Πόνος στα μηνίγγια: Πότε είναι μηνιγγίωμα (όγκος) και πώς θα το καταλάβετε

Ένα μηνιγγίωμα είναι ένας όγκος που δημιουργείται στις μήνιγγες, τις μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Τα περισσότερα μηνιγγιώματα είναι μη-καρκινικά (καλοήθη), αν και κάποιες φορές μπορεί να είναι και καρκινικά (κακοήθη). Μερικά μηνιγγιώματα ταξινομούνται ως άτυπα, που σημαίνει ότι δεν είναι ούτε καλοήθη, ούτε κακοήθη αλλά, κάτι ενδιάμεσο.

Το μηνιγγίωμα είναι κάτι που συμβαίνει πιο συχνά σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Αλλά μπορεί σαφώς να δημιουργηθεί και σε άνδρες σε οποιαδήποτε

ηλικία, όπως και σε μικρά παιδιά.

Ένα μηνιγγίωμα δεν απαιτεί πάντα άμεση θεραπεία. Αν δεν προκαλεί κανένα σημαντικό σύμπτωμα μπορεί απλά να παρακολουθείται συναρτήσει του χρόνου.

 Μηνιγγίωμα – Αίτια

Δεν είναι σαφές από τι ακριβώς προκαλείται ένα μηνιγγίωμα. Οι γιατροί γνωρίζουν ότι κάτι αλλάζει σε κάποια κύτταρα στις μηνίγγες, που τις κάνει να πολλαπλασιάζονται εκτός ελέγχου, οδηγώντας σε έναν όγκο (μηνιγγίωμα). Αλλά εάν αυτό συμβαίνει λόγω των γονιδίων που κληρονομεί το άτομο, ή λόγω κάποιου περιβαλλοντικού παράγοντα, ή λόγω ενός ορμονικής διαταραχής, ή απλά λόγω κάποιου συνδυασμού όλων αυτών, παραμένει άγνωστο.

Μηνιγγίωμα – Συμπτώματα

Τα συμπτώματα από ένα μηνιγγίωμα συνήθως αρχίζουν σταδιακά και μπορεί να είναι πολύ ήπια στην αρχή. Ανάλογα με το πού ακριβώς βρίσκεται ο όγκος στον εγκέφαλο, ή (σπάνια) στην σπονδυλική στήλη, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αλλαγές στην όραση, όπως διπλωπία, ή θολότηταΠονοκέφαλοι που επιδεινώνονται συν τω χρόνωΑπώλεια ακοήςΑπώλεια μνήμηςΑπώλεια όσφρησηςΕπιληπτικές κρίσειςΑδυναμία στα χέρια ή τα πόδια

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Τα περισσότερα συμπτώματα εξελίσσονται αργά, αλλά μερικές φορές ένα μηνιγγίωμα απαιτεί επείγουσα περίθαλψη.

Αναζητήσετε επείγουσα φροντίδα αν έχετε:

Αιφνίδια έναρξη επιληπτικών κρίσεωνΞαφνικές αλλαγές στην όραση ή τη μνήμη

giatros-in.gr

The post Πόνος στα μηνίγγια: Πότε είναι μηνιγγίωμα (όγκος) και πώς θα το καταλάβετε appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα