Κορωνοϊός: Γιατί δεν πρέπει να χαλαρώσουμε – Πως ο ιός έσπειρε τον τρόμο ξανά στο Πεκίνο

Μετά από 56 ολόκληρες ημέρες χωρίς κανένα θετικό κρούσμα του κορωνοϊού, το Πεκίνο είδε τον εφιάλτη να ξαναζωντανεύει μέσα σε μία μόλις ημέρα, με 106 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά να εντοπίζονται σε μία και μοναδική περιοχή. Το γεγονός ότι η περιοχή ήταν μια πολυπληθής αγορά του Πεκίνου, η αγορά τροφίμων Σινφάντι, ξύπνησε φόβους στις αρχές για τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Το νέο ξέσπασμα του COVID-19 σε μια αγορά του Πεκίνου, ήρθε σε μια εποχή που οι πολίτες απολάμβαναν αυξημένη ικανοποίηση για τα αποτελέσματα

των αυστηρών μέτρων που είχαν λάβει οι αρχές και είχαν αποδώσει καρπούς. Ο νέος κορωνοϊός, όμως, βρήκε τον τρόπο να δηλώσει εκκωφαντικά το παρόν του, περνώντας το μήνυμα ότι κανένας προς το παρόν δεν έχει τελειώσει μαζί του.

Μετά από σχεδόν ενάμιση μήνα χωρίς κανένα εντοπισμένο κρούσμα του κορωνοϊού, οι κινέζοι αξιωματούχοι αναγκάστηκαν να κηρύξουν την νοτιοδυτική περιοχή Φενγκτάι του Πεκίνου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πάνω από 29 τοπικές κοινότητες τέθηκαν σε καραντίνα, έκλεισαν σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και καταστήματα, ενώ απολύθηκαν αξιωματούχοι υγειονομικών υπηρεσιών. Περίπου 100.000 υγειονομικοί υπάλληλοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για ελέγχους στον πληθυσμό και περίπου 90.000 άνθρωποι από την “πληγείσα” από τον κορωνοϊό περιοχή -που ονομάστηκε «πεδίο της μάχης»- υποβλήθηκαν σε τεστ.

Κορωνοϊός: Ξύπνησαν οι μνήμες του εφιάλτη της Γουχάν

Από τις 11 Ιουνίου που εντοπίστηκε το νέο ξέσπασμα του ιού στην αγορά Σινφάντι, ο αριθμός των μολύνσεων μειώνεται καθημερινά, ενώ η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων έφερε στο φως την περασμένη Δευτέρα 27 νέες περιπτώσεις του ιού.

“Το Πεκίνο αντιμετωπίζει μια έκρηξη μαζικών κρουσμάτων”, δήλωσε ο Wu Zunyou, επικεφαλής επιδημιολόγος του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ενώ ο εμπειρογνώμονας δημόσιας υγείας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη, Δρ Yanzhong Huang, τόνισε: «Θέλουμε να στείλουμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στους αξιωματούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι η πρώτη προτεραιότητά τους είναι να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν νέα κρούσματα ή θάνατοι».

Οι Κινέζοι δεν επαναπαύονται και δικαιολογημένα. Η αγορά του Φενγκτάι είναι η μεγαλύτερη του είδους στην Ασία, καθώς εκτείνεται σε περισσότερα από 1.120.000 τ.μ. και προμηθεύει το 80% της αγοράς γεωργικών προϊόντων του Πεκίνου, αλλά και τρόφιμα σε άλλες πυκνοκατοικημένες επαρχίες του βορά. Η ανησυχία είναι μεγάλη, καθώς στην περιοχή φιλοξενούνται χιλιάδες προμηθευτές και υπάλληλοι, ενώ ο απόηχος της επιδημίας που ξεκίνησε από την μεγάλη αγορά της Γουχάν και επεκτάθηκε σε όλο τον πλανήτη, είναι ακόμη ζωντανός.

Σε καραντίνα οι επισκέπτες από το Πεκίνο και … τα ψάρια

Οι τοπικές αρχές σε πολλά μέρη της Κίνας έχουν επιβάλει καραντίνα σε επισκέπτες από το Πεκίνο. Επίσης, προειδοποίησαν τους κατοίκους τους να μην πραγματοποιούν ταξίδια στην κινεζική πρωτεύουσα, χωρίς να υπάρχει απόλυτη ανάγκη.

Την ίδια στιγμή, αναφορές ότι μια παρτίδα εισαγόμενου νορβηγικού σολομού μπορεί να ήταν η πηγή της νέας τοπικής επιδημίας, είχαν ως αποτέλεσμα να αποσυρθούν τα ψάρια από τα ράφια των σούπερ μάρκετ σε ολόκληρη τη χώρα και να περιοριστούν οι γενικές εισαγωγές τροφίμων.

