Ολικό Lockdown: Μεταλλάξεις και τρίτο κύμα φέρνουν νέο σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου

Ολικό lockdown: Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, όσον αφορά τη μάχη της, με τον COVID-19. Η κοινωνική κόπωση και η οικονομική καθίζηση ολόκληρων κλάδων είναι κάτι παραπάνω από ορατή.

Από εκεί και πέρα, η πίεση προς το ΕΣΥ είναι τεράστια. Επίσης, συναντώνται με τις νέες μεταλλάξεις του ιού και το πιθανό ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας. Το βέβαιο είναι πως οι αντοχές της κοινωνίας θα μειωθούν και άλλο. Το ίδιο θα γίνει όμως

και με τις επιλογές των ειδικών και του κυβερνητικού επιτελείου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συγκάλεσε το πρωί σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν το επιχειρησιακό σχέδιο προετοιμασίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας για το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας.

Η σύσκεψη

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, η πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνη Καϊτελίδου, ο πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Δήμος Μπαρτσώκας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Υγείας.

«Η Ελλάδα δεν έχει βρεθεί στο τρίτο κύμα και στόχος μας είναι να μη βρεθεί» ξεκαθάρισε χθες στον Θέμα 104,6 ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος και πρόσθεσε πως «επειδή βλέπουμε πρόδρομους δείκτες που είναι ανησυχητικοί, πρέπει να μειώσουμε τη μεταδοτικότητα του ιού αυτήν τη στιγμή στην Αττική. Αν είχαμε μία διασπορά που είναι ανεξέλεγκτη, θα είχαμε σοβαρά προβλήματα και στα νοσοκομεία και στην οικονομία». Την ίδια ώρα, η πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου να λειτουργήσει προλαμβάνοντας τις όποιες, δυσάρεστες καταστάσεις προσκρούει στην πραγματικότητα της διάδοσης του κορωνοϊού και όχι στην αρχετυπική μορφή του, αλλά μεταλλαγμένος και εξαιρετικά μεταδοτικός.

Κόκκινα» σημεία

Παράλληλα, τρεις ακόμη περιοχές της χώρας πέρασαν χθες στην «κόκκινη» ζώνη, ανεβάζοντας το επίπεδο των περιορισμών λόγω του ιικού φορτίου που εντοπίστηκε σε αυτές. Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Λασιθίου και Ζακύνθου, οι οποίες εντάσσονται από σήμερα, Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου και ώρα 06.00, στο Επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, το οποίο σημαίνει:

· Απαγόρευση κυκλοφορίας από 18:00 έως 05:00

· Δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων από 01/02/2021

· Τηλε-εκπαίδευση για τα Λύκεια

· Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών με ανώτατο όριο τα 9 άτομα

· Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25τ.μ.

· Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές

Τι θα γίνει, με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια

Η αιφνιδιαστική αλλαγή βαθμίδας για τις τρεις αυτές περιοχές ήρθε λίγες ώρες πριν την επανεκκίνηση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, με την επιστροφή και των μεγαλύτερων μαθητών στις σχολικές αίθουσες, με εξαίρεση τις «κόκκινες» περιοχές. Στις τελευταίες κανονικά (δια ζώσης) θα λειτουργήσουν μόνο τα Γυμνάσια, με τα Λύκεια να παραμένουν σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

Η επιστροφή, ωστόσο, των μαθητών του Γυμνασίου στις τάξεις προϋποθέτει την τήρηση όλων των μέτρων πρόληψης, δηλαδή:

· υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,

· χρήση αντισηπτικών και τακτικοί αερισμοί των χώρων

· διαλείμματα ανά ομάδες μαθητών,

· σταθερές ομάδες των μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες.

· καθαρισμοί όλων των χώρων των σχολείων

· ειδικά μέτρα για την προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήση μουσικών οργάνων κ.ά..

· σχολικές γιορτές με μέτρα και σχολικές επισκέψεις ή περίπατοι μόνο ανά τμήμα.

 Τα εμβόλια

Παρά την προσπάθεια επαναφοράς θεμελιωδών τομέων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στην καθημερινότητα (όπως η εκπαίδευση), απαισιόδοξοι ως προς την εξέλιξη της πανδημίας το επόμενο διάστημα εμφανίζονται στην πλειοψηφία τους οι ειδικοί, λόγω τόσο της φύσης, όσο και της προσαρμοστικότητας του κορωνοϊού.

Διάχυτος είναι ήδη ο προβληματισμός για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, με τον Καθηγητή, Χαράλαμπο Γώγο να εξηγεί στον ΣΚΑΪ πως «υπάρχουν μεταλλάξεις πολλές. Μερικές από αυτές μπορεί να επικρατήσουν και να δημιουργήσουν προβλήματα. Αυτή τη στιγμή οι τρεις μεταλλάξεις που ανησυχούν είναι η βρετανική που έχει πολύ μεγάλη διασπορά, η νοτιοαφρικανική και η βραζιλιάνικη για την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμα». Τον σκεπτικισμό των ειδικών εντείνει και η αναποτελεσματικότητα των εμβολίων να καταπολεμήσουν τις μεταλλάξεις, αφού «το βασικό στέλεχος το καλύπτουν κατά 89%, ενώ το μεταλλαγμένο έως και 55%», περιέγραψε ο κ. Γώγος.

Τρίτο κύμα στην Αττική

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική, η οποία βρίσκεται πλέον στην «κόκκινη» ζώνη (με μοναδική εξαίρεση την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί), εκτιμώντας ότι «η κατάσταση στην Αττική δεν είναι καλή, δεν είναι όμως όπως πριν μερικούς μήνες που είχαμε μεγαλύτερους αριθμούς των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή θέλουμε να προλάβουμε την αύξηση και γι’ αυτό πάρθηκαν αυτά τα αυστηρά μέτρα. Τα σχολεία, όπως έχει προαποφασιστεί θα ανοίξουν και θα παραμείνουν κλειστά τα Λύκεια στις ‘κόκκινες’ περιοχές. Στα Λύκεια υπάρχει μεγαλύτερη μετάδοση».

Μπροστά στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, ο κ. Γώγος δεν απέκλεισε, μάλιστα, να ξανακλείσουν τα σχολεία, καταλήγοντας πως «θα περιμένουμε και όλα είναι δυνατά να συμβούν, ακόμα και να ξανακλείσουν τα σχολεία αν επιδεινωθούν τα δεδομένα. Πρέπει να μάθουμε να πορευόμαστε μαζί με τον κορωνοϊό».

Ακόμη πιο απαισιόδοξος εμφανίστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Περιμένω να δω τρίτο κύμα στην Αττική τον Απρίλιο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σαρηγιάννης, παρότι σημείωσε πως έχουμε χρόνο να αντιδράσουμε και να πάρουμε περαιτέρω μέτρα.

Ετοιμότητα για όλα τα σενάρια

Την ετοιμότητα για όλα τα σενάρια, δηλαδή από ολικό lockdown όπως του περυσινού Μαρτίου μέχρι και διαρκή μέτρα -ακορντεόν, περιέγραψε ως το ζητούμενο της επόμενης περιόδου ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζοντας πως «όλα είναι στο τραπέζι, ακόμη και το ολικό lockdown».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε από τις «κίτρινες» περιοχές να προσέχουν, γιατί αν υπάρχει συνωστισμός σε αυτές σε 15 μέρες θα είναι «κόκκινες» και περιέγραψε πως «οι αποφάσεις μας αντιδρούν στην κίνηση του ιού. Όσο ανεβαίνει ο ιός, τα μέτρα θα είναι πιο αυστηρά, και το αντίθετο». Για το λόγο αυτό, «τα μέτρα που λαμβάνονται θα είναι τύπου ακορντεόν, δηλαδή αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, προαναγγέλλοντας πακέτο στήριξης της εστίασης, η επανεκκίνηση της οποίας καθυστερεί ακόμη.

The post Ολικό Lockdown: Μεταλλάξεις και τρίτο κύμα φέρνουν νέο σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα