Πώς οι γονείς κάνουν τα παιδιά νευρικά
Όταν ένα παιδί είναι νευρικό υπέρ το δέον, το πρώτο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να εξετάσουμε τα εγγενή αίτια για να διαπιστώσουμε την ύπαρξη ή μη κάποιας πάθησης που χρήζει την παρέμβαση ειδικού, όπως για παράδειγμα η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας.
Αν αυτή η περίπτωση απαλειφθεί, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τι είναι εκείνο που κάνουμε λάθος, αφού το παιδί, πιθανότατα, αντιδρά μ’ αυτόν τον τρόπο στην δική μας συμπεριφορά και στο περιβάλλον που εμείς έχουμε δημιουργήσει γύρω του.
Μήπως είστε κι εσείς νευρική;Η σύγχρονη ζωή, η εναλλαγή μεταξύ δουλειάς
Η βιασύνη, οι φωνές, η έλλειψη προσοχής από μέρους σας και το πιθανό έλλειμμα τρυφερότητας που προκύπτει ως συνέπεια, δημιουργούν στο παιδί μία αίσθηση ανασφάλειας που αδυνατεί να διαχειριστεί, παρά μόνο με τρόπους που το κάνουν κυκλοθυμικό και απρόβλεπτο.
Τα νεύρα εντός του σπιτιούΌταν οι ενδοοικογενειακές σχέσεις περνούν κρίση, το παιδί ίσως γίνεται μάρτυρας σκηνών που περιέχουν ένταση, φωνές, λεκτική ή σωματική βία και απότομες, ακατανόητες συμπεριφορές. Μιμούμενο λοιπόν τους γονείς είναι φυσιολογικό να αντιδρά με παρόμοιους τρόπους κάθε φορά που δεν γίνεται το δικό του ή που, απλώς, νιώθει να απειλείται από κινδύνους που μόνο αυτό αντιλαμβάνεται ως τέτοιους. Το ίδιο συμβαίνει όταν επιστρατεύουμε συχνά φωνές, ύβρεις ή και σωματική βία ακόμη, για να το επαναφέρουμε στην τάξη. Σχεδόν σίγουρα, θα επαναλάβει κάποια εκδοχή όσων έχει υποστεί, κάθε φορά που ο θυμός του για κάτι θα φουντώσει ή θα νιώσει την ανάγκη να επιβληθεί σε άλλα παιδιά ή ενήλικους.
Ο περιορισμένος χώρος δράσηςΤα μικρά παιδιά δεν έχουν και πολλά να κάνουν πέρα απ’ το να ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους και τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσουν τις καθημερινές προκλήσεις που περικλείει. Οι πολλές ερωτήσεις, η διαρκής κίνηση απ’ το ένα μέρος στο άλλο και η ενασχόληση με διαφορετικά πράγματα κάθε λίγα λεπτά δεν συνιστούν απαραίτητα υπερκινητικότητα ή νευρικότητα, αλλά ενός είδους καθημερινή «γυμναστική».
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣχολεία: Χωρίς προαγωγικές εξετάσεις φέτος Γυμνάσια και Λύκεια – Παράταση της σχολικής χρονιάς5 Μαρτίου 20215 Μαρτίου 202120Πώς οι γονείς κάνουν τα παιδιά νευρικά5 Μαρτίου 20215 Μαρτίου 202121Η ζωή για τα άτομα με αγχώδη διαταραχή και κρίσεις πανικού: Είναι τόσο απλή όσο νομίζουμε;4 Μαρτίου 20214 Μαρτίου 202129Πώς η πανδημία έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία των παιδιών4 Μαρτίου 20214 Μαρτίου 202158Αν, λοιπόν, ο χώρος δράσης τους είναι τέτοιος που περιορίζει τις κινήσεις τους και τα καθηλώνει σε συγκεκριμένες στάσεις ή συμπεριφορές, είναι απόλυτα φυσιολογικό να παρουσιάσουν νευρικότητα, ανυπομονησία και έλλειψη προσοχής. Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν ακούν διαρκώς απ’ το στόμα των γονιών απαγορεύσεις και αρνήσεις. Η ασφάλειά τους αποτελεί, σαφώς, το πρώτο σας μέλημα, αλλά ας μην είναι με τρόπο που καταπιέζει δραματικά την τάση τους για παιχνίδι, εξερεύνηση και ανακάλυψη.
H έλλειψη προσοχής
Η παρουσία των γονιών δίπλα στο παιδί και η αμέριστη προσοχή τους, ειδικά όταν στέλνει σήματα με τη συμπεριφορά του, δίνουν σ’ εκείνο την αίσθηση ότι έχει εξασφαλίσει την ανταπόκριση που χρειάζεται και στους ίδιους τους γονείς τη δυνατότητα να μαθαίνουν, ώστε να προλαμβάνουν την ένταση προτού αυτή κλιμακωθεί και βρεθούν σε πιο δύσκολη θέση. Εάν αμελείτε να του δίνετε την προσοχή που ζητά, βάζοντας συγχρόνως τους δικούς σας όρους, το παιδί είναι πιθανόν να μάθει να την απαιτεί με τρόπους αρνητικούς, οι οποίοι θα πυροδοτούν νεύρα εκατέρωθεν διαιωνίζοντας τη δυσάρεστη κατάσταση.
Τα εξωτερικά ερεθίσματαΌσο προστατευμένο κι αν είναι το παιδί στην οικογενειακή εστία, δεν μπορεί να μην έρθει σε επαφή με ερεθίσματα που οι γονείς δεν ελέγχουν, όπως είναι η τηλεόραση, οι φίλοι και οι άλλοι ενήλικες του άμεσου ή ευρύτερου περιβάλλοντός του.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣχολεία: Χωρίς προαγωγικές εξετάσεις φέτος Γυμνάσια και Λύκεια – Παράταση της σχολικής χρονιάς5 Μαρτίου 20215 Μαρτίου 202120Πώς οι γονείς κάνουν τα παιδιά νευρικά5 Μαρτίου 20215 Μαρτίου 202121Έτσι, οι πιθανότητες να μιμηθεί ή να υιοθετήσει συμπεριφορές που εσείς έχετε φροντίσει να κρατήσετε εκτός σπιτιού αυξάνονται ραγδαία, ειδικά αν δεν του έχετε επισημάνει ποτέ ποιες είναι αυτές και γιατί πρέπει να τις απορρίψει.
Όταν βλέπετε κάτι αρνητικό στην τηλεόραση και δεν αρπάζετε την ευκαιρία να το στηλιτεύσετε με λόγια απλά και κατανοητά ή όταν παρακολουθείτε απαθείς τους γύρω σας να επιδίδονται σε καυγάδες και ανάρμοστη συμπεριφορά, είναι πολύ πιθανό να στείλετε το λάθος σήμα στο παιδί, ωθώντας το να παραστρατήσει απ’ την κατεύθυνση που με κόπο έχετε προσπαθήσει να του δώσετε.
mama365.gr
The post Πώς οι γονείς κάνουν τα παιδιά νευρικά appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μετακίνηση από Δήμο σε Δήμο: Λύθηκε ο «γρίφος» του κωδικού 4 - Έτσι θα γίνεται ο έλεγχος
- Koρονοϊός: Σε αυτό μέρος πρέπει να φοράς κυρίως μάσκα!
- Έγκυος η Νάντια Μπουλέ - Δείτε φωτογραφία
- Καλημέρα Ελλάδα: Σε καραντίνα οι συντελεστές – παρεμβαίνει από το σπίτι του ο Γιώργος Παπαδάκης
- Κορονοϊός - Σαρηγιάννης: Click away από 16 Μαρτίου και κλειστά σχολεία
- Η απόλυτη ψυχραιμία: Ακλόνητος δημοσιογράφος την ώρα του σεισμού στη Θεσσαλία
- Γιώργος Γεωργαντάς: Διευκρινίσεις για τον κωδικό 4, 2 και 6
- Απολαυστικό βίντεο: Το γκολ του Μπουχαλάκη με περιγραφή... Σωτηρακόπουλου από το FIFA!
- Το πείραμα της Αυστρίας: Θα εμβολιαστούν όλοι οι κάτοικοι άνω των 16 μιας πόλης στο Τιρόλο -Τι θέλουν να δουν για τις μεταλλάξεις
- Σαρηγιάννης- ΣΚΑΪ: Πότε θα δούμε δεκάδες κρούσματα - Παράταση 1 μήνα lockdown για μείωση κάτω από 800
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Πώς οι γονείς κάνουν τα παιδιά νευρικά
- Αυτοάνοσα Νοσήματα και εμβολιασμοί: Γενικά και ειδικότερα για COVID -19
- Κατάθλιψη: Ποιοι δεν παραδέχονται ότι έχουν πρόβλημα -Τα ανησυχητικά συμπτώματα
- Κορονοϊός: Σοκάρουν τα στοιχεία για τα παχύσαρκα άτομα
- Μήπως είναι σκωληκοειδίτιδα; Ποια συμπτώματα πρέπει να σε οδηγήσουν στο γιατρό;
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Πώς οι γονείς κάνουν τα παιδιά νευρικά
- Αυτοάνοσα Νοσήματα και εμβολιασμοί: Γενικά και ειδικότερα για COVID -19
- Κορονοϊός: Σοκάρουν τα στοιχεία για τα παχύσαρκα άτομα
- Κατάθλιψη: Ποιοι δεν παραδέχονται ότι έχουν πρόβλημα -Τα ανησυχητικά συμπτώματα
- Μήπως είναι σκωληκοειδίτιδα; Ποια συμπτώματα πρέπει να σε οδηγήσουν στο γιατρό;
- Καρκίνος: Αυτή τη μικρή λεπτομέρεια που κανείς δεν φαντάζεται αυξάνει τον κίνδυνο..
- Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 3 (Τρία) ”γιατροσόφια” που λύνουν το πρόβλημα
- Κορονοϊός: Να γιατί κινδυνεύουν περισσότερο όσοι έχουν αυτή την ομάδα αίματος
- Επίδομα 534 ευρώ: Σήμερα οι πληρωμές για αναστολές Φεβρουαρίου και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ- Αναλυτικά
- Κορονοϊός: Αυτό το σύμπτωμα που το μπερδεύουμε ως «αθώο» ίσως είναι το πιο πρώιμο σημάδι μόλυνσης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τροχαίο με τραυματία πριν λίγο στο Αγρίνιο – ΦΩΤΟ
- Αυστραλία κατά Ιταλίας για το “φρένο” της ΕΕ στα εμβόλια AstraZeneca
- Επίδομα 534 ευρώ: Σήμερα η πληρωμή για τις αναστολές
- Νέο ωράριο στην απαγόρευση κυκλοφορίας το Σ/Κ – Τι άλλαξε στα SMS 2,4 & 6
- Ολυμπιακός : Οι ποδοσφαιριστές που… έδειξαν τον δρόμο στον Μπουχαλάκη
- Βελτίωση της κατάστασης στη Γαλλία σε 4-6 εβδομάδες «βλέπει» ο υπουργός Υγείας
- Δρόσω- Κωνσταντής εναντίον Ασημίνας- Νικηφόρου με άγνωστες συνέπειες
- «Μπλόκαρε» το Φωτοβολταϊκό Πάρκο στη Λακκόπετρα
- Σάκης Τανιμανίδης: Δεν εξισώνω την παιδεραστία με έναν «πέφτουλα» με κακή επαγγελματική συμπεριφορά
- Λούβρο: Κλεμμένη πανοπλία του 16ου αιώνα επιστρέφει μετά από 40 χρόνια στο μουσείο