Ποια τρόφιμα μπορεί να επιδεινώνουν την ψωρίαση

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο με τη σειρά του εμπλέκεται στη φλεγμονή της ψωρίασης, σύμφωνα με νέα μελέτη. Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς.

Αν πάσχετε από ψωρίαση και δυσκολεύεστε να θέσετε υπό έλεγχο τη φλεγμονή που προκαλεί στο δέρμα σας, ίσως πρέπει να προσέξετε τι τρώτε. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη δερματοπάθειά σας.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια,

στο Σακραμέντο, ανακάλυψαν ότι μία διατροφή πλούσια σε ζάχαρη και λίπος, η οποία διαταράσσει την ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου, έχει ως συνέπεια να εντείνεται η φλεγμονή στο δέρμα.

Μάλιστα η αρνητική αυτή επίπτωση παρατηρείται ακόμα και μετά από βραχυχρόνια ακολούθηση ανθυγιεινής διατροφής, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Investigative Dermatology. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η επιλογή μιας πιο υγιεινής διατροφής μπορεί:

Να αποκαταστήσει την υγεία του εντέρουΝα καταστείλει τη δερματική φλεγμονήΝα οδηγήσει τελικά σε ύφεση των συμπτωμάτων της ψωρίασης

Η ψωρίαση είναι μία αυτοάνοση πάθηση, η οποία υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 2-3% του γενικού πληθυσμού. Όπως εξηγεί ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Χρήστος Στάμου, μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα κάθε ηλικίας, αν και είναι συχνότερη στις ηλικίες κάτω των 35 ετών.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμά της είναι ότι προκαλεί παχιές, λευκές, ασημί ή κόκκινες κηλίδες σαν λέπια στο δέρμα. Οι «πλάκες» αυτές εμφανίζονται συχνότερα:

Στους αγκώνεςΣτα γόναταΣτο τριχωτό της κεφαλήςΣτη μέση

Οι δερματικές βλάβες της ψωρίασης προκαλούν έντονο κνησμό, ο οποίος μπορεί να γίνει αιτία δημιουργίας πληγής. Επιπλέον, «η σοβαρότητα της πάθησης κυμαίνεται από ήπια έως πολύ σοβαρή, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής των ασθενών», προσθέτει.

Και στις αρθρώσεις

Η ψωρίαση είναι μια επίμονη δερματοπάθεια. Εκδηλώνεται όταν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού επιτίθενται λανθασμένα σε υγιή κύτταρα του δέρματος. Η επίθεση έχει ως συνέπεια φλεγμονή και σχηματισμό των χαρακτηριστικών δερματικών βλαβών, που οφείλονται στην υπερβολικά ταχεία ανάπτυξη των δερματικών κυττάρων.

Στο περίπου 10-15% των ασθενών η ψωρίαση προκαλεί επίσης ευαισθησία, πόνο και οίδημα στις αρθρώσεις (ψωριασική αρθρίτιδα). Μπορεί επίσης να επηρεάσει τα νύχια προκαλώντας:

Αλλαγή χρώματοςΟνυχόλυση (διαχωρισμός του νυχιού από την κοίτη και τελικά αποκόλληση)ΕμβαθύνσειςΔυσμορφία κ.ά.Ο ρόλος της διατροφής

Η τροφή είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που ρυθμίζουν το μικροβίωμα του εντέρου, δηλαδή το σύνολο των μικροοργανισμών που διαβιούν στα έντερα.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η δυτικού τύπου διατροφή αλλάζει γρήγορα το μικροβίωμα του εντέρου. Η διαταραχή της εντερικής μικροβιακής ισορροπίας (λέγεται δυσβίωση) συμβάλλει στην ανάπτυξη φλεγμονής. Αυτή όμως δεν περιορίζεται στο έντερο, αλλά ως φαίνεται επεκτείνεται και αλλού στο σώμα. Η νέα μελέτη έδειξε ότι εμπλέκεται και στην ψωρίαση και την ψωριασική αρθρίτιδα.

Τα καλά νέα είναι ότι η τροποποίηση της διατροφής μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση των ασθενών. Η ίδια μελέτη, που διεξήχθη σε πειραματόζωα, έδειξε ότι έπειτα από τέσσερις εβδομάδες ισορροπημένης διατροφής με μέτρια περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, μειώθηκε:

Η απολέπιση του δέρματος που προκαλεί η ψωρίασηΤο πάχος των δερματικών βλαβών της

Επομένως, «οποιαδήποτε χρονική στιγμή αλλάξει η διατροφή, οι επιπτώσεις της δυσβίωσης αναστρέφονται», τονίζει ο κ. Στάμου.

Επτά τύποι

Η ψωρίαση δεν έχει μόνον έναν τύπο, αλλά επτά.  Αυτοί είναι:

Η ψωρίαση κατά πλάκας (ο πιο συχνός τύπος)Η σταγονοειδής ψωρίαση (κάτω από το 2% των ασθενών πάσχουν από αυτή)Η ανάστροφη ψωρίασηΗ ερυθροδερμική ψωρίαση (σπανιότερος τύπος, αλλά με εκτεταμένα και έντονα συμπτώματα)Η φλυκταινώδης ψωρίαση (σπάνιος τύπος)Η ψωρίαση των ονύχωνΗ ψωριασική αρθρίτιδα (εμφανίζεται μετά την παρέλευση 10 ετών με ψωρίαση).

Οι περισσότεροι πάσχοντες έχουν μόνο έναν τύπο κάθε φορά αλλά, όπως προαναφέρθηκε, πάνω από ένας στους δέκα έχουν και ψωριασική αρθρίτιδα.

Οι θεραπείες όλων των τύπων ψωρίασης χωρίζονται σε τρεις βασικούς πυλώνες, κατά τον κ. Στάμου. Οι πυλώνες αυτοί είναι οι τοπικές θεραπείες, η φωτοθεραπεία (είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για την αντιμετώπιση των πιο σοβαρών μορφών ψωρίασης) και οι συστηματικές θεραπείες.

«Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας καθορίζεται από τον τύπο και τη σοβαρότητα της πάθησης, καθώς και από την περιοχή του δέρματος που επηρεάζεται. Για τις ηπιότερες μορφές συνιστώνται αρχικά τοπικές κρέμες. Όσο επιδεινώνεται η πάθηση, επιλέγονται ισχυρότερες θεραπείες», επισημαίνει.

Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας δεν είναι εύκολη, καθώς πρέπει να προσαρμοστεί προσεκτικά σε κάθε ασθενή ξεχωριστά. Επειδή, εξ άλλου, η πάθηση   δεν είναι ιάσιμη, το θεραπευτικό πλάνο πρέπει να επανεξετάζεται τακτικά, υπογραμμίζει ο ειδικός.

Ο τρόπος ζωής

Από τους παράγοντες του τρόπου ζωής, η διατροφή αναδεικνύεται σε σημαντικό παράγοντα έξαρσης των συμπτωμάτων. Εξίσου σημαντική όμως είναι και η φροντίδα του δέρματος, προκειμένου να επιβραδύνεται ο πολλαπλασιασμός των δερματικών κυττάρων.

«Για την καθημερινή φροντίδα πρέπει να επιλέγονται προϊόντα καθαρισμού χωρίς σαπούνι. Το δέρμα πρέπει επίσης να στεγνώνεται επιμελώς μετά το πλύσιμο, αλλά ταμποναριστά και όχι με τρίψιμο», συνιστά ο κ. Στάμου. «Κατόπιν πρέπει να απλώνετε ενυδατική κρέμα και να καλύπτετε το δέρμα με βαμβακερά και όχι συνθετικά ρούχα».

Να αποφεύγετε επίσης όλους τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση και επιδείνωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται:

Το άγχοςΤο κάπνισμαΤο αλκοόλΟι λοιμώξειςΤο κρύο και ξηρό περιβάλλονΟι τραυματισμοί του δέρματος

Iatropedia.gr

The post Ποια τρόφιμα μπορεί να επιδεινώνουν την ψωρίαση appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα