Ο ρόλος της φερριτίνης στα Αυτοάνοσα Νοσήματα και στο CΟVID-19
Η φερριτίνη μας μπορεί να δείξει αν θα νοσήσουμε σοβαρά από κορωνοϊό! Διότι η υπερφεριτριναιμία σχετίζεται με φλεγμονή, λοιμώξεις και κακοήθειες. Έχει επίσης αξιολογηθεί και σε αυτοάνοσες ασθένειες.
Τα υψηλά επίπεδα φερριτίνης ενδεχομένως να είναι ένδειξη σοβαρότερης νόσησης στην περίπτωση που ο ασθενής έχει προσβληθεί από τη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2, τονίζει η Ελένη Κομνηνού Ρευματολόγος, Διευθύντρια Κλινικής Αυτοάνοσων Ρευματικών Παθήσεων Μetropolitan General, καθώς εξηγεί το ρόλο και την επίδραση της φερριτίνης στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Σύμφωνα με
Η φερριτίνη είναι μια σημαντική ενδοκυτταρική πρωτεΐνη που αποθηκεύει τον σίδηρο σε όλους τους οργανισμούς. Συνδέει ελεύθερα ιόντα του ιχνοστοιχείου, εξουδετερώνοντας τις τοξικές του ιδιότητες και αυξάνοντας τη διαλυτότητά του. Στη διαλυτή μορφή, το σώμα είναι σε θέση να καταναλώνει σίδηρο ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του, ιδίως για τη ρύθμιση του κυτταρικού μεταβολισμού του οξυγόνου.
Τα χαμηλά επίπεδα φερριτίνης οδηγούν σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις σιδήρου στον οργανισμό και στην εκδήλωση αναιμίας.
Τα αυξημένα επίπεδα φερριτίνης ή υπερφερριτιναιμία υποδηλώνουν την παρουσία ιών και βακτηρίων στο σώμα. Η υπερφεριτιναιμία μπορεί επίσης να προκληθεί από γενετική μετάλλαξη. Σε αυτήν την περίπτωση, οδηγεί σε νευρολογικές διαταραχές και προβλήματα όρασης.
Ο ρόλος της φερριτίνης στο ανοσοποιητικό σύστημαΠρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η φερριτίνη μπορεί να ενεργοποιήσει τα μακροφάγα, είδος λευκών αιμοσφαιρίων του ανοσοποιητικού συστήματος που παίζουν καίριο ρόλο στην ενδογενή ανοσία. Αποτελούν ουσιαστικά την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού.
Η σύνθεση της φερριτίνης ρυθμίζεται από κυτοκίνες (παράγοντας νέκρωσης όγκου-άλφα και ιντερλευκίνη-1 άλφα) σε διάφορα επίπεδα (μεταγραφική, μετα-μεταγραφική, μεταφραστική) κατά την ανάπτυξη, κυτταρική διαφοροποίηση, πολλαπλασιασμό και φλεγμονή. Οι ανοσολογικές δράσεις της φερριτίνης περιλαμβάνουν δέσμευση σε Τ λεμφοκύτταρα, καταστολή της υπερευαισθησίας καθυστερημένου τύπου, καταστολή της παραγωγής αντισωμάτων από Β λεμφοκύτταρα και μειωμένη φαγοκυττάρωση κοκκιοκυττάρων.
Αυτό μάλιστα αποδεικνύεται από την υπερφερριτιναιμία σε ασθενείς με σηπτικό σοκ, αντιφωσφολιπιδαιμικό σύνδρομο και άλλες αυτοάνοσες παθήσεις που χαρακτηρίζονται από τη δράση των μακροφάγων.
Υπάρχει ένας σημαντικός δείκτης ενεργοποίησης των μακροφάγων, ο CD163, που μπορεί να δείχνει και την υψηλή πιθανότητα εκδήλωσης επιπλοκών.
Όταν ενεργοποιηθούν τα μακροφάγα αρχίζουν να εκκρίνουν κυτταροκίνες, ειδικά σηματοδοτικά μόρια που διαμεσολαβούν και ρυθμίζουν την ανοσία. Σε χαμηλές συγκεντρώσεις, βοηθούν τον οργανισμό να προστατευθεί από ιούς και βακτήρια. Σε υψηλά επίπεδα, η λεγόμενη “καταιγίδα κυτταροκινών”, μπορεί να είναι θανατηφόρα για το 50% των ασθενών και ειδικά όταν πρόκειται για ηλικιωμένους.
Άρα η υπερφερριτιναιμία σωστά έχει σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για μεγαλύτερη νοσηρότητα και ανεπιθύμητο τελικό αποτέλεσμα. Κι αυτό αφορά και στη νόσο COVID-19. Ο στόχος τώρα είναι να δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση.
Η υπερφερριτιναιμία έχει μελετηθεί επισταμένως και έχει διαπιστωθεί ότι: «στο 50% των περιπτώσεων οι ασθενείς με υπερβολικά επίπεδα φερριτίνης πεθαίνουν. Στην πραγματικότητα, αυτό που βλέπουμε αυτήν τη στιγμή με τη νέα λοίμωξη από τον κορωνοϊό θυμίζει την κατάσταση με το σύνδρομο υπερφερριτιναιμίας».
