παράδειγμα. Είναι δική τους ευθύνη. Εάν εξακολουθήσουμε να κάνουμε τις δικές τους δουλειές, δεν θα γίνουν ποτέ ανεξάρτητα και αυτόνομα.
Αφήστε τα να κάνουν λάθη και να απογοητευτούν: κανείς δεν θέλει το παιδί του να στεναχωριέται ή να απογοητεύεται. Ωστόσο, εάν δεν μάθουν να διαχειρίζονται τέτοιου είδους συναισθήματα τώρα, μέσα στο ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον, η ενηλικίωση θα τους είναι πολύ δύσκολη!
Μάθετέ τους να περιμένουν: δώστε ευκαιρίες για «πλήξη», μιας και η πλήξη είναι η στιγμή που ξυπνά η δημιουργικότητα. Μην αισθάνεστε υπεύθυνος να διασκεδάζουν τα παιδιά όλη την ώρα.
ΠΗΓΗ: mama365.gr
ΠΗΓΗ: «Κενά συναισθηματικά παιδιά»: Τι κάνουμε λάθος Γράφτηκε απο το Newsitamea.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτός είναι ο αστυνομικός που «καθάρισε» ο Μητσοτάκης (pics)
- Τέλος στα κουνούπια: Φυσικά, εύκολα και ανέξοδα!
- Βάσια Τριφύλλη: Ο Παπαγιάννης δεν έχει καθόλου μυαλό!
- Μάκης Βορίδης: Ζήσαμε τραγελαφικά πράγματα με την ΕΡΤ
- Ο Χρίστος Δήμας μπέρδεψε το Μέγαρο Μαξίμου με το Προεδρικό - Τον ειδοποίησαν οι φρουροί
- MasterChef 3: Η φωτογραφία της Ασημίνας με διάσημο σεφ και τα σενάρια που κυκλοφορούν
- Σοκαριστική διάσωση 2χρονου που το χέρι του «πιάστηκε» στις κυλιόμενες σκάλες
- Θλίψη: Πέθανε πασίγνωστος ηθοποιός (pics)
- Σεισμός στην Καλιφόρνια: Συγκλονιστικές εικόνες από το διάστημα - Δείτε το «σημάδι» στη Γη
- Στα «κάγκελα» με το καλημέρα – Η «κοντή» μνήμη του ΣΥΡΙΖΑ και το… κορεατικό πρωτοσέλιδο της Αυγής
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
![Κενά,kena](https://images32.inewsgr.com/3466/34660287/kena-synaisthimatika-paidia-ti-kanoume-lathos-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- «Κενά συναισθηματικά παιδιά»: Τι κάνουμε λάθος
- Αυτές οι τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου
- Κίνδυνος υγείας αν δεν αερίζετε τους κλειστούς χώρους, όπως όταν λειτουργεί το κλιματιστικό
- Καιρός: Έρχεται λίβας με 42άρια και μπουρίνια! Αναλυτική πρόγνωση
- Τι είδους Πρωθυπουργός θα γινόταν το κάθε ζώδιο;Πώς θα κυβερνούσε; Τι αποφάσεις θα έπαιρνε;
- Γιάννης Βρούτσης: Ψηφιακά θα βγαίνει το 34% των συντάξεων έως το καλοκαίρι του 2020
- Πως το καλό φέρνει την ευτυχία
- Να μηδενίζεις και να ξεκινάς από την αρχή
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γεροβασίλη: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέλαβε τον ανιψιό του
- Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών
- Η Νίκι Μινάζ δεν πάει Σαουδική Αραβία: Στηρίζει τις γυναίκες και τους ΛΟΑΤΚΙ
- ΗΠΑ: Ποσό-μαμούθ για το σόου Τραμπ την 4η Ιουλίου
- Πιστωτικές κάρτες: Δείτε τι αλλάζει στις συναλλαγές
- Επιστήμονες προβλέπουν σεισμό 7,4 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη
- Η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
- Υπουργικό Συμβούλιο: Σκληρή δουλειά υπόσχονται οι νέοι υπουργοί
- Live το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης Μητσοτάκης