Κοιμάστε με … κοριούς πιο συχνά απ’ ότι νομίζετε – Δείτε πως να απαλλαγείτε

Οι κοριοί αυξάνουν επικίνδυνα την παρουσία τους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ετσι, αν ζείτε σε μια μεγάλη πόλη, όπως είναι η Αθήνα, μπορεί να συναντάτε κοριούς – και μάλιστα ακόμη και να κοιμάστε μαζί τους – πιο συχνά απ’ ότι νομίζετε.

Τα ακάρεα μπορεί και να σας έχουν απασχολήσει. Οι κοριοί, όμως, θεωρείτε προφανώς ότι είναι είδος εντόμου που δεν συναντάται συχνά στον ανεπτυγμένο κόσμο, παρά μόνο ίσως στους κοιτώνες του στρατού. Μάλλον κάνετε λάθος.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι κοριοί έχουν

αυξηθεί στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Ευρώπη, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Αν και οι επιστήμονες ακόμα δεν έχουν απαντήσει με βεβαιότητα στο ερώτημα: γιατί οι κοριοί έχουν αρχίσει να κάνουν και πάλι έντονη την παρουσία τους τις δύο τελευταίες δεκαετίες, αυτό που γνωρίζουν με βεβαιότητα είναι ότι μάλλον οι άνθρωποι έχουν βάλει και πάλι …το χεράκι τους σ’αυτό. Και να πως…

Η συμβολή του DDT στην «αναζωπύρωση» των κοριών

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι επιστήμονες δημιούργησαν το πανίσχυρο εντομοκτόνο DDT. Τότε ο άνθρωπος κατάφερε να εξαλείψει προσωρινά τόνους εντόμων, μεταξύ των οποίων και τους κοριούς. Αλλά το αμέσως επόμενο διάστημα, τα έντομα αυτά αύξησαν την αντοχή τους και εξέλιξαν την άμυνά τους ενάντια στα εντομοκτόνα. Ο κοριός της σημερινής εποχής, για παράδειγμα, έχει παχύτερο κέλυφος (για να τον προστατεύει από τα εντομοκτόνα), αλλά και ταχύτερο μεταβολισμό (για να αποβάλλει με φυσικό τρόπο τις χημικές ουσίες)

Οι κοριοί εξελίχθηκαν για να ακολουθούν παντού τον άνθρωπο

Οι κοριοί αναπτύσσονται μαζί με τους ανθρώπους, ενώ αυξάνουν και εξαπλώνουν τον πληθυσμό τους ταξιδεύοντας με τους ανθρώπους που κάνουν διεθνή ταξίδια,σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία υγείας NHS. Οι κοριοί γεννούν τα αυγά τους και οι άνθρωποι τα μεταφέρουν με τις αποσκευές και τα ρούχα τους όταν ταξιδεύουν. Εξαπλώνονται παντού: στα αεροπλάνα, στα ξενοδοχεία, στα λεωφορεία και άλλους δημόσιους χώρους, ενώ όταν εγκατασταθούν στα σπίτια μας, είναι εύκολο να μεταφερθούν από δωμάτιο σε δωμάτιο. Φτιάχνουν τις φωλιές τους στις ραφές και το εσωτερικό των στρωμάτων, σε σχισμές κιβωτίων, στα ξύλινα πλαίσια των κρεβατιών και δεν προτιμούν τις …πολυτέλειες. Μπορεί να εγκατασταθούν με την ίδια ευχαρίστηση, τόσο σ’ ένα διαμέρισμα 20 τετραγωνικών στην Κυψέλη, όσο και σε ένα πολυτελές 5άστερο ξενοδοχείο.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, τα αιμοδιψή αυτά πλάσματα, μπορούν να μετατρέψουν ένα ολόκληρο διαμέρισμα σε έναν εφιάλτη φαγούρας. Η παρουσία των κοριών υποδηλώνει ελλιπή καθαριότητα; Η απάντηση είναι όχι. Επειδή οι κοριοί τρέφονται με αίμα η καθαριότητα δεν είναι καθοριστικός παράγοντας.

