«Κοινωνικό Μέρισμα» 2021: Τα νέα “δώρα” που θα μοιράσει η Κυβέρνηση και οι κατηγορίες των δικαιούχων
Δώρα Χριστουγέννων σκέφτεται να δώσει η κυβέρνηση, εάν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος. Αυτό άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, υπογραμμίζοντας «είμαστε αποφασισμένοι ανάλογα με τις εξελίξεις και τις συνέπειες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να προσχωρήσουμε σε αναγκαίες επεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί και αυτή η συγκυρία».
Μάλιστα, στη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Bloomberg, έδωσε το δεύτερο στίγμα της δεύτερης αναθεώρησης του ρυθμού ανάπτυξης για το 2021, επισημαίνοντας
Η οριστικοποίηση της τελικής πρόβλεψης για το ΑΕΠ θα γίνει όταν θα υπάρχουν και τα τελικά στοιχεία για την φετινή τουριστική περίοδο και γίνει και η τελική αναθεώρηση για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συνεπώς, τα νέα θετικά μέτρα αναμένονται με την κατάθεση του τελικού σχεδίου για τον προϋπολογισμό τον Νοέμβριο, που θα κλειδώνει και τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας και θα αποτυπώνει τα δημοσιονομικά περιθώρια για έξτρα θετικά μέτρα.
Ένα από τα σενάρια που κερδίζουν πόντους στην κυβέρνηση λόγω του κοινωνικού χαρακτήρα, είναι και η απόδοση ενός μερίσματος σε χαμηλοσυνταξιούχους που δεν πήραν αναδρομικά, αλλά και στους υγειονομικούς, οι οποίοι συνεχίζουν να ξεπερνούν τον εαυτό του, λόγω της πανδημίας.
Ωστόσο, η βασική ιδέα δεν θα προχωρήσει αν δεν κλειδώσει η ανάπτυξη για φέτος.
Σε ποιους εξετάζεται να δοθούν δώρα ΧριστουγέννωνΧαμηλοσυνταξιούχοι
Σχετικά με τους συνταξιούχους, η αρχική σκέψη είναι να πάρουν αυτό το έκτακτο βοήθημα όσοι δεν έλαβαν αναδρομικά στο τέλος του 2020 και τις αρχές του 2021. Δηλαδή πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχοι. Όλοι αυτοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας σε βασικά αγαθά τους επόμενους μήνες.
Εφόσον προχωρήσει το εν λόγω μέτρο, θα οριστεί μία βασική οικονομική ενίσχυση -τύπου κοινωνικού μερίσματος- (τύπου 500 ευρώ) και θα μοιραστεί αναλογικά ανάλογα με το ύψος της σύνταξης του δικαιούχου.
Υγειονομικοί
Σε ότι αφορά το δώρο στους υγειονομικούς θα δοθεί, επίσης, μέσα στο Δεκέμβριο. Αντίστοιχο δώρο πήρε το υγειονομικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων το περασμένο Πάσχα, όταν βρισκόμασταν στην αρχή της πανδημίας.
Το φετινό Πάσχα λόγω της υποχωρησης των κρουσμάτων και του ανοίγματος της αγοράς δεν δόθηκε τέτοιο επίδομα. Σε μία προσπάθεια να διορθώσει την κατάσταση το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει να δώσει αυτή τη βοήθεια ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς των ανθρώπων της υγείας. Τέλος, είναι άγνωστο τι θα γίνει με τα σώματα ασφαλείας τα οποία επίσης επιβαρύνθηκαν περισσότερο με ελέγχους κατά την διάρκεια της πανδημίας. Αν δοθεί και σε αυτούς χρηματικό βοήθημα, το κονδύλι θα είναι αρκετά υψηλότερο.
Τα παραπάνω προστίθενται σε μία σειρά μέτρων που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Αναλυτικά το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
Συνολικά για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε μέτρα που αφορούν σε χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, αυστηρό έλεγχο του ανταγωνισμού, κρατική στήριξη απέναντι σε ανατιμήσεις και είναι τα εξής:
• Μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ, μεταφορές, μη αλκοολούχα ποτά, γυμναστήρια, σχολές χορού, τουρισμό, κινηματογράφους
• Νέο ταμείο ενεργειακής μετάβασης για την κάλυψη του 80% των αυξήσεων ηλεκτρικού ρεύματος απευθείας στο λογαριασμό κάθε νοικοκυριού σε όλο τον πληθυσμό της χώρας.
• Μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών στο 6% για τους αγρότες
• Αύξηση επιδόματος θέρμανσης κατά 20%
• Κατάργηση ειδικού τέλους τηλεπικοινωνιών για νέους έως 29 ετών και μείωση στο 10% flat για τον υπόλοιπο πληθυσμό
• Μείωση του ΕΝΦΙΑ
• Αναστολή πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης
• 30% μείωση φορολογίας εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα που πραγματοποιούν δαπάνες έως 5.000 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών σε συγκεκριμένους κλάδους (πχ υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, οικιακές υπηρεσίες, γυμναστήρια, ταξί, νομικές υπηρεσίες κοκ)
• Προς τους πραγματικά ευάλωτους πολίτες, η Πολιτεία αποφάσισε να παρέχει και μία πρόσθετη οικονομική στήριξη. Γι’ αυτό και τον Δεκέμβριο, σε όλους τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα καταβληθεί το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάμβαναν κανονικά. Μια πράξη ανακούφισης πριν από τις γιορτές σε εκείνους που το έχουν περισσότερο ανάγκη.
Φοροελαφρύνσεις για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων
Τα μέτρα για τη φορολογική ελάφρυνση νοικοκυριών, επιχειρήσεων και ιδιοκτητών ακινήτων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι:
– Επεκτείνεται για όλο το 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η μείωση των τριών μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα. Κόστος 1,58 δισ. για το 2021 και 1,58 δισ. για το 2022.
– Από τον Ιανουάριο του 2022 μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από το 24% στο 22%. Κόστος 183 εκατ. ευρώ για το 2022.
– Μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα, εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας, επιστρέφεται:
• Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
◦ Επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
◦ Επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
◦ Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%.
• Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
◦ Επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
◦ Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%).
Με βάση το ανωτέρω σχήμα υπολογίζεται ότι:
• To 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τέταρτο (25%),
• το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τρίτο (33,3%),
• το 33% θα επιστρέψουν το 50%.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα στις επιστρεπτέες 1 έως 3 επιστρεφόταν από 50% έως και 100% ανάλογα με την πτώση τζίρου, ενώ για όλες τις επιχειρήσεις στις επιστρεπτέες 4 έως 7 επιστρεφόταν το 50%.
Επιπροσθέτως των ανωτέρω ισχύει έκπτωση 15% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού προς επιστροφή έως 31 Δεκεμβρίου 2021. Σε διαφορετική περίπτωση το ποσό καταβάλλεται σε 60 δόσεις από τον Ιανουάριο 2022.
Δημοσιονομικό κόστος που επιβαρύνει το 2021: 660 εκατ. ευρώ.
– Επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022. Δημοσιονομικό κόστος για Οκτ.-Δεκ. 2021: 64 εκατ. ευρώ. Δημοσιονομικό κόστος για το 2022: 211 εκατ. ευρώ.
– Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από 24% σε 13% από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Δημοσιονομικό κόστος για Οκτ.-Δεκ. 2021: 1 εκ. ευρώ. Δημοσιονομικό κόστος για το 2022: 4 εκατ. ευρώ.
-Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Δημοσιονομικό κόστος για Οκτ.-Δεκ. 2021: 4,5 εκ. ευρώ. Δημοσιονομικό κόστος για το 2022: 9 εκατ. ευρώ.
– Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό έως τον Δεκέμβριο του 2021. Δημοσιονομικό κόστος για το 2021: 16 εκατ. ευρώ. Δημοσιονομικό κόστος για το 2022: 6 εκατ. ευρώ.
– Δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού για επιπλέον δύο μήνες για τους καλλιτέχνες (για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο) και τους ξεναγούς (για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο). Δημοσιονομικό κόστος για το 2021: 30 εκατ. ευρώ.
– Επεκτείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως το τέλος του 2021. Δημοσιονομικό κόστος για το 2021: 50 εκατ. ευρώ.
-Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δανείων νοικοκυριών που επλήγησαν από την Πανδημία «ΓΕΦΥΡΑ» για τρεις μήνες με κάλυψη 40% επί των δόσεων δανείων. Κόστος 48 εκατ. ευρώ για το 2021.
– Επεκτείνεται το πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας για άλλες 50.000 θέσεις. Κόστος: 169 εκατ. στον προϋπολογισμό του 2022.
– Φορολογικά κίνητρα για τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών: Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.
Ενδεικτικοί Κλάδοι:
• Eργασίες υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ελαιοχρωματιστή
• Οικιακές υπηρεσίες, Υπηρεσίες καθαρισμού, Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, Υπηρεσίες για βοήθεια ατόμων στο σπίτι
• Γυμναστήρια, σχολές χορού
• Ταξί
• Νομικές υπηρεσίες
Επιπλέον, οι δαπάνες για ιατρικές, οδοντιατρικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες μετρούν διπλά στο ελάχιστο όριο δαπανών 30% με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
– Αναμορφώνεται το πλαίσιο της φορολοταρίας: Σήμερα σε κάθε φορολοταρία 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ, με κόστος 12 εκατ. ευρώ ετησίως. Τι προτείνεται:
• Θα δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται.
• Πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα θα έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν.
• Τα βραβεία της λοταρίας κάθε μήνα θα κλιμακώνονται και θα φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ. Επιπλέον τα Χριστούγεννα θα υπάρχει ιδιαίτερη λοταρία με βραβεία έως και 100.000 ευρώ.
