Πως παραλίγο να χάσω το δόντι μου, από λάθος διάγνωση. Το πρόβλημα ήταν στο σαγόνι και οφείλονταν στο άγχος! (Βίντεο)

Σάββατο βράδυ και νιώθω έναν ήπιο πόνο στη δεξιά πλευρά του προσώπου μου. Ένας πονόδοντος στα κάτω δεξιά και πίσω δόντια μου. Κυριακή πρωί και ο πόνος εντείνεται όλο και περισσότερο.

Μέσα σε λίγες ώρες ο πόνος έχει φτάσει σε μη ανεκτό σημείο. Νιώθω το δεξιά τέρμα πίσω δόντι μου, στην κάτω γνάθο, να πονάει αφόρητα. Παίρνω ένα δυνατό αναλγητικό με αντιφλεγμονώδη δράση. Σχεδόν καμία διαφορά. Το βράδυ για να καταφέρω να κοιμηθώ αναγκαστικά παίρνω άλλο ένα. Είμαι βέβαιος πλέον πως αύριο πρέπει να επισκεφτώ τον οδοντίατρο. Είμαι

ακόμα πιο σίγουρος πως το δόντι μου θα χρειαστεί απονεύρωση, σφράγισμα ή ίσως και εξαγωγή;

Δευτέρα πρωί και ο πόνος είναι απίστευτα έντονος. Πριν δύο μήνες είχα πάει για καθαρισμό των δοντιών μου. Και τότε με ενοχλούσε το ίδιο δόντι, ο γιατρός έβγαλε και ακτίνες για να δούμε τι συμβαίνει. Δεν του άρεσε μια σκιά που είδε και πρότεινε το αμέσως επόμενο διάστημα να τον ξαναεπισκεφτώ. Με την προοπτική πως θα πρέπει γίνει απονεύρωση ή εξαγωγή. Φεύγοντας τότε, ομολογώ ότι δεν εμπιστεύτηκα τα λόγια του. Ενστικτωδώς ήξερα πως το δόντι μου δεν ήταν τόσο χάλια όσο το περιέγραψε. Έχω κάνει τέσσερα σφραγίσματα και έχω βάλει ένα εμφύτευμα στο παρελθόν. Όχι απλά δεν φοβάμαι τον οδοντίατρο, αντιθέτως απολαμβάνω τη διαδικασία.

Η αίσθηση καθαριότητας στο στόμα μου μετά από κάθε επίσκεψη είναι σχεδόν εθιστική. Βλέπετε μικρός οι γονείς μου δεν με πίεζαν να βουρτσίζω τα δόντια μου τόσο συχνά όσο θα έπρεπε. Ως παιδί δεν καταλαβαίνεις τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η παράλειψη. Ένας λόγος παραπάνω οι γονείς να επιβάλλεται στα παιδιά σας το καθημερινό και συχνό βούρτσισμα των δοντιών. Είναι δική σας ευθύνη να πείσετε τους μπόμπιρες πως λίγα λεπτά την ημέρα μπορούν να γλιτώσουν το παιδί σας από αφόρητους πόνους αργότερα. Και από ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για τις επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Ο πονόδοντος που δεν ήταν πονόδοντος!

Δευτέρα μεσημέρι και προσπαθώ να εντοπίσω κάποιον άλλον οδοντίατρο. Δεν θα επέστρεφα στον ίδιο καθώς δεν μου ενέπνευσε καμία εμπιστοσύνη. Εν μέσω καραντίνας και περιοριστικών μέτρων, δύσκολο να βρεις διαθέσιμο οδοντιατρείο. Ευτυχώς στο τέταρτο τηλεφώνημα, μπόρεσα να κλείσω ραντεβού για δύο ώρες αργότερα. Ο πόνος παραμένει σε τραγικά επίπεδα. Σας υπενθυμίζω το εμφύτευμα, έχω βιώσει πόνο μέχρι το κόκκαλο κυριολεκτικά. Έχω κάνει και ένα σφράγισμα χωρίς αναισθησία, ναι καλά διαβάσετε. Τα αναφέρω για να εξηγήσω πως έχω μεγάλη αντοχή στον πόνο, ειδικά των δοντιών. Ίσως για αυτό το ένστικτο μου, με οδηγούσε να το ψάξω με άλλον οδοντίατρο. Και ας ήμουν έτοιμος, θεωρητικά, μέχρι και για εξαγωγή.

Χαπακωμένος, βρίσκομαι στο οδοντιατρείο και περιμένω. Μετά βίας κρατιέμαι στο κάθισμα μου. Τέλος της αναμονής, ήρθε η σειρά μου. Ένας χαμογελαστός οδοντίατρος(όσο μπόρεσα να διακρίνω με τη μάσκα που φορούσε) με υποδέχεται. Εγώ στον κόσμο μου, αυτόν του πόνου, ξεκινώ να του εξιστορώ τα πάντα. Πώς ξεκίνησε ο πόνος, ότι έχει ξανασυμβεί αλλά ποτέ τόσο έντονος, που εστιάζεται. Ξαπλωμένος κάτω από αυτό το εκτυφλωτικό φως, με εξετάζει. Βγάζει και νέες ακτινογραφίες. Τόσες φωτογραφίες τα δόντια μου, ούτε στα γενέθλια μου. Εκεί τον βλέπω, πάλι χαμογελαστός(εγώ να υποφέρω και εσύ να γελάς;), να μου ανακοινώνει πως το δόντι μου είναι μια χαρά. Το πρόβλημα είναι διαφορετικής φύσεως.

Δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης

Απορημένος, περιμένω να ακούσω το πόρισμα του. Ενώ νιώθω πως το δόντι μου είναι χαλαρό, το κουνάω με τη γλώσσα μου. Τι εννοεί πως άλλο είναι το πρόβλημα; Κάπου εκεί, οι γνώσεις μου για το τι μπορεί να προκαλέσει πόνο στο σώμα μας, επεκτείνονται και φτάνουν σε νέο επίπεδο.

Σύνδρομο της μασητηριακής μυαλγίας, ένα από τα επώδυνα μυοπεριτονιακά σύνδρομα, παρόμοιο με αυτά που εντοπίζονται στον ώμο, στον αυχένα και στην οσφύ. Σε απλά αγγλικά και ελληνικά: Temporomandibular joint dysfunction (Δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης). Είμαι ακόμα με απορίες και αυτό το περίεργο σωληνάκι στο στόμα, που δεν σου επιτρέπει να μιλήσεις καθαρά. Ζητάω περισσότερες εξηγήσεις, τι στο καλό δημοσιογράφος είμαι αν δεν κάνω την έρευνα μου ακόμα και στο οδοντιατρείο;

Ο μασητήρας, ένας από τους μυς που κινεί τη γνάθο μας, αυτός προκαλεί τον «πονόδοντο». Έχει μπλοκάρει, λόγω ασυνήθιστης μυϊκής δραστηριότητας. Με ρωτά αν τρίζω τα δόντια μου όταν κοιμάμαι. Όχι, από όσο μπορώ να γνωρίζω κοιμισμένος. Με ρωτά αν είμαι σε περίοδο μεγάλου στρες. Συνεχώς, του απαντώ και τώρα γελάει κάτω από τη μάσκα, είμαι σίγουρος. Μήπως είσαι περισσότερο αγχωμένος αυτό το διάστημα; Απόλυτα, απαντώ άμεσα και βλέπω τη διάγνωση να ζωγραφίζεται μπροστά του και μπροστά μου. *

Εσύ πως τα πας με το άγχος; Δεν είσαι ο μοναδικός!

Το έντονο ψυχικό στρες και άγχος, είναι μια από τις κυρίες αιτίες της ασθένειας. Όπως ανακάλυψα αργότερα, άλλες αιτίες είναι: προβλήματα του δίσκου (μηνίσκου) και των συνδέσμων της άρθρωσης, είτε σε προβλήματα των μυών της μάσησης.

Τα πιο πάνω προβλήματα έχουν σχέση με την οδοντική σύγκλειση (δηλαδή ο τρόπος που κλείνουν τα δόντια), τη δυσλειτουργία και τον αυξημένο τόνο των μυών της μάσησης -ψυχογενούς η νευρογενούς αιτιολογίας- και τις κακές συνήθειες όπως το τρίξιμο των δοντιών. Λιγότερο συχνά, τα προβλήματα της κροταφογναθικής άρθρωσης οφείλονται σε συστηματικά νοσήματα (ρευματοειδή αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, κτλ.) ή σε τοπική παθολογία (κατάγματα, όγκοι, κτλ.).

Συνεχίζουμε να συζητάμε με τον οδοντίατρο. Νιώθω κάπως μοναδικός και έτσι τον ρωτάω πόσο συχνό φαινόμενο είναι και αν το έχει ξανααντιμετωπίσει. Μου έρχεται η σφαλιάρα(μεταφορικά): πολύ συχνό, περίπου ένας στους τέσσερις ασθενείς. Ειδικά αυτή την περίοδο της πανδημίας, που όλο και περισσότεροι είναι αγχωμένοι. Το 8% μάλιστα του γενικού πληθυσμού είναι που το παθαίνει τόσο έντονα, οι υπόλοιποι ευτυχώς το βιώνουν πιο ελαφρά. Είπα στον εαυτό μου, Ηλία δεν είσαι μοναδικός, απλά ανόητος που άφησες το άγχος και πάλι σε κυριεύσει.

Φόρεσε και εσύ ένα μαξιλαράκι, μπορείς!

Με άναυδο και ξαφνιασμένο βλέμμα ακόμα, αναρωτιέμαι για το μετά και αν το δόντι μου τελικά είναι υγιές. Το δόντι σου μου απαντά, έχει το λιγότερο άλλα 15-20 χρόνια ζωής. Δεν ξέρω γιατί σου είπαν ότι χρειάζεται κάποια επεμβατική μέθοδο. Μα γιατί πονάει όμως και κουνιέται, επιμένω εγώ. Γιατί όπως έχει χαλαρώσει ο μασητήρας, επηρεάζει όλους τους μυς και τα ούλα. Οπότε αυτή τη στιγμή δεν έχουν την ίδια δύναμη για να το κρατήσουν στέρεο στη θέση του και είναι περισσότερο η αίσθηση σου και όχι ότι το δόντι είναι έτοιμο να βγει.

Συνεχίζει κάνοντας κάποια τεστ, όπως την αντίδραση των δοντιών μου στο παγωμένο, ευτυχώς με θετικό αποτέλεσμα. Είναι βέβαιος πως τρίζω τα δόντια μου, έστω την περίοδο που βιώνω μεγαλύτερο άγχος. Μου ζήτησε να το δούμε σε ένα μήνα περίπου ξανά, ώστε να επιβεβαιώσει αν θα πρέπει να ξεκινήσω να χρησιμοποιώ οδοντικό νάρθηκα. Λειτουργεί σαν μαξιλαράκι προστασίας, ώστε να μη τρίζουν τα δόντια μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αν το πρόβλημα στο μέλλον ενταθεί τότε θα πρέπει να επισκεφτώ ειδικό φυσικοθεραπευτή για να μου μάθει πως να χειρίζομαι τους μυς του προσώπου, της γνάθου, κοινώς να ελέγχω σωστά το σαγόνι μου.

Έφυγα από τον οδοντίατρο με δυο ειδών συνταγογραφημένα χάπια, για την ημέρα και για πιο δυνατούς πόνους ειδικά τη νύχτα. Μου πρότεινε επίσης να κάνω ελαφρύ τοπικό μασάζ με τα δάχτυλα μου και να βάλω παγοκύστη, που θα προσφέρει μια ανακούφιση. Ο πόνος παρέμεινε έντονος για τις επόμενες 4-5 ημέρες και έφυγε σχεδόν εντελώς μετά από 10 ημέρες. Δυο εβδομάδες μετά ακόμα νιώθω πως δεν έχει επανέλθει πλήρως ο μυς στη φυσιολογική του κατάσταση. Μου εξήγησε πως όταν χαλαρώσω και εγώ από το άγχος, τότε θα φύγει εντελώς. Πάντα όμως υπάρχει η πιθανότητα να επιστρέψει, αν εγώ του το επιτρέψω, έστω και ασυνείδητα.

Μοιράζομαι την προσωπική μου ιστορία μαζί σας, για διάφορους σημαντικούς λόγους υγείας.

Το άγχος και το ψυχικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε πολλές ασθένειες, είναι γνωστό αυτό. Ακόμα και αν είσαι ένας από αυτούς που πραγματεύεται με ιατρικά ζητήματα, θέματα υγείας και αναπηρίας, πάλι μπορεί να είσαι αυτός που χρειάζεται να ακούσει το σώμα του όταν του στέλνει σήματα κίνδυνου. Όταν είχα πάθει το έλκος στομάχου στην ηλικία των 20, σκεφτόμουν: αν αυτό το έπαθες τώρα, τι σου μέλλει να πάθεις αργότερα αν δε σταματήσεις να αγχώνεσαι; Κατάφερα να ελέγξω το άγχος μου για τα σημαντικά και μεγάλα γεγονότα της ζωής. Ακόμα δεν έχω καταφέρει να το ελέγξω για τα ηλιθία, βλακώδη μικρά ζητήματα. Λάθος μου, το ομολογώ.

Μοιράζομαι επίσης την ιστορία μου, γιατί θέλω να περάσω το μήνυμα του πόσο σημαντικό είναι να βρείτε τον σωστό γιατρό ή ειδικό υγείας. Κάποιον που να σας εμπνέει εμπιστοσύνη, ακόμα και αν δεν καταλαβαίνετε πλήρως το πρόβλημα υγείας σας. Ο προηγούμενος οδοντίατρος μου ήθελε κυριολεκτικά να συζητήσουμε την εξαγωγή του δοντιού μου, ώστε να μην επηρεάσει το εμφύτευμα που γειτονεύει. Ήθελε να χάσω ένα δόντι που έχει 15-20 χρόνια ζωής, πιθανόν για να μου πουλήσει ένα εμφύτευμα ακόμα. Αν ο γιατρός σας, κάθε ειδικότητας, δεν σας καλύπτει για οποιοδήποτε λόγο, αναζητήστε άλλον. Μη διστάσετε, μη νιώσετε ντροπή, ούτε για το πως θα το πάρει. Η υγεία σας είναι αδιαπραγμάτευτο αγαθό, προστατεύστε την!

Χιούμορ και πάρτε τη ζωή αλλιώς!

Καθώς αρκετός κόσμος δεν αντέχει τον πονόδοντο και τις ιστορίες με οδοντίατρους, προσπάθησα να καταγράψω τη δική μου με χιούμορ ώστε να είναι υποφερτή. Επίσης, συνειδητά δεν σας αναφέρω άλλες πιθανές θεραπείες, την φαρμακευτική αγωγή που ακολούθησα ή το τι οδήγησε το άγχος μου να εκτοξευτεί. Ο καθένας μας είναι μοναδικός, φάρμακα και χάπια δεν μοιραζόμαστε ποτέ και με κανέναν. Δεν είμαι γιατρός και δεν θα σας δώσω εγώ την ιατρική λύση. Αν όμως μέσα από την ιστορία μου μπορώ να σας γλιτώσω ένα δόντι, θα είναι ότι καλύτερο. Όπως εγώ είχα άγνοια για μια ακόμα ασθένεια, ανάμεσα στις άπειρες, έμαθα και θέλω να ενημερώσω και να μεταδώσω τη γνώση αυτή σε άλλους.

Ως επίλογο θα σας έλεγα να μην αγχώνεστε, αλλά δεν νομίζω πως είμαι το κατάλληλο πρόσωπο. Οπότε θα σας προτείνω να κάνετε ότι έκανα εγώ λίγες ημέρες μετά το έλκος μου και μετά τον «πονόδοντο» μου: δείτε τη ζωή αλλιώς, βρείτε τι σας ενοχλεί, διορθώστε το ή κόψτε το από τη ρίζα. Αλλάξτε τρόπο ζωής, μικρές καθημερινές αλλαγές και βελτιώσεις. Στην αρχή θα είναι δύσκολο, όμως όσο θα βλέπετε τα οφέλη στο σώμα και το μυαλό σας, θα ανταμειφθείτε!

Βρήκα ένα σχετικό βίντεο, που δείχνει την κινησιολογία των μυών, εξηγεί την Kροταφογναθική διάρθρωση και μπορείτε να επιλέξετε τους υπότιτλους στην ελληνική γλώσσα.

Δείτε το σχετικό βίντεο

Έρευνα – σύνταξη: Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: * www.houpis.gr (ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΡΟΤΑΦΟΓΝΑΘΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ)

Η επιλογή του συγκεκριμένου οδοντίατρου είναι εντελώς τυχαία, ούτε καν τον γνωρίζω, όμως στην ιστοσελίδα του εντόπισα πολλές απαντήσεις, στα ελληνικά.

.

The post Πως παραλίγο να χάσω το δόντι μου, από λάθος διάγνωση. Το πρόβλημα ήταν στο σαγόνι και οφείλονταν στο άγχος! (Βίντεο) appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
δοντι, λαθος, δραση, φως, joint, μυς, υγιές, επηρεάζει, τεστ, αγχώνεσαι, λύση, προβληματα, κινηση στους δρομους, καθαρα δευτερα, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, ξανα, βιντεο, γνωση, ιατρικη, σηματα, τεστ, υγεια, φωτογραφιες, φως, αγνοια, αγχος, αγωγη, αρθριτιδα, απιστευτα, απλα, ασθενειες, ακτινες, εβδομαδες, βλεμμα, βογιατζης, βραδυ, βρειτε, γεγονοτα, γινει, γλωσσα, γονεις, δαχτυλα, διαστημα, δυναμη, δειτε, δικη, δειχνει, δοντια, ειπαν, υπαρχει, ελκος, ενστικτο, επηρεάζει, επρεπε, ερευνα, ερχεται, ετοιμο, ευθυνη, εφυγε, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, ηλικια, ηλιθια, θετικο, ηπιο, λύση, λογια, λογο, μασαζ, μηνες, μπορειτε, μυαλο, μυς, νυχτα, ντροπη, παντα, ουλα, παιδι, παιδια, παθολογια, πονοδοντος, προβληματα, πρωι, ποναει, ραντεβου, ριζα, ρωτα, σιγουρος, συζητησουμε, συνταξη, σειρα, σωμα, στομα, σφραγισμα, φαρμακα, φευγοντας, χιουμορ, χαρα, ψυχικο, ωρες, αφησες, ελληνικα, γνωσεις, ιατρικα, joint, κυριακη, μπροστα, οδοντιατρος, σωστο, θελω να, θεματα, υγειας, υγιές, χαπια, ξεκινησε
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα