Μυελοειδή νεοπλάσματα και θυρεοειδεκτομή
Ποιες οι ιδιαιτερότητες των μυελοειδών καρκινωμάτων που καθιστούν την θεραπεία τους πιο απαιτητική σε σύγκριση με τους άλλους καρκίνους του θυρεοειδούς αδένα.
Μυελοειδή καρκινώματαΤα μυελοειδή καρκινώματα (ΜΚ) του θυρεοειδούς αδένα κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στους καρκίνους του θυρεοειδούς για πολλούς λόγους που σχετίζονται με την προέλευση τους, την επιθετικότητα και την πρόγνωσή τους καθώς και με τη συνύπαρξή τους με όγκους από άλλα όργανα.
Η συμπεριφορά τουςΤα ΜΚ έχουν μια πολύ πιο επιθετική συμπεριφορά σε σχέση με τα θηλώδη και θυλακιώδη καρκινώματα του θυρεοειδούς,
Σχετικά με την προέλευσή τους τα καρκινώματα αυτά εξορμώνται από τα παραθυλακιώδη ή αλλιώς C-κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα που παράγουν την καλσιτονίνη. Δεν προέρχονται δηλαδή όπως τα θηλώδη και θυλακιώδη καρκινώματα από τα θυλακιώδη κύτταρα του θυρεοειδούς που παράγουν τις θυρεοειδικές ορμόνες, με συνέπεια η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο να μην έχει καμία επίδραση πάνω τους.
Η θεραπείαΗ αρχική θεραπεία του ΜΚ περιορίζεται στην χειρουργική αντιμετώπιση, ενώ στις περιπτώσεις που η χειρουργική θεραπεία δεν έχει εξαλείψει τη νόσο, κυρίως λόγω απομακρυσμένων μεταστάσεων, η συντηρητική θεραπεία με αναστολείς τυροσινικής κινάσης (ΤΚΙs) μπορεί να ελέγξει και να επιβραδύνει τη νόσο.
Το 25% περίπου των ΜΚ εμφανίζεται συνήθως ως πρώτη εκδήλωση στα πλαίσια του συνδρόμου της πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας (ΜΕΝ) τύπου 2 και μπορεί να συνυπάρχει με:
Φαιοχρωμοκύτωμα (φαίο), έναν όγκο του επινεφριδίου που μπορεί να προκαλεί παροξυσμική υπέρταση και Με πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοεδισμό λόγω διόγκωσης των παραθυρεοειδών αδένων που διαγιγνώσκεται από την αύξηση του ασβεστίου και της παραθορμόνης.Στις περιπτώσεις αυτές συνήθως υπάρχει οικογενειακό ιστορικό και η νόσος κάνει την εμφάνισή της συνήθως σε παιδική ηλικία, η οποία εξαρτάται από την υποκείμενη μετάλλαξη στο RET πρωτο-ογκογονίδιο. Σε κάθε περίπτωση, ένα ποσοστό περίπου 7%, των φαινομενικά σποραδικών περιπτώσεων, μπορεί να υποκρύπτει μετάλλαξη στο RET, οπότε είναι σκόπιμο πριν την θυρεοειδεκτομή, οι ασθενείς να ελέγχονται για την πιθανή συνύπαρξη φαίοή διόγκωσης των παραθυρεοειδών αδένων.
Στην περίπτωση επιβεβαίωσης της ταυτόχρονης παρουσίας του φαιοχρωμοκυτώματος πραγματοποιείται πρώτα η αφαίρεση του από το σύστοιχο επινεφρίδιο και σε δεύτερο χρόνο δρομολογείται η επέμβαση του θυρεοειδούς αδένα. Ο λόγος είναι ότι πιθανή υπερέκκριση κατεχολαμινών από το φαίο κατά την διάρκεια της επέμβασης μπορεί να εκτοξεύσει την αρτηριακή πίεση στα ύψη και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς. Πριν την αφαίρεση του φαίο ο θεράπων ενδοκρινολόγος για περίπου 15 μέρες έχει χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή για να μπλοκάρει την παραγωγή των ορμονών.
Στους ασθενείς με κληρονομούμενο ΜΚ (σύνδρομο ΜΕΝ2) που διαγιγνώσκονται σε παιδική ηλικία η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η διενέργεια της προφυλακτικής θυρεοειδεκτομής, δηλαδή της αφαίρεσης του θυρεοειδούς αδένα πριν εμφανιστεί η νόσος ή πριν προλάβει να επεκταθεί εξωθυρεοειδικά.
