Ορμόνες: 4 φυσικοί τρόποι εξισορρόπησης για τη βελτίωση της διάθεσης

Οι αλλαγές της διάθεσης επηρεάζουν τη ζωή αλλά και τις σχέσεις του ατόμου με τους άλλους.

Το πώς αισθάνεται κάποιος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, είναι όμως πιθανό να έχει κακή διάθεση ή νεύρα χωρίς προφανή λόγο.

Το φαινόμενο παρατηρείται συχνότερα στις γυναίκες και ένας σημαντικός λόγος είναι οι ορμόνες, και συγκεκριμένα η σεροτονίνη, οι ενδορφίνες και τα οιστρογόνα.

Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου και τα χαμηλά επίπεδά της εμπλέκονται στην εμφάνιση κατάθλιψης.

Η σεροτονίνη προκαλεί αισθήματα χαράς, ηρεμίας και ινακοποίησης, ενώ αυτό που αγνοούν οι περισσότεροι είναι ότι το 80% παράγεται στο έντερο.

Οι ενδορφίνες είναι μικρές ομάδες πρωτεϊνών που παράγονται στην υπόφυση και τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, απελευθερώνονται μέσω του νωτιαίου μυελού και διοχετεύονται στην κυκλοφορία του αίματος. Θεωρούνται το καλύτερο φάρμακο κατά της κακής διάθεσης και αποτελούν ισχυρότατο παυσίπονο – εκατό φορές πιο ισχυρό από τη μορφίνη.

Η προγεστερόνη δεν αφορά μόνο τη γονιμότητα, αλλά αποτελεί ένα ισχυρό παράγοντα καταπολέμησης του άγχους και της κατάθλιψης. Έχει επίσης διουρητική δράση και συμβάλλει στην απομάκρυνση της περίσσειας υγρών. Η αύξηση του σωματικού βάρους, η κατάθλιψη, το φούσκωμα είναι όλες οι πρόσθετες συνέπειες των μειωμένων επιπέδων προγεστερόνης που έρχονται μαζί με την εμμηνόπαυση.

Στις παρακάτω φωτογραφίες μπορείτε να δείτε φυσικούς τρόπους αύξησης των ορμονών και τόνωσης της διάθεσης:

Αναπνοή: Μπορείτε να επηρεάσετε την παραγωγή των ορμονών του στρες μέσω της αναπνοής.

Η διαφραγματική αναπνοή είναι η αναπνοή που γίνεται με τη σύσπαση του διαφράγματος, του μυός που βρίσκεται σε οριζόντια θέση ανάμεσα στη στομαχική κοιλότητα και την κοιλότητα του θώρακα. Κατά την εισπνοή, στη διαφραγματική αναπνοή, ο αέρας που εισέρχεται στον πνεύμονα φουσκώνει την κοιλιά. Η βαθιά αυτή αναπνοή χαρακτηρίζεται από την έκταση της κοιλιακής χώρας πολύ περισσότερο από την αντίστοιχη του θώρακα. Θεωρείται πιο υγιής τρόπος αναπνοής και αποτελεί συμπληρωματική ή εναλλακτική θεραπεία για την ανατιμετώπιση του άγχους.

Πέψη: Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της υγείας, καθώς μέσω αυτής απορροφούμε όλα τα θρεπτικά συστατικά των τροφών, πολλά από τα οποία αποτελούν δομικά στοιχεία των ορμονών. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να βελτιώσουμε την πέψη, όπως η καλή μάσηση του φαγητού, η κατανάλωση ολόκληρων μη επεξεργασμένων τροφών και η κατανάλωση φαγητού σε κατάσταση ηρεμίας.

Λειτουργία ήπατος: Το συκώτι παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης, καθώς είναι υπεύθυνο για την απομάκρυνση των επιβλαβών ουσιών από το σώμα. Είναι σημαντικό να μην το «φορτώνετε» με επιβλαβείς ουσίες, όπως τρανς λιπαρά, κατεργασμένα σάκχαρα αλκοόλ και καφεΐνη, και να τρώτε τροφές φυτικής προέλευσης και ιδιαίτερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Σωματική δραστηριότητα: Η θετική επίδραση της άσκησης στη διάθεση είναι καλά τεκμηριωμένη. Δεν χρειάζεται να περνάτε ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο ή να τρέχετε μεγάλες αποστάσεις για να αποκομίσετε τα οφέλη. Βρείτε οποιαδήποτε μορφή άσκησης σας ταιριάζει και βάλτε τη στην καθημερινότητά σας και θα δείτε άμεσα οφέλη στη διάθεσή σας.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr  ,  www.foodmatters.com

The post Ορμόνες: 4 φυσικοί τρόποι εξισορρόπησης για τη βελτίωση της διάθεσης appeared first on newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα