Ποια τρόφιμα μπορεί να επιδεινώνουν την ψωρίαση
Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο με τη σειρά του εμπλέκεται στη φλεγμονή της ψωρίασης, σύμφωνα με νέα μελέτη. Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς.
Αν πάσχετε από ψωρίαση και δυσκολεύεστε να θέσετε υπό έλεγχο τη φλεγμονή που προκαλεί στο δέρμα σας, ίσως πρέπει να προσέξετε τι τρώτε. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη δερματοπάθειά σας.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια,
Μάλιστα η αρνητική αυτή επίπτωση παρατηρείται ακόμα και μετά από βραχυχρόνια ακολούθηση ανθυγιεινής διατροφής, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Investigative Dermatology. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η επιλογή μιας πιο υγιεινής διατροφής μπορεί:
Να αποκαταστήσει την υγεία του εντέρουΝα καταστείλει τη δερματική φλεγμονήΝα οδηγήσει τελικά σε ύφεση των συμπτωμάτων της ψωρίασηςΗ ψωρίαση είναι μία αυτοάνοση πάθηση, η οποία υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 2-3% του γενικού πληθυσμού. Όπως εξηγεί ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Χρήστος Στάμου, μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα κάθε ηλικίας, αν και είναι συχνότερη στις ηλικίες κάτω των 35 ετών.
Το χαρακτηριστικό γνώρισμά της είναι ότι προκαλεί παχιές, λευκές, ασημί ή κόκκινες κηλίδες σαν λέπια στο δέρμα. Οι «πλάκες» αυτές εμφανίζονται συχνότερα:
Στους αγκώνεςΣτα γόναταΣτο τριχωτό της κεφαλήςΣτη μέσηΟι δερματικές βλάβες της ψωρίασης προκαλούν έντονο κνησμό, ο οποίος μπορεί να γίνει αιτία δημιουργίας πληγής. Επιπλέον, «η σοβαρότητα της πάθησης κυμαίνεται από ήπια έως πολύ σοβαρή, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής των ασθενών», προσθέτει.
Και στις αρθρώσειςΗ ψωρίαση είναι μια επίμονη δερματοπάθεια. Εκδηλώνεται όταν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού επιτίθενται λανθασμένα σε υγιή κύτταρα του δέρματος. Η επίθεση έχει ως συνέπεια φλεγμονή και σχηματισμό των χαρακτηριστικών δερματικών βλαβών, που οφείλονται στην υπερβολικά ταχεία ανάπτυξη των δερματικών κυττάρων.
Στο περίπου 10-15% των ασθενών η ψωρίαση προκαλεί επίσης ευαισθησία, πόνο και οίδημα στις αρθρώσεις (ψωριασική αρθρίτιδα). Μπορεί επίσης να επηρεάσει τα νύχια προκαλώντας:
Αλλαγή χρώματοςΟνυχόλυση (διαχωρισμός του νυχιού από την κοίτη και τελικά αποκόλληση)ΕμβαθύνσειςΔυσμορφία κ.ά.Ο ρόλος της διατροφήςΗ τροφή είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που ρυθμίζουν το μικροβίωμα του εντέρου, δηλαδή το σύνολο των μικροοργανισμών που διαβιούν στα έντερα.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η δυτικού τύπου διατροφή αλλάζει γρήγορα το μικροβίωμα του εντέρου. Η διαταραχή της εντερικής μικροβιακής ισορροπίας (λέγεται δυσβίωση) συμβάλλει στην ανάπτυξη φλεγμονής. Αυτή όμως δεν περιορίζεται στο έντερο, αλλά ως φαίνεται επεκτείνεται και αλλού στο σώμα. Η νέα μελέτη έδειξε ότι εμπλέκεται και στην ψωρίαση και την ψωριασική αρθρίτιδα.