Ο Γιανγκ Πενγκ, μέλος της ομάδας πρόληψης πνευμονικών νοσημάτων του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων του Πεκίνου, δήλωσε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό CCTV της Κίνας ότι «η αρχική εκτίμηση είναι ότι το νέο ξέσπασμα του κορωνοϊού σχετίζεται με εισαγωγές… Θα μπορούσε να είναι μολυσμένα θαλασσινά ή κρέας», τόνισε.

Αναμένεται ξέσπασμα μαζικών κρουσμάτων σε πολλές περιοχές του πλανήτη

Όσο οι χώρες προχωρούν σε άρση των μέτρων περιορισμού, τόσο εντοπίζονται νέα κρούσματα, ακόμη και σε αυτές που πήραν έγκαιρα μέτρα στην αρχή της πανδημίας και περιόρισαν γρήγορα ένα μεγαλύτερο ξέσπασμα του ιού.

Η Νότια Κορέα, είδε μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων του κορωνοϊού τον Μάϊο με αφορμή θαμώνες νυχτερινών κέντρων στη Σεούλ, παρά την ευρέως αναγνωρισμένη έγκαιρη αντιμετώπιση του COVID-19. Στην Αυστραλία, μέσα σε έναν μήνα εντοπίστηκαν τουλάχιστον 71 θετικά κρούσματα, τα οποία σχετίζονταν με κέντρο επεξεργασίας κρέατος της Μελβούρνης. Την Τρίτη στη Νέα Ζηλανδία, η περίοδος 24 ημερών χωρίς νέα κρούσματα έληξε, όταν αναφέρθηκαν δύο νέες λοιμώξεις COVID-19 σε ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι στο Πεκίνο της Κίνας υπάρχουν επιπρόσθετοι κίνδυνοι, καθώς εκεί βρίσκεται ο μεγαλύτερος εμπορικός κόμβος, αλλά και οι πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο. Ωστόσο, ο επικεφαλής επιδημιολογίας και της βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, καθηγητής Ben Cowling, αναφέρει ότι αναμένει να εμφανιστούν πολλά κρούσματα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Κίνας τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.

«H κινεζική κυβέρνηση δείχνει αρκετά επιθετική στην κατεύθυνση του να περιορίσει έγκαιρα ένα μεγαλύτερο ξέσπασμα του ιού, όμως, αυτό θα έχει κι άλλες επιπτώσεις. Το lockdown θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στις επιχειρήσεις και τα εργοστάσια που μόλις άνοιξαν, καθώς θα αναγκαστούν να κλείσουν ξανά”, δήλωσε ο καθηγητής Cowling και πρόσθεσε:

“Ο επίμαχος νορβηγικός σολομός είναι πιθανότατα μια «κόκκινη ρέγγα».

Προήλθε το νέο ξέσπασμα από νορβηγικό σολωμό;

Ο ιός εντοπίστηκε στην αγορά σε ένα φιλέτο σολωμού, ενώ οι προμήθειες σε άλλα ψάρια έδειξαν αρνητικά αποτελέσματα, όπως και σε άλλα τρόφιμα στην αγορά.

“Κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα η πηγή της μόλυνσης να ήταν κάποιος εργαζόμενος. Επιπλέον, δεν έχουν αναφερθεί επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στις καλλιέργειες σολομού ευρωπαϊκής προέλευσης”, τόνισε ο καθηγητής Cowling.

Ωστόσο, η κινεζική κυβέρνηση επιμένει να χαρακτηρίζει αυτήν τη λοίμωξη “εισαγόμενη”, καθώς το γονιδίωμα προφανώς ταιριάζει με τα ευρωπαϊκά στελέχη του κορωνοϊού που ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στο Γουχάν. Η διαπίστωση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πιθανόν τα εισαγόμενα προϊόντα να μην είναι απόλυτα ασφαλή.

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το Πεκίνο σπέρνει άσκοπα τον πανικό. Ο Yanzhong Huang επισήμανε ότι με το νέο ξέσπασμα σημειώθηκαν λίγες νοσηλείες και κανένας θάνατος, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι η τελευταία έξαρση μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη.

Η σωστή αντιμετώπιση είναι, είπε, να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και να αναγνωρίζουμε ότι τα κρούσματα μικρής κλίμακας είναι αναπόφευκτα.

ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr

The post Κορωνοϊός: Γιατί δεν πρέπει να χαλαρώσουμε – Πως ο ιός έσπειρε τον τρόμο ξανά στο Πεκίνο appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα