Ποια είναι τα οφέλη της κατασκήνωσης: Η ψυχολόγος Σοφία Αντύπα μας λύνει όλες τις απορίες

Το πρώτο ερώτημα που θέτουνε συνήθως οι γονείς, είναι πότε να στείλω το παιδί μου σε κατασκήνωση; Ποιά είναι η καλύτερη ηλικία ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί, όσο καλύτερα γίνεται; Η απάντηση είναι πως εξαρτάται από το παιδί και το ενδιαφέρον που θα δείξει για την κατασκήνωση, αλλά μια καλή πρώτη ηλικία είναι γύρω στα 7 χρόνια.

Για κάποια παιδιά μπορεί να είναι λίγο νωρίτερα, και για κάποια άλλα μπορεί να είναι και πολύ αργότερα από αυτήν την ηλικία. Γενικά τα πιο μικρά παιδιά δυσκολεύονται πιο πολύ στον αποχωρισμό από τους γονείς και το σπίτι τους. Έχει να κάνει λοιπόν με τον ενθουσιασμό,

την ωριμότητα, τις προτιμήσεις, και την ανοχή κάθε παιδιού στον αποχωρισμό. Αναφέρομαι βέβαια στην κατασκήνωση όπου τα παιδιά μένουνε και κοιμούνται εκεί για μια ή παραπάνω εβδομάδες.

Το ενδιαφέρον κάθε παιδιού, για την κατασκήνωση, διαφέρει και εξαρτάται άμεσα απο το περιβάλλον του. Κάποια παιδιά έχουνε μεγαλύτερα αδέρφια , ή κάποιους κολλητούς φίλους, που ήδη πάνε κάθε χρόνο, οπότε είναι πιο εξοικειωμένα με την ιδέα. Άλλα ενθουσιάζονται με κάποια διαφήμιση που βλέπουνε, ή έχουνε γονείς και παππούδες που πηγαίνανε κατασκήνωση νέοι, και μοιράζονται τις ιστορίες μαζί τους. Και βέβαια υπάρχουνε και τα παιδιά που αγαπάνε πολύ κάποια ή πολλές αθλητικές δραστηριότητες και διαλέγουνε μια κατασκήνωση που να τους προσφέρει ακριβώς αυτό.

Τώρα τα οφέλη της κατασκήνωσης είναι αρκετά. Προσφέρουνε πολλές υπαίθριες δραστηριότητες που τα περισσότερα παιδιά δεν έχουνε ούτε στο σπίτι ούτε στο σχολείο. Δεν είναι σχολείο, αλλά ένα πολύ χαλαρό περιβάλλον όπου ένα παιδί μπορεί να κάνει καινούργιους φίλους, να διασκεδάσει, και να ζήσει την εμπειρία μιας κοινότητας όπου ο στόχος των ενηλίκων είναι να περάσουνε όσο πιο καλά γίνεται τα παιδιά που είναι εκεί. Τα οφέλη και οι στόχοι  που βάζουνε οι γονείς στέλνοντας το παιδί τους στην κατασκήνωση , όμως, πολύ συχνά, διαφέρουνε από αυτούς των παιδιών. Οπότε καλό είναι να γνωρίζεται πως ο στόχος των παιδιών είναι να περάσουνε καλά και να διασκεδάσουνε, ή να γίνουνε καλύτεροι παίχτες στο ποδόσφαιρο για παράδειγμα. Ενώ ο στόχος των γονιών είναι συνήθως πιο υψηλός, και περιμένουνε τα παιδιά να ωφεληθούνε στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων τους και στην απόκτηση ανεξαρτησίας.

Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο και εφόσον τα παιδιά διασκεδάσουνε στην κατασκήνωση. Είναι σημαντικό να καταλάβουνε οι γονείς που στέλνουνε το παιδί τους, πως αυτή είναι η αναγκαία προϋπόθεση. Αν περάσει καλά και πάρει χαρά από αυτήν την εμπειρία, τότε θα επιτευχθούνε και οι άλλοι στόχοι που τόσο επιθυμούνε οι γονείς. Μέσα από τη θετική αυτή εμπειρία θα ωριμάσουνε σιγά σιγά, και θα μάθουνε να ανταπεξέρχονται στις αντιξοότητες και στις προκλήσεις, να μοιράζονται προσωπικές τους εμπειρίες, με αποτέλεσμα να ενδυναμώσουνε την αυτοπεποίθησή τους. Ανάλογα και με την κατασκήνωση που έχετε διαλέξει για το παιδί σας, θα δείτε και αντίστοιχη βελτίωση σε δεξιότητες. Είτε αυτό είναι ανάπτυξη των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων, των αθλητικών, ή των πνευματικών.

Μέσα από την εμπειρία αυτή, μακριά από το σπίτι και τους γονείς, τα παιδιά αποκτούνε την ανεξαρτησία τους. Μαθαίνουνε να στηρίζονται στον εαυτό τους και να αποφασίζουνε ποιά καινούργια δραστηριότητα θα δοκιμάσουνε. Είναι μια πρόκληση στο να  κάνουνε καινούργιους φίλους, και να αναπτύξουνε κοινωνικές δεξιότητες που δεν γνωρίζανε πως έχουνε. Βάζει τα παιδιά σε μια διαδικασία αναγνώρισης των δυνάμεων και ορίων τους, μέσα από το παιχνίδι και την άθληση.

Χρειάζεται βέβαια το παιδί να επιθυμεί να πάει στην κατασκήνωση, και να είναι και δική του απόφαση, όσο και δική σας. Αν το παιδί σας νιώσει πως είναι αμοιβαία η απόφαση να φύγει μακριά από το σπίτι σε έναν άλλο χώρο, τότε θα προσαρμοστεί πολύ πιο εύκολα, απο ένα παιδί που νιώθει πως οι γονείς αποφασίζουνε και επιβάλλουνε τη γνώμη τους. Αν εσείς πιστεύετε πως θα το βοηθήσει και θα περάσει καλά στην κατασκήνωση αλλά το ίδιο δεν το επιθυμεί, τότε καθίστε και συζητήστε μαζί του.

Μάθετε για ποιο λόγο δεν το ενδιαφέρει η ιδέα της κατασκήνωσης. Ρωτήστε πως του φαίνεται να πήγαινε για μια ή δυο εβδομάδες, και από την συζήτηση θα καταλάβετε αν τον αγχώνει ο αποχωρισμός από το σπίτι, αν τον αγχώνει η ιδέα του να κάνει καινούργιους φίλους, ή αν αμφιβάλλει πως θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις δραστηριότητες. Μπορείτε να επισκεφθείτε μια κατασκήνωση και να δει από κοντά πως είναι, ώστε να καθησυχαστεί το άγχος του, ή μπορεί να μιλήσει με κάποιον συνομήλικό του, που πάει κατασκήνωση και που θα μοιραστεί με το παιδί σας τον ενθουσιασμό του. Προσπαθήστε να βρείτε μια κατασκήνωση που πιστεύετε πως θα του ταιριάζει, και σε καμία περίπτωση μην το πιέσετε να πάει αν δεν το επιθυμεί το ίδιο.

Από τη Σοφία Αντύπα, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια- www.ipsychology.gr

ΠΗΓΗ: Jenny.gr

ΠΗΓΗ: Ποια είναι τα οφέλη της κατασκήνωσης: Η ψυχολόγος Σοφία Αντύπα μας λύνει όλες τις απορίες Γράφτηκε απο το Newsitamea.

Keywords
Τυχαία Θέματα