Τα καλά νέα είναι ότι η τροποποίηση της διατροφής μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση των ασθενών. Η ίδια μελέτη, που διεξήχθη σε πειραματόζωα, έδειξε ότι έπειτα από τέσσερις εβδομάδες ισορροπημένης διατροφής με μέτρια περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, μειώθηκε:
Η απολέπιση του δέρματος που προκαλεί η ψωρίασηΤο πάχος των δερματικών βλαβών τηςΕπομένως, «οποιαδήποτε χρονική στιγμή αλλάξει η διατροφή, οι επιπτώσεις της δυσβίωσης αναστρέφονται», τονίζει ο κ. Στάμου.
Επτά τύποιΗ ψωρίαση δεν έχει μόνον έναν τύπο, αλλά επτά. Αυτοί είναι:
Η ψωρίαση κατά πλάκας (ο πιο συχνός τύπος)Η σταγονοειδής ψωρίαση (κάτω από το 2% των ασθενών πάσχουν από αυτή)Η ανάστροφη ψωρίασηΗ ερυθροδερμική ψωρίαση (σπανιότερος τύπος, αλλά με εκτεταμένα και έντονα συμπτώματα)Η φλυκταινώδης ψωρίαση (σπάνιος τύπος)Η ψωρίαση των ονύχωνΗ ψωριασική αρθρίτιδα (εμφανίζεται μετά την παρέλευση 10 ετών με ψωρίαση).Οι περισσότεροι πάσχοντες έχουν μόνο έναν τύπο κάθε φορά αλλά, όπως προαναφέρθηκε, πάνω από ένας στους δέκα έχουν και ψωριασική αρθρίτιδα.
Οι θεραπείες όλων των τύπων ψωρίασης χωρίζονται σε τρεις βασικούς πυλώνες, κατά τον κ. Στάμου. Οι πυλώνες αυτοί είναι οι τοπικές θεραπείες, η φωτοθεραπεία (είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για την αντιμετώπιση των πιο σοβαρών μορφών ψωρίασης) και οι συστηματικές θεραπείες.
«Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας καθορίζεται από τον τύπο και τη σοβαρότητα της πάθησης, καθώς και από την περιοχή του δέρματος που επηρεάζεται. Για τις ηπιότερες μορφές συνιστώνται αρχικά τοπικές κρέμες. Όσο επιδεινώνεται η πάθηση, επιλέγονται ισχυρότερες θεραπείες», επισημαίνει.
Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας δεν είναι εύκολη, καθώς πρέπει να προσαρμοστεί προσεκτικά σε κάθε ασθενή ξεχωριστά. Επειδή, εξ άλλου, η πάθηση δεν είναι ιάσιμη, το θεραπευτικό πλάνο πρέπει να επανεξετάζεται τακτικά, υπογραμμίζει ο ειδικός.
Ο τρόπος ζωήςΑπό τους παράγοντες του τρόπου ζωής, η διατροφή αναδεικνύεται σε σημαντικό παράγοντα έξαρσης των συμπτωμάτων. Εξίσου σημαντική όμως είναι και η φροντίδα του δέρματος, προκειμένου να επιβραδύνεται ο πολλαπλασιασμός των δερματικών κυττάρων.
«Για την καθημερινή φροντίδα πρέπει να επιλέγονται προϊόντα καθαρισμού χωρίς σαπούνι. Το δέρμα πρέπει επίσης να στεγνώνεται επιμελώς μετά το πλύσιμο, αλλά ταμποναριστά και όχι με τρίψιμο», συνιστά ο κ. Στάμου. «Κατόπιν πρέπει να απλώνετε ενυδατική κρέμα και να καλύπτετε το δέρμα με βαμβακερά και όχι συνθετικά ρούχα».
Να αποφεύγετε επίσης όλους τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση και επιδείνωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται:
Το άγχοςΤο κάπνισμαΤο αλκοόλΟι λοιμώξειςΤο κρύο και ξηρό περιβάλλονΟι τραυματισμοί του δέρματος
Iatropedia.gr
The post Ποια τρόφιμα μπορεί να επιδεινώνουν την ψωρίαση appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κωστής Μαραβέγιας: «Αυτός ήταν ο λόγος που έφυγα από το The Voice»
- «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Ετσι έζησαν το θρίλερ οι 248 επιβάτες της Delta
- Βασίλης Λεβέντης: Το πρώτο ιατρικό ανακοινωθέν για τη μάχη που δίνει με τον κορονοϊό
- Εκδήλωση της 2470 περιφέρειας διεθνούς ροταρυ για τα κακοποιημένα παιδιά
- Θεσσαλονίκη: «Έβρεξε» χρήματα από μπαλκόνι – Ο καβγάς και η σύλληψη
- Γλυκά Νερά: Τι έδειξαν οι αναλύσεις του ηχητικού ντοκουμέντου με τις απειλές κατά της ψυχολόγου
- Ποια είναι η σωστή ώρα για να ζυγίζεστε
- Σειρήνες συναγερμού σε όλη τη χώρα την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου
- 59χρονος πέθανε σε οίκο ανοχής στη Θεσσαλονίκη
- Στο 40% το ποσοστό εμβολιασμού σε περιοχές της Β. Ελλάδας- Πότε έρχονται τα εμβόλια 2ης γενιάς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Ποια τρόφιμα μπορεί να επιδεινώνουν την ψωρίαση
- Η ηρωίδα μάνα που μεγαλώνει δύο υιοθετημένα αδέλφια με νοητική στέρηση – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ
- Θλίψη θανατηφόρο τροχαίο, νεκρός 19χρονος με μηχανή
- Πυρετός στα παιδιά: Τι πρέπει να κάνετε σε κάθε περίπτωση – Η πυρετοφοβία των γονέων
- Τι θα συμβεί αν σταματήσετε να τρώτε αυγά
- Τα 3 λάθη που κάνουμε οι περισσότεροι όταν ξυπνάμε
- Πάρκαρε στη ράμπα των ΑμεΑ και αντί για συγνώμη, έβριζε στη κάμερα και ζήτησε τα ρέστα στον ανάπηρο άνδρα – ΒΙΝΤΕΟ
- Διασωληνωμένος στην ΜΕΘ του Ευαγγελισμού με Κορονοϊό ο Βασίλης Λεβέντης
- 6 τοξικές φράσεις που καταστρέφουν τις σχέσεις, με μαθηματική ακρίβεια
- 5 ενδείξεις – κλειδιά της διπολικής διαταραχής
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θερμό χειροκρότημα για τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς στην πρεμιέρα των “7 θανάτων της Μαρίας Κάλλας”
- Απάτες αντιεμβολιαστών: Έρχονται βαριά πρόστιμα
- Εκλογές στη Γερμανία: Ούτε η ανακάλυψη βόμβας δεν ανέκοψε την ψηφοφορία στο Βούπερταλ
- Ισπανία – Άνοιξε ξανά το αεροδρόμιο της Λα Πάλμα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου
- Η Γη της Ελιάς spoiler – O Δημήτρης δίνει εντολή στον Ανέστη να βγάλουν τη Μυρτάλη από τη μέση, μια και καλή
- Βασίλης Μπισμπίκης – Δεν έχει ξαναγίνει στην ελληνική τηλεόραση σειρά σαν τα Κομάντα και Δράκοι
- Δήμητρα Κατσαφάδου: Η guest εμφάνιση στο J2US και το απρόοπτο (Videos)
- Βλαντιμίρ Πούτιν: Στη Σιβηρία για ψάρεμα ο πρόεδρος της Ρωσίας
- Βρετανία: Προσωρινή βίζα εργασίας σε 5.000 οδηγούς φορτηγών για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ανεφοδιασμού
- Ισπανία: Άνοιξε ξανά το αεροδρόμιο της Λα Πάλμα