Νέο lockdown στην Αττική: Ανοιχτά σχολεία, κλειστά καταστήματα, όχι απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6, αύξηση προστίμων

Την Παρασκευή οι τελικές αποφάσεις – Στη Θεσσαλονίκη σπεύδουν σήμερα Χρυσοχοΐδης και Χαρδαλιάς.

Τα στοιχεία που θα έχουν στα χέρια τους σήμερα οι λοιμωξιολόγοι θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το ενδεχόμενο των νέων περιοριστικών μέτρων. Το καθολικό lockdown δείχνει προς το παρόν να απομακρύνεται, καθώς κρίνεται πως ακόμα η πορεία της πανδημίας δεν είναι τέτοια προκειμένου να ληφθεί αυτή η απόφαση.

Στο Μαξίμου ο προβληματισμός είναι

έντονος, καθώς από την μία εκείνο που προέχει είναι η προστασία της δημόσιας υγεία και από την από την πρώτη στιγμή αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, από την άλλη όμως ένα ενδεχόμενο κλείσιμο της αγοράς θα προκαλούσε σημαντικά προβλήματα στην οικονομία.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αφού τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς, στο τραπέζι των ειδικών είναι μια σειρά από μέτρα τα οποία συζητούν και τα οποία αφορούν τις “κόκκινες” περιοχές. Τις τελευταίες ώρες ακούγεται όλο και πιο έντονα το σενάριο να κλείσουν τα εμπορικά καταστήματα, δηλαδή να μην λειτουργούν ούτε με το καθεστώς του “click away” και “click inside” και να παραμείνουν ανοιχτά τα δημοτικά και τα γυμνάσια.

Με αυτό τον τρόπο εκτιμούν οι λοιμωξιολόγοι πως θα μειωθεί σε σημαντικό βαθμό η κινητικότητα καθώς θα περιοριστούν οι μετακινήσεις των πολιτών στους εμπορικούς δρόμους η οποία συνεχίζεται να είναι αυξημένη παρά τα περιοριστικά μέτρα που υπήρξαν για το λιανεμπόριο.

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, τονίζοντας ωστόσο πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μην κλείσουν τα καταστήματα. “Δεν θέλω να σκέφτομαι το κλείσιμο του λιανεμπορίου. Προσπαθούμε να κρατήσουμε ενεργό τον πνεύμονα της λιανικής πώλησης. Θα περιμένουμε και τις επόμενες μέρες την πορεία της νόσου και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Θα δούμε πώς θα πάει η νόσος και αναλόγως θα πράξουμε”.

Στο τραπέζι η αύξηση των προστίμων

Ένα ακόμη μέτρο που φαίνεται να συζητείται είναι η αύξηση των προστίμων προκειμένου να μπει φρένο στις άσκοπες μετακινήσεις αλλά και στα κορονοπάρτι. Ο πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής είχε αναφερθεί στο επίμαχο ζήτημα κάνοντας λόγο για αύξηση από τα 300 ευρώ που είναι σήμερα στα 500 ευρώ.

“Να στείλουμε μήνυμα ότι θέλουμε τη συμμόρφωση των πολιτών με γνώμονα τη συλλογική ευθύνη κι όχι τιμωρητική διάθεση θα κρατήσουμε το πρόστιμο για δέκα ημέρες και θα επαναξιολογήσουμε τι θα κάνουμε”, είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πάντως αν γίνει πράξη αυτό το μέτρο ανάλογα αναμένεται να αυξηθούν τα πρόστιμα για όσους διενεργούν κορονοπάρτι ή για όσους ανοίγουν παράνομα τα νυχτερινά καταστήματα τα οποία φτάνουν τις 3.000 ευρώ.

Δυσκολεύει η απαγόρευση από τις 6

Όσον αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 6 το απόγευμα, είναι ένα μέτρο που δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, καθώς ο συγχρωτισμός που θα υπάρξει στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η κίνηση στους δρόμους αλλά και τα σούπερ μάρκετ θα είναι μεγάλος, οπότε θα υπάρξει κίνδυνος για μεγαλύτερη διασπορά της νόσου.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς σε πρόσφατη συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, κάτι που είχε συμβεί στην περιφέρεια, εμφανίστηκε αρνητικός. “Συγκρίνουμε τελείως διαφορετικά μεγέθη, δηλαδή φανταστείτε να κλείσουμε από τις 18:00 την Αττική. Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι πως θα κινούνται στα μέσα μεταφοράς; Δηλαδή μην συγκρίνουμε τελείως ανόμοια πράγματα και υπάρχει μια λογική σε όλο αυτό”.

Στο μικροσκόπιο τέσσερις περιοχές

Η Αττική, η Πάτρα, η Θεσσαλονίκη και το Λασίθι βρίσκονται στο μικροσκόπιο των λοιμωξιολόγων καθώς για αυτές τις τέσσερις περιοχές επικρατεί η μεγαλύτερη ανησυχία. Η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας εξακολουθεί να έχει την αρνητική πρωτιά καθώς εντοπίζονται τα μισά κρούσματα από όσα καταγράφονται συνολικά σε ολόκληρη την χώρα.

Στη Θεσσαλονίκη σπεύδουν σήμερα οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων έφτασε το 24% ενώ στην πόλη έχουν εντοπιστεί τόσο η βρετανική μετάλλαξη όσο και η νοτιοαφρικανική. Οι μεταλλάξεις είναι ο λόγος της ανησυχίας που επικρατεί και για το Λασίθι κάτι που επεσήμανε και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Διχασμένοι οι λοιμωξιολόγοι

Με δημόσιες τοποθετήσεις τους οι ειδικοί εκφράζουν διαφορετική άποψη ο κάθε ένας, για το τι θα πρέπει να γίνει για την ανάσχεση της πανδημίας. Οι λοιμωξιολόγοι λίγες ώρες πριν από την τελική εισήγηση που θα πρέπει να λάβουν εμφανίζονται διχασμένοι.

Νίκος Σύψας: Άμεση λήψη περιοριστικών μέτρων

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: Κλείσιμο σχολείων και επιστροφή στην τηλεκπαίδευση

Αλκιβιάδης Βατόπουλος: Στο τραπέζι το καθολικό lockdown

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Καραντίνα τύπου Μαρτίου για 3 εβδομάδες

Θόδωρος Βασιλακόπουλος: Πρέπει να κινηθούμε με την κοινή λογική

Η έντονη ανησυχία Τσιόδρα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής δεν έκρυψε τον έντονο προβληματισμό του για την έξαρση της νόσου. Ο πρόεδρος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων εκτίμησε πως τα νέα κρούσματα μπορεί να αγγίξουν τα 7.000 με 8.000 πανελλαδικά, σε εβδομαδιαία βάση.

Ιδιαιτέρως ανήσυχος ήταν και για το κύμα των μεταλλάξεων, το οποίο όπως υποστήριξε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. “Το δεύτερο κύμα ήταν διαφορετικό από το πρώτο, όσον αφορά τις μεταλλάξεις”, είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και ζήτησε να τηρούνται τα μέτρα και να υπάρχει επαγρύπνηση μέχρι το τέλος Μαρτίου, γιατί “μπορεί να έχουμε πρόβλημα”, με τις μεταλλάξεις.


EUROKINISSI

ΠΗΓΗ: www.thetoc.gr

The post Νέο lockdown στην Αττική: Ανοιχτά σχολεία, κλειστά καταστήματα, όχι απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6, αύξηση προστίμων appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέο, Αττική, Ανοιχτά,neo, attiki, anoichta