Ανοικτό πεδίο ΈρευναςΣτο εργαστήριο Αυτοανοσίας του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, ήδη αναζητούν τρόπο να μειώσουν τα κυκλοφορούντα επίπεδα της φερριτίνης στο αίμα. Επίσης, μελετούν πιθανές μεθόδους αναστολής της σύνθεσης του CD163 και άλλων σηματοδοτικών μορίων των μακροφάγων, με τη βοήθεια αντισωμάτων. Παρόμοιες προσπάθειες γίνονται και από άλλες ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ο ρόλος της φερριτίνης στα Αυτοάνοσα Νοσήματα και στο CΟVID-19 Ο Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε έναντι του Κορονοϊού – Τα οφέλη σε περίπτωση νόσησης-H ανάρτησή τουThe post Ο ρόλος της φερριτίνης στα Αυτοάνοσα Νοσήματα και στο CΟVID-19 appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έκανε το εμβόλιο της Johnson & Johnson, «παρέλυσε από τη μία πλευρά και δεν μπορεί να μιλήσει»
- Αλεξανδρούπολη: Πέθανε 37χρονη έγκυος στο νοσοκομείο
- Θεσσαλονίκη: Αυτοκτόνησε 43χρονος στρατιωτικός πατέρας δύο παιδιών
- Τρία βότανα που ηρεμούν το έντερο και βοηθούν το πεπτικό
- Φερριτίνη, Αυτοάνοσα Νοσήματα και CΟVID-19
- Τροχαίο στη Γαύδο: «Αποδομείται ο ισχυρισμός του οδηγού ότι λύθηκε το χειρόφρενο»
- Τζάστιν Θερού για Τζένιφερ Άνιστον: Αγαπάμε ο ένας τον άλλον
- Εύοσμος: Έκανε τελικά self test το παιδί της αρνήτριας που συνελήφθη
- Βασιλακόπουλος σε ΣΚΑΪ: Πάσχα έξω, σε αυλές και χωριό - Λιανεμπόριο χωρίς SMS τις καθημερινές
- Πυροβολισμοί στη Νέα Ερυθραία: «Έβγαλε οπλοπολυβόλο από σακίδιο» - Καταδίωξη για 2 χιλιόμετρα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Ο ρόλος της φερριτίνης στα Αυτοάνοσα Νοσήματα και στο CΟVID-19
- Χρόνιες παθήσεις: Αυτό είναι το νεότερο που υπάρχει στην αντιμετώπισή τους
- 14 «μυστικά» του πληκτρολογίου που θα κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη και θα σας γλιτώσουν πολύτιμο χρόνο-ΦΩΤΟ
- Γιατί φωνάζουν οι μαμάδες; Όλη η αλήθεια σε ένα κείμενο
- Αν κάνετε αυτό δύο φορές την ημέρα, μειώνετε την πιθανότητα Αλτσχάιμερ!
- Έχετε θυρεοειδή; Τα συμπτώματα που θα σας ανησυχήσουν
- Σέσκουλο: 5 σημαντικά οφέλη που θα σας πείσουν να το καταναλώνετε
- Κορονοϊός: Το χλώριο στις πισίνες τον σκοτώνει σε 30” – Τι συνθήκες πρέπει να επικρατούν
- Χαμηλός αιματοκρίτης και φεριτίνη: Οι φυσιολογικές τιμές – Ποιες τροφές περιέχουν αρκετό σίδηρο και πώς απορροφάται;
- Ύπνος: Ποιο σύνδρομο συνδέεται με τροχαία, εγκεφαλικά. Πάσχουν 1 στους 2 Έλληνες.
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θεσσαλονίκη: Διακίνηση ναρκωτικών και κλοπές από μέλη εγκληματικής οργάνωσης
- Το συμβολικό δώρο του Κικίλια στον Δρ. Κλούγκε
- Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τους χειρισμούς Δένδια στην Άγκυρα (video)
- Η γνώση, η μεθοδολογία και ο συγχρονισμός με τις εξελίξεις κάνουν έναν Αγγειοχειρουργό κορυφαίο
- “Η Κορίνα βίωσε έναν αργό και μαρτυρικό θάνατο” – Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα…
- «Να μην παραταθεί η επίταξη ιδιωτών ιατρών που δεν επιθυμούν να συνεχίσουν» και να γίνει εκκληση για εθελοντές ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών
- Τα αδέσποτα απέκτησαν σπιτάκια
- «Ο Δένδιας θα μπορούσε να ήταν εύζωνας» έγραψαν από την Προεδρική Φρουρά
- Έκανε το εμβόλιο της Johnson & Johnson, «παρέλυσε από τη μία πλευρά και δεν μπορεί να μιλήσει»
- Γαλλία: Πιθανότατα η Ε.Ε. δεν θα ανανεώσει τα συμβόλαια με AstraZeneca και J&J