Η χειρουργική θεραπείαΗ χειρουργική θεραπεία για το σποραδικό ΜΚ πρέπει να περιλαμβάνει πάντα λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου, η έκταση του οποίου καθορίζεται από την χαρτογράφηση τραχήλου και την βασική τιμή καλσιτονίνης. Η πρώτη χειρουργική επέμβαση είναι πολύ σημαντική για την πορεία του ασθενούς και πρέπει η έκτασή της να σχεδιάζεται προσεκτικά μετά από αγαστή συνεργασία του εξειδικευμένου χειρουργού με τον θεράποντα Ενδοκρινολόγο.
www.shape.gr
The post Μυελοειδή νεοπλάσματα και θυρεοειδεκτομή appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θεσσαλονίκη – Κορονοϊός: Πέθανε στην εντατική 37χρονη μητέρα δίπλα στο διασωληνωμένο της παιδί
- Κοροναϊός : Κίνδυνος να κολλήσουμε ακόμη και στο σπίτι – Τι αποκαλύπτει έρευνα
- Γιάννης Πάριος: Το συγκινητικό διπλό μήνυμα του γιου του Χάρη Βαρθακούρη
- Κορωνοϊός: Πάνω από 70 κρούσματα σε 14 σουπερμάρκετ στη Θεσσαλονίκη
- Αρκάς: Τι παθαίνουν οι ευφυείς και οι βλάκες
- Σε Άραβα κροίσο ακίνητο-φιλέτο κάτω από την Ακρόπολη
- Κορωνοϊός: Αρνητικό ρεκόρ ασθενών στα νοσοκομεία
- Χανιά: Απ’ όλη την Κρήτη πήγαιναν πελάτες στους «μαϊμού»-γιατρούς στην Κίσαμο
- GNTM Τελικός: Η αλλαγή στον τελικό που δεν περιμένει κανείς
- Σειρά αντιδράσεων στην Τουρκία μετά την επιβολή κυρώσεων για τους S-400 από τις ΗΠΑ (video)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- 5 τρόποι να κοιμάσαι καλύτερα και να ξυπνάς γεμάτη ενέργεια
- Βάνα Παπαευαγγέλου: 8 λεπτά αρκούν για να γίνει διασπορά στο γιορτινό τραπέζι-Τι έδειξαν οι μελέτες του εμβολίου στις ευπαθείς ομάδες
- Μυελοειδή νεοπλάσματα και θυρεοειδεκτομή
- Κορωνοϊός: Πώς να νικήσετε στρες, άγχος, κατάθλιψη. Τι συνιστά ο Π.Ο.Υ.
- Τα πάντα για το κοινό κρυολόγημα στην εποχή της Covid-19
- Μελομακάρονα: τι να ξέρετε πριν τα καταβροχθίσετε
- Καιρός: Μικρή βελτίωση σήμερα – Πού θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Μυελοειδή νεοπλάσματα και θυρεοειδεκτομή
- Κορωνοϊός: Πώς να νικήσετε στρες, άγχος, κατάθλιψη. Τι συνιστά ο Π.Ο.Υ.
- 5 τρόποι να κοιμάσαι καλύτερα και να ξυπνάς γεμάτη ενέργεια
- Καιρός: Μικρή βελτίωση σήμερα – Πού θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες
- Τα πάντα για το κοινό κρυολόγημα στην εποχή της Covid-19
- Μελομακάρονα: τι να ξέρετε πριν τα καταβροχθίσετε
- Βάνα Παπαευαγγέλου: 8 λεπτά αρκούν για να γίνει διασπορά στο γιορτινό τραπέζι-Τι έδειξαν οι μελέτες του εμβολίου στις ευπαθείς ομάδες
- Άγιος Ελευθέριος ο Ιερομάρτυρας: Εορτάζει σήμερα 15 Δεκεμβρίου-Ποιος ήταν-ΒΙΝΤΕΟ
- Καθηγητής Άγγελος Χατζάκης: 3 μήνες lockdown μέχρι τον Φεβρουάριο … για να γλιτώσουμε το τρίτο κύμα, μέχρι τους εμβολιασμούς
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Tο παράκανε ο τρομολάγνος
- Τσίπρας: Να δοθεί ακέραιο το δώρο Χριστουγέννων, να γίνει η επιστρεπτέα «μη επιστρεπτέα»
- Συστάσεις προς τους οδηγούς λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών
- Κορωνοϊός – Νότια Κορέα : Σε επίπεδα άνευ προηγουμένου τα κρούσματα
- Λιβύη: 578 κρούσματα και 15 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19
- Τι να προσέχουν οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια στην πανδημία
- Καπραβέλος: Πέθανε μητέρα στη ΜΕΘ και δίπλα είναι ο γιος της διασωληνωμένος - «Καμπανάκι» για τα ρεβεγιόν
- Κορωνοϊός: Η UNICEF ζητεί να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι εκπαιδευτικοί