The post «Κοινωνικό Μέρισμα» 2021: Τα νέα “δώρα” που θα μοιράσει η Κυβέρνηση και οι κατηγορίες των δικαιούχων appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έλενα Ακρίτα - Ιωάννα Μαλέσκου: Καβγάς on air για τον Σπύρο Φωκά - «Συγγνώμη ή εξώδικο»
- Δέσποινα Βανδή- Βασίλης Μπισμπίκης: Η πρώτη κοινή έξοδος φούντωσε τις φήμες (photos)
- Ντέπυ Γκολεμά: «Απρεπέστατη η συμπεριφορά της Κατερίνας Καινούργιου απέναντι στη συνάδελφό της Ιωάννα Μαλέσκου»
- Κορονοϊός: Η Sanofi εγκαταλείπει την ανάπτυξη νέου mRNA εμβολίου
- Ξέσπασε ο Λιάγκας για το GNTM: «Το Bachelor σας ενοχλεί υποκριτές, στο GNTM δεν σας ενοχλεί που...»
- Αναδρομικά: 4 αλήθειες για το ποιοι τα δικαιούνται – Αύριο οι πληρωμές
- Ώρες κοινής ησυχίας: Το νέο ωράριο
- Άγρια επεισόδια έξω από σχολείο στη Θεσσαλονίκη: «Μας προκάλεσαν και τους επιτεθήκαμε», λένε οι μαθητές του ΕΠΑΛ
- Αυτά είναι τα 5 πιο ανοιχτόμυαλα ζώδια
- «Τρέμει» η γη στο Αρκαλοχώρι – Ακατοίκητα εκατοντάδες κτίσματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- «Κοινωνικό Μέρισμα» 2021: Τα νέα “δώρα” που θα μοιράσει η Κυβέρνηση και οι κατηγορίες των δικαιούχων
- Οξυζενέ: – ΔΕΝ είναι μόνο για πληγές: 10 χρήσεις που θα σας εκπλήξουν
- Aν το ντύνεις με το ζόρι ή το πιέζεις να πάρει αγκαλιά τον νονό, πώς θα μάθει ότι πρέπει να σέβονται το “ΟΧΙ” του;
- Προειδοποίηση από σεισμολόγους: Σε κάθε γωνιά της χώρας μπορεί να γίνει μεγάλος σεισμός – ΒΙΝΤΕΟ
- Βρογχίτιδα: Τι θα νιώσετε στα πρώιμα συμπτώματα – Η σωστή αντιμετώπιση
- Πέθανε από Κορονοϊό ο γιατρός Χρήστος Κωνσταντάρας – Είχε κάνει και τις 2 δόσεις του εμβολίου
- Τραγωδία στην Πάτρα: Νεκρός ποδηλάτης σε τροχαίο – Εγκλωβίστηκε κάτω από τις ρόδες ΙΧ – ΒΙΝΤΕΟ
- Θέλετε να σας συμπαθούν; Δείτε πώς θα το πετύχετε
- Ο κύριος στόχος της πρωτοβουλίας είναι να κάνει τα παιδιά ευτυχισμένα, ειδικά τα τυφλά παιδιά που ζουν μια πολύ δύσκολη ζωή και πιστεύουν ότι αδυνατούν να ασχοληθούν με αυτό το άθλημα – Η ανάρτηση της
- Το παιδί μου είναι δυόμιση μηνών, ζυγιζει 3.510 κιλά και ξεκινάει χημειοθεραπειες. Καρκινοδράκε ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ – Η ανάρτησή της
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- «ΙCT Company of the Decade» o Όμιλος ΟΤΕ
- Παρέμβαση του ΙΣΑ για τις συμβάσεις των οικογενειακών γιατρών
- Φρεγάτες Belharra: Υπερόπλα σε ελληνικά χέρια - Τα πλεονεκτήματά τους απέναντι στην Τουρκία
- Παναγιωτόπουλος για φρεγάτες – Πήραμε αποφάσεις που άλλοι δεν τολμούσαν
- Πτήση «θρίλερ» στη Ρωσία: Κεραυνός χτύπησε αεροπλάνο – Συγκλονιστικό βίντεο
- «Φασίστες άρχισαν να μαχαιρώνουν και να χτυπούν κόσμο» περιγράφει μαθήτρια στο σχολείο της Σταυρούπολης
- Την Τρίτη η ενημέρωση της Βουλής για τη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας από τον Μητσοτάκη
- Συνεχίζονται οι δολωματικοί ψεκασμοί κατά του δάκου στον Αποκόρωνα – Σε ποιες περιοχές θα ψεκάσουν από αύριο
- Στο “Αντ. Τρίτσης” οι δρόμοι Λιώτα-Λάψαρνα και Ταβάρι-Χρούσος
- Η πρώτη «καμπάνα» Μιλόγεβιτς μετά τον ΠΑΟΚ – Ποιος χάνει τη θέση του