Μύθος ή αλήθεια: Κάνει καλό η μπύρα στην καρδιά;

Τι απέδειξαν πρόσφατες έρευνες σχετικά με την κατανάλωση της μπύρας;

Όσο κι αν μιλάμε για ένα ποτό που περιέχει αλκοόλ, έρευνες έχουν δείξει πως η μπύρα προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό, εφόσον ωστόσο καταναλωθεί σωστά.

Τα συστατικά της και το γεγονός πως περιέχει από 3,5 μέχρι 10% αλκοόλ αποτελούν θετικά στοιχεία, όμως η αλόγιστη κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές καταστάσεις, όπως και στην κακή ψυχική υγεία.

Πιο αναλυτικά, η μπύρα περιέχει θρεπτικά μέταλλα, όπως ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σιλικόνη, σελήνιο, φθόριο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο και

ψευδάργυρο, αλλά και βιταμίνες B1, B2, B3, B5, B6, φυλλικό οξύ, χολίνη, B12, A, E, D, K. Ταυτόχρονα, μία μπύρα περιλαμβάνει και σημαντικά αμινοξέα, όπως αλανίνη, ασπαραγινικό οξύ, γλουταμινικό οξύ, γλυκίνη και προλίνη.

Οφέλη στον οργανισμό

Δεδομένων λοιπόν των προαναφερθέντων θρεπτικών συστατικών που περιέχονται σε ένα κουτάκι μπύρας, είναι πιθανό η κατανάλωση του ποτού αυτού να μειώσει τον κίνδυνο για την εμφάνιση συγκεκριμένων ασθενειών.

Ειδικότερα σύμφωνα με δύο έρευνες, μία από το 2016 και μία πιο πρόσφατη από το 2020, η μπύρα μειώνει τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων. Στην πρώτη περίπτωση, η μικρή κατανάλωση (1-2 μπύρες την ημέρα) απέδειξε τον μειωμένο κίνδυνο για παθήσεις της καρδιάς, ενώ στη δεύτερη περίπτωση με την ίδια ποσότητα μπύρας, παρατηρήθηκε υψηλότερη πυκνότητα της “καλής” χοληστερίνης και καλύτερη καρδιακή ελαστικότητα.

Παράλληλα, μία έρευνα από το 2018 κατέληξε στο συμπέρασμα πως η χαμηλή κατανάλωση μπύρας έδειξε καλύτερα επίπεδα του σακχάρου και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Από την άλλη, μία μελέτη του 2019 στη Νότια Κορέα, απέδειξε πως μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έπιναν 2-3 φορές μπύρα την εβδομάδα, είχαν υψηλότερη οστική πυκνότητα από τις υπόλοιπες που δεν έπιναν.

Επιπτώσεις

Αναμφίβολα τα οφέλη αυτά που προαναφέρθηκαν μπορούν να εφαρμοστούν μόνο στην περίπτωση της χαμηλής ή μέτριας κατανάλωσης μπύρας, καθώς η κατάχρηση μπορεί να οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα, προκαλώντας πολλά προβλήματα στον οργανισμό του ανθρώπου, όπως διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, ηπατική ανεπάρκεια, κατάθλιψη και ασθένεια στο πάγκρεας.

Συνεπώς, το συμπέρασμα είναι πως πράγματι μία μπύρα την ημέρα – δεν κάνει τον γιατρό πέρα – μπορεί όμως να προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας, σε αντίθεση με άλλα αλκοολούχα ποτά.

Αυτό φυσικά συνεπάγεται την υπεύθυνη κατανάλωση, που δεν θα οδηγήσει σε κατάχρηση, η οποία δυστυχώς έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μεγάλο κακό στην υγεία μας.

The post Μύθος ή αλήθεια: Κάνει καλό η μπύρα στην καρδιά; appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα