Πώς να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα της νόσου του Hashimoto (Χασιμότο);

Η νόσος του Χασιμότο (Hashimoto) είναι μια κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στον θυρεοειδή.

Η νόσος του Hashimoto, μερικές φορές γνωστή ως Hashimoto, είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα, καθιστώντας τον ανίκανο να παράγει τις ορμόνες που χρειάζεται το σώμα. Τα αντισώματα επιτίθενται και τελικά επιδεινώνουν το θυρεοειδή. Η νόσος του Hashimoto οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό, αλλά η ίδια η ασθένεια δεν έχει συμπτώματα ώστε να είναι εύκολο να τα αναγνωρίσουμε.

Αναγνωρίστε τα συμπτώματα της νόσου του Hashimoto

1.

Να ξέρετε ότι η νόσος του Hashimoto προκαλεί σημάδια ή συμπτώματα που δεν φαίνονται. Ως εκ τούτου, τα πρώτα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε ενδέχεται να σχετίζονται με τον υποθυρεοειδισμό. Ο υποθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από μια υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

2. Συνειδητοποιήστε ότι τα συμπτώματα της νόσου του Hashimoto και ο υποθυρεοειδισμός συχνά συγκαλύπτεται από τις συνέπειες των γηρατειών. Κόπωση, αδυναμία, νωθρότητα και αύξηση του σωματικού βάρους και συχνά αποδίδεται στο ότι κάποιος μεγαλώνει και όχι σε μια σοβαρότερη κατάσταση.

3. Κοιτάξτε για τυχόν βρογχοκήλη, η οποία είναι μια διευρυμένη θυρεοειδή αδένας. Η βρογχοκήλη είναι συνήθως ορατή όταν η νόσος του Hashimoto ή άλλη πάθηση του θυρεοειδούς είχε προχωρήσει χωρίς θεραπεία.

4. Ψάξτε για ένα αίσθημα μπουκώματος ή σφίξιμο στο λαιμό. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε δυσκολία στην κατάποση τροφής και υγρών όπου προκαλεί η νόσος του Hashimoto.

5. Εάν έχετε να συζητήσετε τυχόν νέες ανωμαλίες με το γιατρό σας, δεν έχει σημασία πόσο ανιαρό μπορεί να φαίνεται.

6. Αναγνωρίστε ότι η νόσος του Hashimoto αρχίζει σιγά-σιγά, με συμπτώματα που εκδηλώνονται μέσα σε μία περίοδο αρκετών ετών.

Μάθετε τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού

1. Κοιτάξτε το δέρμα σας, πόσο συχνά γίνεται ωχρό και ξηρό,μην βρίσκεστε σε κατάσταση υποθυρεοειδισμού .

2. Παρατηρήστε για ακανόνιστη έμμηνο ρύση, ειδικά όταν πρόκειται για συχνή ή παρατεταμένη.

3. Συνειδητοποιήστε ότι η κατάθλιψη μπορεί να έχει μια υποκείμενη παθολογική αιτία, συμπεριλαμβανομένου του υποθυρεοειδισμού και της νόσου του Hashimoto. Να μιλήσετε στο γιατρό σας αν αισθάνεστε κατάθλιψη.

4. Να είστε σε επιφυλακή για την γρήγορη αύξηση του σωματικού βάρους σας, συνήθως μεταξύ 4 έως 10 κιλά,. Συχνά αποδίδεται σε άλλους παράγοντες, αλλά όταν συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα, μπορεί να είναι ένα σημάδι του υποθυρεοειδισμού.

Διάγνωση της θυρεοειδίτιδας του Χασιμότο

ΑΠΟ Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου Ενδοκρινολόγος

Η διάγνωση γίνεται συνήθως με την ανίχνευση αυξημένων επιπέδων αντισωμάτων κατά της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (TPOAb) καθώς και των αντισωμάτων κατά της θυρεοσφαιρίνης (αντιTgAb) στο αίμαι, αλλά μια οροαρνητική (χωρίς κυκλοφορούντων αυτοαντισώματα) θυρεοειδίτιδα είναι επίσης δυνατή.

Σημαντικό ρόλο στη διάγνωση παίζει και η υπερηχογραφική απεικόνιση του θυρεοειδούς.
Λόγω των σχετικά μη ειδικών συμπτωμάτων του αρχικού υποθυρεοειδισμού, η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto συχνά υποδιαγιγνώσκεται και οι ασθενείς λαμβάνουν άλλες διαγνώσεις όπως κατάθλιψη, προεμμηνορρυσικό σύνδρομο, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ινομυαλγία. Στην κλινική εξέταση, υπάρχει συχνά ανώδυνη βρογχοκήλη και άλλα συμπτώματα που εμφανίζονται με υτον ποθυρεοειδισμό, όπως το περικογχικό μυξοίδημα.

Εξετάσεις για τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη διέγερσης (TSH), την ελεύθερη Τ3, την ελεύθερη Τ4 και τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα μπορεί να βοηθήσουν στη διάγνωση.

Η ανάστροφη T3 μπορεί επίσης να υπολογιστεί σαν δείκτης μίας εξωθυρεοειδικής νόσου.

Οι ακόλουθες εξετάσεις δεν είναι απαραίτητες για τη διάγνωση του πρωτοπαθούς υποθυρεοειδισμού αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση των επιπλοκών του υποθυρεοειδισμού σε ορισμένους ασθενείς:

– Γενική αίματος: Αναιμία παρατηρείται στο 30-40% των ασθενών με υποθυρεοειδισμό– Συνολική και κλασματοποιημένο προφίλ λιπιδίων (LDL, HDL): Ενδεχόμενη αύξηση της ολική χοληστερόλης, της LDL και των επιπέδων των τριγλυκεριδίων σε υποθυρεοειδισμό– Εξέταση των ηλεκτρολυτών και της νεφρικής λειτουργίας: Μειωμένος ρυθμός της σπειραματικής διήθησης, της νεφρικής ροής πλάσματος μπορεί να οδηγήσει σε υπονατριαιμία– Προλακτίνη: Μπορεί να είναι αυξημένη σε πρωτοπαθή υποθυρεοειδισμό

Όταν η Hashimoto εμφανίζεται με μανία, αναφέρεται και ως σύνδρομο Prasad από τον ψυχίατρο Ashok Prasad, που την περιέγραψε πρώτος.

Θεραπεία της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο

Διαχείριση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών

Ο υποθυρεοειδισμός που προκαλείται από τη θυρεοειδίτιδα του Hashimoto αντιμετωπίζεται κατά βάση με υποκατάσταση των θυρεοειδικών ορμονών με συνθετικές ορμόνες όπως η λεβοθυροξίνη Τ4 και η τριιωδοθυρονίνη Τ3 ή, σπανιότερα, με αποξηραμένο εκχύλισμα θυρεοειδούς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία πρέπει να ληφθεί για το υπόλοιπο της ζωής του ασθενούς.

Χασιμότο θυρεοειδίτιδα και διατροφή

Όταν ληφθεί η διάγνωση της Hashimoto, οι διατροφικοί στόχοι είναι η διακοπή της φλεγμονής, η εξισορρόπηση των ορμονών, η διατροφή που θα βοηθήσει το θυρεοειδή να «χτίσει» ορμόνες και το σώμα να τις μετατρέψει σωστά. Οι διατροφικές συστάσεις μπορούν να υποστηρίξουν αλλά όχι να υποκαταστήσουν την ιατρική θεραπεία.

Η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και λίπη, με φρέσκα, βιολογικά λαχανικά και άλλα θρεπτικά συστατικά-τρόφιμα είναι το κλειδί. Θα πρέπει σίγουρα να αποφεύγονται τα ραφιναρισμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα αλλά και η ζάχαρη, που έχουν σε πολλές έρευνες συνδεθεί με την ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων.

Η έμφαση στην αυξημένη ποσότητα πρωτεΐνης, συνιστάται ιδιαίτερα, καθώς η μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς μειώνει επίσης την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιήσει τις πρωτεΐνες που καταναλώνονται.

Σημαντικό είναι επίσης να εξασφαλίζεται η επάρκεια βιταμινών και ιχνοστοιχείων, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση αυτοάνοσου νοσήματος αλλά και η καλή λειτουργία του εντέρου, το οποίο παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με έρευνες των τελευταίων ετών.

Συζητήστε με τον ενδοκρινολόγο σας σχετικά με τον έλεγχο των παραπάνω και την προσαρμογή του διαιτολογίου σε περίπτωση θυρεοειδίτιδας Χασιμότο.

Πρόγνωση της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο

Η συμπτωματική δυσλειτουργία του θυρεοειδούς είναι η πιο συχνή επιπλοκή, με περίπου 5% των περιπτώσεων με υποκλινικό υποθυρεοειδισμό και χρόνια αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα να μεταπίπτει σε κλινικό υποθυρεοειδισμό κάθε χρόνο.

Η παροδική θυρεοτοξίκωση (υπερβολική δραστηριότητα του θυρεοειδούς) παρατηρείται επίσης κάποιες φορές, και σπάνια η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί σε ενεργό υπερθυρεοειδισμό με ενεργή οφθαλμοπάθεια (διόγκωση, φλεγμονή στα μάτια).

Σπάνιες περιπτώσεις ινώδους αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδα παρόν με σοβαρή δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή) και δυσφαγία (δυσκολία στην κατάποση) βελτιώνονται με χειρουργική επέμβαση ή θεραπεία με στεροειδή.

Εγκυμοσύνη και θυρεοειδίτιδα Χασιμότο

Η εγκυμοσύνη «δοκιμάζει» τη λειτουργία του θυρεοειδούς, βάζοντας επιπλέον πίεση στο όργανο για να λειτουργήσει σωστά.

Στις έγκυες γυναίκες που έχουν ήδη θετικά αυτοαντισώματα για τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η πρόκληση αυτή μπορεί να οδηγήσει στη μειωμένη λειτουργικότητα του θυρεοειδούς.

Οι έγκυες μητέρες που βρίσκονται σε κίνδυνο για θυρεοειδίτιδα του Hashimoto ή που έχουν διαγνωστεί με θετικά TPOAb πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους για τις ίδιες και τα έμβρυα τους, εάν η ασθένεια παραμείνει χωρίς θεραπεία, μεταξύ των οποίων είναι το χαμηλό βάρος γέννησης, η αναπνευστική δυσχέρεια των νεογνών και του εμβρύου ανωμαλίες, η πρώιμη αποβολή και ο πρόωρος τοκετός.

Η μελέτη του 2012 των Lepoutre et al. υποστηρίζει όχι μόνο τη θεραπεία των εγκύων γυναικών με θετικά TPOAb σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά συνιστά έλεγχο του θυρεοειδούς για όλες τις έγκυες γυναίκες.

Το συμπέρασμα αυτό υποστηρίζεται επίσης από την έρευνα που διεξήχθη το 2013 από τους Budenhofer et al. καθώς και το 2013 από τη μελέτη των Balucan et al..

Το Μάρτιο του 2015 και η Endocrine Society δήλωσε σαφώς ότι συνιστά τον έλεγχο για αυτοάνοση ασθένεια του θυρεοειδούς σε όλες τις έγκυες γυναίκες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

Συστήνεται επίσης οι αδιάγνωστες γυναίκες να ελέγχονται για αντιθυρεοειδικά αντισώματα, αν έχουν συλλάβει έστω και μία φορά στη ζωή τους, ανεξάρτητα από την έκβαση της κύησης.

Το 2014 η μελέτη των Carle et al. κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια προηγούμενη εγκυμοσύνη παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτοάνοσου υποθυρεοειδισμού σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

.

Keywords
Τυχαία Θέματα