Μην παίρνετε αυτά τα δύο πολύ κοινόχρηστα φάρμακα ταυτόχρονα: Τι κίνδυνος ελλοχεύει, σύμφωνα με ειδικούς
Σε σύγκριση με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα τείνουν να έχουν λιγότερες παρενέργειες.
Ωστόσο, μόνο και μόνο επειδή θεωρούνται ασφαλή για γενική κατανάλωση δεν σημαίνει ότι είναι πάντα ασφαλή και όταν συνδυάζονται.
Ειδικοί από τις Εθνικές Υπηρεσίες Υγείας (NHS) του Ηνωμένου Βασιλείου και από το Αμερικανικό Κολέγιο Ιατρικής Τοξικολογίας (ACMT) λένε, ότι υπάρχουν δύο συγκεκριμένα κοινόχρηστα αναλγητικά φάρμακα, που δεν πρέπει ποτέ να τα παίρνετε μαζί. Προειδοποιούν ότι κάτι
Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποια δύο μη συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν πρέπει ποτέ να συνδυάζονται, χωρίς την έγκριση γιατρού και ποιες παρενέργειες μπορεί να εμφανίσετε εάν το κάνετε.
Η λήψη ιβουπροφαίνης με ναπροξένη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειεςΟι ειδικοί λένε ότι ο συνδυασμός φαρμάκων με βάση την ιβουπροφαίνη με φάρμακα με βάση τη ναπροξένη μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή παρενέργεια: αιμορραγία!
Αυτό συμβαίνει επειδή όλα αυτά τα φάρμακα ταξινομούνται ως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως για την ανακούφιση του πόνου, την μείωση της φλεγμονής και την μείωση του πυρετού. Αυτά τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα λειτουργούν παρόμοια στον οργανισμό, πράγμα που σημαίνει ότι η λήψη περισσότερων από ενός ταυτόχρονα διπλασιάζει τον κίνδυνο παρενεργειών. Αυτές μπορεί να κυμαίνονται “από ήπια ναυτία, έως σοβαρή γαστρεντερική αιμορραγία”, λέει ο δρ. Tim Davis, μέλος της Εθνικής Ένωσης Φαρμακοποιών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το NHS, το οποίο συμβουλεύει να μην παίρνετε ποτέ ναπροξένη με ιβουπροφαίνη ή άλλα ΜΣΑΦ, λέει ότι μπορεί να εμφανίσετε αυτήν την αιμορραγία με διάφορους τρόπους. Ορισμένοι ασθενείς αναφέρουν “εμετό με αίμα, ή με σκούρα σωματίδια που μοιάζουν με κατακάθι καφέ”, καθώς και ότι έχουν αίμα στα κόπρανα τους. Και τα δύο αυτά συμπτώματα “μπορεί να είναι σημάδια αιμορραγίας και διάτρησης του στομάχου ή του εντέρου”.
Επιπλέον, μπορεί να παρατηρήσετε αίμα στα ούρα μαζί με μείωση της ποσότητας που ουρείτε. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι νεφρικής βλάβης, η οποία, σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να είναι παρενέργεια της ναπροξένης.
Προσέξτε αυτές τις άλλες παρενέργειες της ναπροξένηςΣύμφωνα με το NHS, μπορεί να εμφανίσετε αρκετές παρενέργειες ενώ παίρνετε ναπροξένη, ακόμη και μόνη της. Συνηθέστερα, αυτές περιλαμβάνουν:
σύγχυσηπονοκεφάλουςβούισμα στα αυτιάαλλαγές στην όρασηκόπωσηζάληδερματικά εξανθήματαΣε πιο σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να παρουσιάσετε επιπλέον:
σοβαρή δυσπεψίαπόνο στο στομάχισυχνό πονόλαιμοαιμορραγίες από την μύτηεπαναλαμβανόμενες λοιμώξειςσημάδια αναιμίαςπυρετόαργό καρδιακό ρυθμόΠώς μπορείτε να αποφύγετε σοβαρές παρενέργειες από το συνδυασμό ΜΣΑΦΤο Αμερικανικό Κολέγιο Ιατρικής Τοξικολογίας (ACMT) συμφωνεί με την προειδοποίηση του NHS: “Δεν μπορείτε να λαμβάνετε πολλούς τύπους ΜΣΑΦ ταυτόχρονα. Θα πρέπει να επιλέξετε ποιο φάρμακο θα χρησιμοποιήσετε και να χρησιμοποιήσετε μόνο αυτό το φάρμακο, εκτός εάν αλλάξετε τελείως σε άλλο. Είναι σημαντικό να διαβάζετε πάντα την επισήμανση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, για να αποφεύγετε τη λήψη πολλών προϊόντων που περιέχουν ΜΣΑΦ ταυτόχρονα», αναφέρουν οι ειδικοί του ACMT.
Ο δρ. Davis προτείνει ότι εάν πρέπει να πάρετε δύο ΜΣΑΦ κατόπιν παρότρυνσης του γιατρού σας, θα πρέπει να τα κλιμακώσετε, για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών. Λέει ότι εάν τα συμπτώματά σας δεν διορθωθούν με αυτήν τη στρατηγική, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με εναλλακτικά φάρμακα, που μπορεί να είναι διαθέσιμα σε εσάς.
Μιλήστε με τον γιατρό σας πριν συνδυάσετε οποιαδήποτε δύο ΜΣΑΦΤο ACMT σημειώνει ότι υπάρχουν πολλά μη συνταγογραφούμενα και συνταγογραφούμενα φάρμακα εκτός της ιβουπροφαίνης, τα οποία κατηγοριοποιούνται ως ΜΣΑΦ. Μερικά από αυτά βασίζονται στην ιβουπροφαίνη και άλλα στη ναπροξένη.
Εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο που σχετίζεται με τον συνδυασμό ιβουπροφαίνης και ναπροξένης (ή οποιωνδήποτε δύο ΜΣΑΦ), το NHS σημειώνει ότι υπάρχει επίσης κίνδυνος παρενεργειών όταν λαμβάνεται ναπροξένη με:
ασπιρίνηαραιωτικά αίματοςορισμένα στεροειδήδιουρητικάαντικαταθλιπτικάορισμένα καρδιακά φάρμακαορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδαςΜιλήστε με τον γιατρό σας εάν ανησυχείτε για πιθανή αλληλεπίδραση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τα οποία περιλαμβάνουν οποιεσδήποτε από αυτές τις δραστικές ουσίες.
Iatropedia.gr
The post Μην παίρνετε αυτά τα δύο πολύ κοινόχρηστα φάρμακα ταυτόχρονα: Τι κίνδυνος ελλοχεύει, σύμφωνα με ειδικούς appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το μεγάλο λάθος που κάνουν όλοι όταν φορτίζουν το κινητό και καταστρέφουν την μπαταρία του
- Τι κάνω αν βγω θετικός στον κορονοϊό
- Εγκατέλειψαν βρέφος μέσα σε κουτί - Συγκλονίζει το γράμμα που είχε μαζί του
- Τα 2 ζώδια που θα ζήσουν ένα αξέχαστο 2022
- ΟΑΕΔ: Ανοίγουν 4.000 νέες θέσεις εργασίας με μισθό 933 ευρώ - Οι δικαιούχοι
- Φροντιστήρια: Με σύσταση για τηλεκπαίδευση η πρώτη εβδομάδα
- Πώς η Όμικρον ξεφεύγει από τα τεστ – Γιαμαρέλλου, Tζανάκης και Σαρηγιάννης μιλούν την ΕΡΤ (video)
- Περιστέρι: Βγήκε θετικός στο self test - Η σύζυγος του ζήτησε να φύγει και εκείνος την χτύπησε
- Έτσι θα ανοίξουν τα σχολεία. Τι αλλάζει στα πρωτόκολλα
- Γλυκά Νερά: «Η μαμά της Καρολάιν κλείστηκε στο σπίτι στις γιορτές» – Πώς πέρασε η μικρή Λυδία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Μην παίρνετε αυτά τα δύο πολύ κοινόχρηστα φάρμακα ταυτόχρονα: Τι κίνδυνος ελλοχεύει, σύμφωνα με ειδικούς
- Αργίες 2022: Δεν «τσιγκουνεύεται» τριήμερα το νέο έτος – Πόσα θα είναι και πότε πέφτουν
- Δίαιτα DASH: Η διατροφή για όσους έχουν υπέρταση – Τι επιτρέπεται και σε τι ποσότητες
- Ήμουν αναλφάβητος, σώθηκα επειδή διάβαζα τα βιβλία που έβρισκα στα σκουπίδια – ΦΩΤΟ
- Τόλμα την επανεκκίνηση, κι ας μην μείνει τίποτα όρθιο…
- Παναγία της Τήνου: Η πραγματική εικόνα που κρύβεται πίσω από τα εκατοντάδες τάματα, τι απεικονίζει πραγματικά
- Κολπική μαρμαρυγή: 5 πράγματα που είναι απαραίτητο να καταλάβετε
- Καρκίνος των νεφρών: Συμπτώματα, διάγνωση, ποιοι πρέπει να προσέχουν και τι θεραπείες υπάρχουν
- Πότε να ΜΗΝ τρώτε μαϊντανό: Οι «παρενέργειες» που πρέπει να γνωρίζετε
- Μετάλλαξη Όμικρον: Τι θα γίνει όταν «χτυπήσει» τους ηλικιωμένους
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αδυνάτισμα: Οι 6 καλύτερες προπονήσεις για βέλτιστα αποτελέσματα
- «Ο Ονιεκούρου θέλει να παίξει ξανά στην Γαλατασαράι» γράφουν στην Τουρκία
- Κορύφωση κύματος Όμικρον στην Ελλάδα: Η πρόβλεψη Τζανάκη
- Ο Πατρινός Χρ. Κολόμβος αποχώρησε από την Εθνική ομάδα πόλο!
- 6 νέα κρούσματα κορωνοϊού στον ΠΑΣ Γιάννινα WBC
- Μετάλλαξη Ομικρον: Αυτά είναι τα πρώτα συμπτώματα - Πού γίνονται δωρεάν rapid
- Πασχάλης – Το μεγάλο έπαθλο από τη Eurovision είναι ότι όλοι ακόμα και σήμερα θυμούνται το «Μάθημα Σολφέζ»
- Μια «βίβλος» για τα κέικ, επτά για κάθε εποχή του χρόνου – Από τον Δημήτρη Μακρυνιώτη [εικόνες]