Κύστη κόκκυγα: Η άγνωστη συνέπεια της υπερβολικής εφίδρωσης
Η υπεριδρωσία, ιδίως σε συνδυασμό με περιττά κιλά και αυξημένη τριχοφυΐα, μπορεί να ανοίξει το δρόμο στην κύστη κόκκυγα. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι το φύλο, η ηλικία και η κληρονομική προδιάθεση.
Οι άνδρες που ιδρώνουν πολύ μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν κύστη κόκκυγα, μία επώδυνη, φλεγμονώδη πάθηση που συχνά χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση. Αν και η πάθηση αυτή μπορεί να έχει πολλές αιτίες, σε αρκετές περιπτώσεις οφείλεται στην υπεριδρωσία,
Η υπεριδρωσία είναι μία παθολογική κατάσταση που δεν σχετίζεται με τα επίπεδα της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος ούτε με τους συνήθεις λόγους που ιδρώνει κάποιος (π.χ. άσκηση).
Αντίστοιχα, η κύστη κόκκυγα είναι ένα σκληρό μόρφωμα (κύστη). Εμφανίζεται στο κάτω άκρο της σπονδυλικής στήλης, στην κορυφή της ένωσης των γλουτών (ιεροκοκκυγική περιοχή).
Τα συμπτώματαΌπως εξηγεί ο γενικός χειρουργός Αναστάσιος Ξιάρχος, πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής και διδάσκων στο Εργαστήριο Βιοπληροφορικής & Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου, η κύστη κόκκυγα συνήθως περιέχει τρίχες και κατεστραμμένο δέρμα.
Ο ασθενής μπορεί αρχικά να μην αισθάνεται την παρουσία της ή να παρουσιάζει ένα μικρό κοίλωμα («φωλιά») στο δέρμα. Με την πάροδο του χρόνου και μόλις μολυνθεί η κύστη, εκδηλώνει συμπτώματα όπως:
ΠόνοΟίδημα (πρήξιμο)Κοκκίνισμα στην περιοχήΥπάρχει περίπτωση να διανοιχθεί αυτόματα η κύστη, μέσω μιας ή περισσότερων οπών του δέρματος (στόμια). Αν συμβεί αυτό, ο ασθενής το αντιλαμβάνεται από την εκροή δύσοσμου πύου και αίματος. Ενδέχεται επίσης τα συμπτώματα αυτά να συνοδεύονται από πυρετό.
Αιτίες και συχνότηταΥπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τις πιθανότητες εμφάνισής της, λέει ο κ. Ξιάρχος, ο οποίος είναι διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής στο Ιατρικό Περιστερίου. Το ανδρικό φύλο, το επίπεδο των ορμονών, η νεαρή ηλικία και το τοπικό τραύμα είναι όλοι παράγοντες κινδύνου. Επιπλέον, «όσοι πάσχουν από υπεριδρωσία έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κύστη κόκκυγα», λέει.
Η κληρονομικότητα επίσης παίζει ρόλο. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 23% έως 38% των ασθενών έχουν οικογενειακό ιστορικό της κύστης.
Συνήθως, όμως, η κύστη κόκκυγα είναι το επακόλουθο του συνδυασμού των ορμονικών αλλαγών και της ανάπτυξης της τριχοφυΐας που συμβαίνουν κυρίως στην εφηβεία και στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης. Γι’ αυτό είναι συχνότερη σε νεαρά άτομα, ηλικίας άνω των 17 ετών.
Ειδικότερα, μία μελέτη έδειξε ότι το ποσοστό εμφάνισης της κύστης σε άνδρες ηλικίας 20-30 ετών ανέρχεται στο 70%. Ωστόσο, στους εφήβους εμφανίζεται σπάνια. Παρ’ ότι πλήττει 3-7 φορές περισσότερο τους ενήλικες άνδρες από τις γυναίκες, στους εφήβους η αναλογία αγοριών-κοριτσιών είναι σχεδόν ίδια.
Τριβή και σωματικό βάροςΈνας άλλος λόγος σχηματισμού της κύστης είναι η τριβή του δέρματος των γλουτών κατά το περπάτημα και των ρούχων πάνω στο σώμα. Γι’ αυτό τον λόγο στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν όσοι κάθονται πολλές ώρες (όπως οι επαγγελματίες οδηγοί).
Η πολύωρη καθιστή θέση μπορεί να αναγκάσει τις τρίχες που αναπτύσσονται στην περιοχή να «γυρίσουν» και να εισέλθουν ξανά στο δέρμα, εξηγεί ο κ. Ξιάρχος. Τότε ο οργανισμός αναγνωρίζει τις τρίχες ως ξένα σώματα και ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό για να τις αποβάλλει.
Όσον αφορά το πλεονάζον σωματικό βάρος, και αυτός είναι προδιαθεσικός παράγοντας για κύστη κόκκυγα. Σε μία μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα περιττά κιλά συνέβαλλαν στο 37% των περιστατικών που εξετάστηκαν, με το 13% να σχετίζονται με την παχυσαρκία.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το υγρό, ευαίσθητο και βαθύ μεσογλουτικό δέρμα των παχύσαρκων και υπέρβαρων ασθενών είναι ο λόγος. Έχει αναφερθεί επίσης ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο λόγω τραυματισμού των τριχοθυλακίων. Τέλος, το υψηλό επίπεδο προγεστερόνης μπορεί να δημιουργήσει μια τάση για αυτήν την πάθηση.
Η αντιμετώπισηΗ κύστη κόκκυγα μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορες μεθόδους, αναλόγως με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της. Όταν ο πόνος είναι ήπιος και δεν υπάρχει φλεγμονή ενδεχομένως να αρκεί η λήψη ενός αντιβιοτικού που θεραπεύει ένα ευρύ φάσμα βακτηρίων. κατόπιν απαιτείται πολύ προσεκτική υγιεινή και τακτική παρακολούθηση. Και αυτό, διότι με το αντιβιοτικό δεν θεραπεύεται η αιτία αλλά το σύμπτωμα.
Μια άλλη επιλογή είναι η διάνοιξη υπό τοπική αναισθησία, προκειμένου να αφαιρεθούν οι τρίχες, το πύον και το αίμα. Υπάρχουν και άλλες τοπικές θεραπείες με έγχυση φαρμάκου, οι οποίες όμως έχουν υψηλά ποσοστά υποτροπής, κατά τον κ. Ξιάρχο.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων την οριστική θεραπεία της κύστης κόκκυγα μπορεί να δώσει μόνο η χειρουργική επέμβαση. Η μέθοδος που δίνει λύση στο πρόβλημα άμεσα και χωρίς πόνο είναι η ενδοσκοπική θεραπεία με laser EPSIT.
«Η ασφαλής και αποτελεσματική αυτή μέθοδος μπορεί να απαλλάξει τον ασθενή από τα επώδυνα συμπτώματα της κύστης κόκκυγα χωρίς να δημιουργήσει τραύμα και χωρίς ουλές σε μόλις 15 έως 20 λεπτά, χωρίς νοσηλεία», καταλήγει ο κ. Ξιάρχος.
ΠΗΓΗ: Iatropedia.gr
The post Κύστη κόκκυγα: Η άγνωστη συνέπεια της υπερβολικής εφίδρωσης appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορονοϊός: «Χτυπά» τις συναλλαγές με την τράπεζα - Τι αλλάζει από 4/8
- Νέα κρούσματα 3/8: Η πιο κρίσιμη εβδομάδα - Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ κρίνει νέα μέτρα και sms στο 13033
- Ποιες συναλλαγές δεν θα δέχονται από την Τρίτη οι Τράπεζες
- Αυτούς "τελειώνει" ο Πογιάτος
- Οι σωματικοί πόνοι που «φωνάζουν» ότι έχουμε κατάθλιψη
- Κορονοϊός: 77 νέα κρούσματα στην Ελλάδα σήμερα 03/08
- Κορονοϊός: 77 νέα κρούσματα στην Ελλάδα σήμερα και ακόμη δύο νεκροί!
- Τράπεζες: Τι αλλάζει από αύριο στις συναλλαγές εντός των καταστημάτων
- Ποιες συναλλαγές δεν θα γίνονται στις τράπεζες από την Τρίτη
- Μενεγάκη: Η φωτογραφία στο Instagram που δεν φανταζόμασταν ότι θα ανεβάσει ποτέ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr

- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Κύστη κόκκυγα: Η άγνωστη συνέπεια της υπερβολικής εφίδρωσης
- Νεφρική ανεπάρκεια: Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια-ΦΩΤΟ
- Νωπό γάλα: Πως πρέπει να το αποθηκεύουμε για να είναι ασφαλές
- Φτάνεις σε 80′, κολυμπάς σε κρυστάλλινα νερά χωρίς να πληρώσεις και τρως φρέσκο ψαράκι με 20€ ημερήσιο μπάτζετ-ΦΩΤΟ
- Γιατί πρέπει να πίνετε ένα ποτήρι νερό κάθε πρωί
- «Ο σύζυγός μου διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο 4 μήνες μετά το γάμο μας αλλά η αγάπη δεν αποτυγχάνει ποτέ»-ΦΩΤΟ
- Elizabeth Hurley: Η δίαιτα που έκανε και έχασε 10 κιλά σε ένα μήνα
- Βιταμίνη Α: Τι προκαλεί σε υψηλά επίπεδα στον οργανισμό;
- Κορονοϊός: Μόνο έτσι πρέπει να πλένεις την μάσκα
- Είναι καλό να μαλώνουν τα αδέρφια μεταξύ τους σύμφωνα με έρευνα του Κέιμπριτζ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορονοϊός: 77 νέα κρούσματα και δύο νεκροί τη Δευτέρα
- Κομισιόν: 130 εκατ. ευρώ για τα κλειστά κέντρα σε Σάμο, Λέρο και Κω
- Πέτσας σε Τσίπρα: Η ατομική ευθύνη αφορά και τους επικεφαλής των κομμάτων
- Ρότζερ Φέντερερ: Η έκπληξη σε δύο μικρές «τενίστριες της ταράτσας» που έγινε viral
- «Εξοικονομώ»: Ανοίγει στις 2 Νοεμβρίου με επιδότηση έως 85% - Στα 850 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός
- Κορωνοϊός: 77 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο - Δύο θάνατοι
- Κορωνοϊός: Άλλος ένας θάνατος - Στους 209 οι νεκροί στην Ελλάδα
- Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 77 νέα κρούσματα και δυο νέοι θάνατοι σε 24 ώρες
- Κορονοϊός: 77 νέα κρούσματα στην Ελλάδα και ακόμη δύο νεκροί!
- Ο Εβρος «δείχνει τον δρόμο»