Οξεία μυελογενής λευχαιμία: Τι είναι, αιτίες, συμπτώματα, εξετάσεις και αντιμετώπιση
Η οξεία μυελογενή λευχαιμία (ΟΜΛ) είναι καρκίνος που ξεκινά μέσα στον μυελό των οστών. Αυτός είναι ο μαλακός ιστός στο κέντρο των οστών, που βοηθά στο σχηματισμό όλων των κυττάρων του αίματος.
Στην οξεία μυελογενή λευχαιμία ο καρκίνος αναπτύσσεται από κύτταρα που κανονικά θα μετατρέπονταν σε λευκά αιμοσφαίρια.
Η λέξη οξεία σημαίνει ότι η ασθένεια αναπτύσσεται γρήγορα και συνήθως έχει επιθετική πορεία.
Οξεία μυελογενής λευχαιμία: ΑιτίεςΗ ΟΜΛ είναι
Ο μυελός των οστών βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και παράγει άλλα συστατικά του αίματος. Τα άτομα με ΟΜΛ έχουν πολλά ανώμαλα ανώριμα κύτταρα μέσα στον μυελό των οστών τους. Τα κύτταρα αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και αντικαθιστούν τα υγιή κύτταρα του αίματος. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα με ΟΜΛ είναι πιο πιθανό να έχουν λοιμώξεις. Έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας καθώς μειώνεται ο αριθμός των υγιών αιμοσφαιρίων.
Τις περισσότερες φορές δεν γίνεται να πούμε από τι ακριβώς προκαλείται η οξεία μυελογενής λευχαιμία. Ωστόσο, οι ακόλουθοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε ορισμένους τύπους λευχαιμίας, συμπεριλαμβανομένης της ΟΜΛ:Διαταραχές του αίματος, όπως η θρομβοκυτταραιμία και η μυελοδυσπλασίαΟρισμένες χημικές ουσίες (για παράδειγμα το βενζόλιο)Ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείαςΈκθεση σε ορισμένες χημικές και επιβλαβείς ουσίεςΑκτινοβολίαΑδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω μεταμόσχευσης οργάνουΗ οξεία μυελογενής λευχαιμία μπορεί επίσης να προκληθεί από προβλήματα με τα γονίδιά σας.
Οξεία μυελογενής λευχαιμία: ΣυμπτώματαΗ νόσος δεν έχει συγκεκριμένα συμπτώματα. Τα συμπτώματα που παρατηρούνται οφείλονται κυρίως στις σχετικές με αυτήν καταστάσεις. Τα συμπτώματα της ΟΜΛ μπορεί να περιλαμβάνουν οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:
Αιμορραγία από την μύτηΑιμορραγία και πρήξιμο (σπάνιο) στα ούλαΜώλωπεςΠόνος, ή ευαισθησία στα οστάΠυρετός και κούρασηΒαριά έμμηνος ρύσηΧλωμό δέρμαΔύσπνοια (επιδεινώνεται με την άσκηση)Απώλεια βάρουςΟξεία μυελογενής λευχαιμία: Εξετάσεις και τεστΟ γιατρός σας θα πραγματοποιήσει φυσική εξέταση. Μπορεί να υπάρχουν σημάδια διογκωμένου σπλήνα, ήπατος, ή λεμφαδένων. Οι εξετάσεις συνήθως περιλαμβάνουν:
Πλήρης εξέταση αίματος, που μπορεί να δείξει αναιμία και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων. Ο αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί να είναι υψηλός, χαμηλός ή φυσιολογικός.Δειγματοληψία και βιοψία μυελού των οστών που θα δείξει, εάν υπάρχουν κύτταρα λευχαιμίας.Εάν ο γιατρός σας διαγνώσει ότι έχετε αυτόν τον τύπο λευχαιμίας, θα γίνουν περαιτέρω εξετάσεις για να προσδιοριστεί ο συγκεκριμένος τύπος της. Οι υποτύποι βασίζονται σε συγκεκριμένες αλλαγές στα γονίδια (μεταλλάξεις) και στο πώς εμφανίζονται τα κύτταρα λευχαιμίας στο μικροσκόπιο.
Οξεία μυελογενής λευχαιμία: ΘεραπείαΗ θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων (χημειοθεραπεία) για τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων. Οι περισσότεροι τύποι ΟΜΛ αντιμετωπίζονται με περισσότερα από ένα φάρμακα χημειοθεραπείας.
Η χημειοθεραπεία σκοτώνει και τα φυσιολογικά κύτταρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως:Αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίαςΑυξημένος κίνδυνος μόλυνσης (ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να σας κρατήσει μακριά από άλλα άτομα για να αποτρέψει την μόλυνση)Απώλεια βάρους (θα χρειαστεί να τρώτε επιπλέον θερμίδες)Πληγές (έλκη) στο στόμαΆλλες υποστηρικτικές θεραπείες για την ΟΜΛ μπορεί να περιλαμβάνουν:Αντιβιοτικά για τη θεραπεία της λοίμωξηςΜεταγγίσεις ερυθρών αιμοσφαιρίων για την καταπολέμηση της αναιμίαςΜεταγγίσεις αιμοπεταλίων για τον έλεγχο της αιμορραγίαςΜπορεί να δοκιμαστεί μεταμόσχευση μυελού των οστών (βλαστικών κυττάρων). Αυτή η απόφαση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:Ηλικία και γενική υγεία του ασθενούςΟρισμένες γενετικές αλλαγές στα κύτταρα λευχαιμίαςΔιαθεσιμότητα και καταλληλότητα δωρητώνΟξεία μυελογενής λευχαιμία: ΠρόγνωσηΌταν μια βιοψία μυελού των οστών δεν δείχνει στοιχεία ΟΜΛ, τότε λέγεται ότι βρίσκεστε σε ύφεση. Το πόσο καλά τα πάτε εξαρτάται από τη συνολική υγεία σας και τον γενετικό υποτύπο των λευχαιμικών κυττάρων.