Ο κοριός συχνά αποβάλλει το κέλυφός του. Γίνετε, λοιπόν, λίγο περισσότερο παρατηρητικοί. Εάν έχετε κοριούς στο κρεβάτι σας, μπορεί να εντοπίσετε αυτά τα κελύφη, τα οποία εμφανίζονται ρυτιδωμένα στο κρεβάτι σας σε χρώμα ανοιχτό καφέ.

Τί μπορείτε να πάθετε από το τσίμπημα του κοριού;

Μία ένδειξη ότι υπάρχουν κοριοί στον χώρο σας, είναι τα πολλά μικρά τσιμπήματα που αφήνουν στη σειρά πάνω στην επιφάνεια του δέρματος, δημιουργώντας μια γραμμή, αλλά και οι μικρές κηλίδες αίματος στα σεντόνια. Το τσίμπημα πολλές φορές περνάει απαρατήρητο, ενώ άλλες φορές – λόγω αλλεργικής αντίδρασης στο σάλιο του κοριού – εμφανίζεται στο σημείο τσιμπήματος κοκκινίλα και προκαλείται φαγούρα. Το σάλιο που εκκρίνουν κατά το τσίμπημα ενώ τρώνε, μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένους ανθρώπους αλλεργική αντίδραση με έντονο πρήξιμο, ναυτία ή και εμετό.

Οι κοριοί δεν έχουν συγκεκριμένη ειδικότητα ως προς τη μετάδοση παθογόνων μικροβίων. Διαπιστώθηκε στις ΗΠΑ, ωστόσο, ότι οι κοριοί μπορεί να μεταδώσουν την επικίνδυνη νόσο Chagas (αμερικανική τρυπανοσωμίαση). Στις Αφρικανικές χώρες έχει καταγραφεί μετάδοση του ιού της Ηπατίτιδας Β από κοριούς.

Αυτά τα τσιμπήματα μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε δευτερογενείς λοιμώξεις του δέρματος όπως έκζεμα, ecthyma και lymphanigitis. Ο κοριός μπορεί επίσης να επηρεάσει την ψυχική υγεία των ανθρώπων που ζουν σε μολυσμένο σπίτι. Έχουν αναφερθεί επιδράσεις όπως άγχος και αϋπνία.

Πώς να απαλλαγούμε από τους κοριούς;

Η θερμότητα είναι ο υπ ‘αριθμόν ένα «δολοφόνος» των κοριών. Τα αυγά του κοριού δεν εκκολάπτονται όταν η θερμοκρασία είναι μικρότερη από 13οC, ενώ ο ενήλικας κοριός πεθαίνει σε θερμοκρασία άνω 44°C, γι’αυτό και παλιά οι άνθρωποι έριχναν καυτό νερό στα στρώματα και τα κρεβάτια, λύσεις που σήμερα, δεν είναι εφικτές.

Η απομάκρυνσή τους, λοιπόν, μπορεί να γίνει από ειδικευμένη απολυμαντική εταιρεία, με χημικό καθαρισμό στους χώρους που έχουν “φωλιάσει” οι κοριοί.

Δεν χρειάζεται να πετάξετε τα αντικείμενα στα οποία υποψιάζεστε ότι έχουν κάνει φωλιές οι κοριοί. Ενας καλός καθαρισμός του σπιτιού με ό,τι άχρηστο υπάρχει, αρκεί και μπροεί να μειώσουμε τα μέρη όπου θα μπορούν να δημιουργήσουν νέα φωλιά οι κοριοί.

Κάθε φορά που επιστρέφετε από ταξίδι στο οποίο φιλοξενηθήκατε σε ξενοδοχείο, βάλτε τα ρούχα σας στο πλυντήριο στους 60 βαθμούς, σε ζεστό στεγνωτήριο στους 120 βαθμούς για 30 λεπτά, για να απαλλαγείτε από τους κοριούς. Μία καλή λύση είναι να τα πάτε σε καθαριστήριο.

Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα κάποιο οικολογικό εντομοκτόνο ή εντομοαπωθητικό κατάλληλο για τους κοριούς, που να μην είναι επιβλαβές για την υγεία μας.

Iatropedia.gr

newsitameaΚοιμάστε με … κοριούς πιο συχνά απ’ ότι νομίζετε – Δείτε πως να απαλλαγείτε

Keywords
Αναζητήσεις
κανουν τρύπες στα ρουχα οι κοριοι?,
Τυχαία Θέματα