Η ύφεση δεν είναι το ίδιο με τη θεραπεία. Συνήθως απαιτείται περισσότερη θεραπεία, είτε με τη μορφή περισσότερης χημειοθεραπείας είτε με μεταμόσχευση μυελού των οστών.
Με τη θεραπεία, τα νεότερα άτομα με ΟΜΛ τείνουν να τα πηγαίνουν καλύτερα από αυτά που αναπτύσσουν τη νόσο σε μεγαλύτερη ηλικία. Το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης είναι πολύ χαμηλότερο στους ηλικιωμένους ενήλικες από ότι στους νεότερους.
Οι ειδικοί λένε ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι νεότεροι άνθρωποι είναι πιο ικανοί να ανεχθούν ισχυρά φάρμακα χημειοθεραπείας. Επίσης, η λευχαιμία σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας τείνει να είναι πιο ανθεκτική στις τρέχουσες θεραπείες.
Εάν ο καρκίνος δεν επανέλθει (υποτροπή) εντός 5 ετών από τη διάγνωση, είναι πιθανό να θεραπευθείτε πλήρως.
Iatropedia.gr
The post Οξεία μυελογενής λευχαιμία: Τι είναι, αιτίες, συμπτώματα, εξετάσεις και αντιμετώπιση appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αναχωρεί για Αθήνα άμεσα ο Μητσοτάκης
- Απόστολος Λύτρας: Ο Δημήτρης Αλεξάνδρου έκλαιγε και με παρακάλεσε να πω ότι δεν είναι αυτός
- Κοροναϊός – Ρεβεγιόν στα σπίτια μας – Από την Πέμπτη στις 06:00 θα ισχύσουν τα νέα μέτρα
- ΑΠΟΨΗ: Η Μενεγάκη της Κρήτης «προσγειώθηκε» απότομα…
- «Βέρτιγκο» στο Μαξίμου από την επέλαση της «Ο» - Σύσκεψη Μητσοτάκη- Τσιόδρα για επίσπευση μέτρων
- Η αισχρή ανάρτηση του Παναγιωτόπουλου για το βίντεο που ανέβασε αλλά... ξέχασε να το κατεβάσει
- «Στα Τάρταρα» η τουρκική λίρα
- Όμικρον – Οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν είναι καθόλου προστατευμένοι από νόσηση, είπε ο Γιώργος Παυλάκης
- Μόσιαλος: Όσοι νόσησαν με «Όμικρον» προστατεύονται από τη «Δέλτα»
- Ξανθός: «Διατίμηση στις μάσκες FFP2 και KN95 και δωρεάν διαγνωστικά τεστ»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Οξεία μυελογενής λευχαιμία: Τι είναι, αιτίες, συμπτώματα, εξετάσεις και αντιμετώπιση
- Πόνος στα μηνίγγια: Πότε είναι μηνιγγίωμα (όγκος) και πώς θα το καταλάβετε
- Αντιγήρανση: Όταν η ομορφιά περνάει από το DNA μας-Σε 4 απλά βήματα
- Ευερέθιστο Έντερο: 3 κινήσεις SOS που ηρεμούν το έντερο και ανακουφίζουν
- Φτερούγισμα στην καρδιά: Αίτια, συμπτώματα, εξετάσεις και θεραπεία για την κολπική μαρμαρυγή
- Αγκινάρες: Τρομερές ιδιότητες και θρεπτικά συστατικά – Απίστευτα οφέλη υγείας για τα οποία δεν είχατε ιδέα
- «Ο κυρ Γιάννης έφυγε ξεχασμένος από τα παιδιά του που έμεναν σε διπλανά σπίτια αγορασμένα με τα λεφτά του»
- 9 τρόποι για να ανακουφίσετε την παλινδρόμηση οξέος χωρίς φάρμακα
- Οι 3 μεγάλες αλλαγές που φέρνει το 2022 στους μισθούς
- «Μου έδιναν 1% πιθανότητα να ζήσω, ίσως πήρα ανθρώπους στον λαιμό μου», συγκλονίζουν τα λόγια πρώην αρνητή – ΒΙΝΤΕΟ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τουρκία: Τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 30.000 για πρώτη φορά εδώ και δύο μήνες
- Έρχεται και τρίτη σεζόν Squid Game στο Netflix;
- Κρήτη | Στα “κάγκελα” οι αποσταγματοποιοί – Μάχη με το Υπουργείο για την τσικουδιά
- Νέοι και ανεμβολίαστοι: Ξεκληρίστηκαν οικογένειες στη Λαμία
- Η Φίνος Φιλμ αποχαιρετά το 2021 με ένα σπαρταριστό τρόπο
- Κυρίαρχη στην Ολλανδία η μετάλλαξη Όμικρον
- Φάρμακα κορονοϊού: Τα πολλά υποσχόμενα χάπια και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν