Προκαλούν ανατριχίλα: 6 «στοιχειωμένα» μέρη στην Αττική, οι τρομακτικές ιστορίες τους και η πραγματικότητα-ΦΩΤΟ

Ανατριχιαστικά μέρη στην Αττική: Πρόκειται για κτίρια που βρίσκονται μέσα στην Αθήνα ή και γενικότερα στην Αττική. Όποιος τα επισκεφθεί είναι βέβαιο πως θα νιώσει ανατριχίλα, αλλά και φόβο.

Παρακάτω ακολουθεί η σχετική λίστα. Αναλυτικότερα:

Η σπηλιά του Νταβέλη

Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πεντέλης σε υψόμετρο 720 μέτρων. Λένε πως πήρε το όνομά της από τον λήσταρχο Νταβέλη και πως αποτελούσε κρυσφήγετό του αν η εν λόγω

ιστορία έχει αμφισβητηθεί. Στην αρχαιότητα αποτέλεσε ιερό του θεού Πάνα, ενώ στα βυζαντινά χρόνια υπήρξε ερημητήριο ασκητών, οι οποίοι την ονόμασαν «Σπήλαιον των Αμώμων». Το σπήλαιο εξερευνήθηκε από το ζευγάρι των Ελλήνων σπηλαιολόγων Ιωάννη και Άννα Πετρόχειλου.

Η είσοδός του είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και μεγαλοπρεπής. Στα δεξιά της εισόδου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το ασκητήριο του Αγίου Σπυρίδωνα. Τα δύο αυτά μνημεία υπέστησαν ρηγματώσεις από τα έργα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή τις δεκαετίες του 1970 και 1980. Ζημιές είχε υποστεί και το εσωτερικό του σπηλαίου. Ωστόσο, οι εκκλησίες σήμερα έχουν υποστυλωθεί και συντηρηθεί. Ο πιο γνωστός θρύλος που υπάρχει σχετικά με το Σπήλαιο, αφορά τον Λήσταρχο Νταβέλη που φέρεται βρήκε εκεί κρυψώνα.

Κι άλλες πληροφορίες για τη σπηλιά του Νταβέλη

Ο Χρήστος Νταβέλης (πραγματικό επώνυμο Νάτσιος) γεννήθηκε περίπου το 1832 στο Στείρι Βοιωτίας. Σε ηλικία 15 ετών εργαζόταν ως γαλακτοπώλης και υπηρέτης στη Μονή Πεντέλης. Πέρασε από μικρός στην παρανομία εντάχθηκε σε συμμορία. Η πολυσυζητημένη «δράση» του κορυφώθηκε το 1855, με την απαγωγή του Γάλλου λοχαγού Μπερτό. Το εν λόγω περιστατικό προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο και αναταραχή στους κόλπους της κυβέρνησης.

Σκοτώθηκε σε συμπλοκή με απόσπασμα της Χωροφυλακής το 1856, κοντά στο χωριό Ζεμενό της Βοιωτίας. Επικεφαλής του αποσπάσματος ήταν ο αδελφικός του φίλος και πρώην πρωτοπαλίκαρό του, Ιωάννης Μέγας, ο οποίος εγκατέλειψε τη συμμορία μετά από αντιπαράθεση με τον Νταβέλη για… τα μάτια της Ιταλίδας κόμισσας Λουίζας Μπανκόλι.

Σε μία από τις ιστορίες που «ακολουθούν» τη φήμη του λήσταρχου ο Νταβέλης εμφανίζεται να απαγάγει τη διάσημη Ιταλίδα φιλλέλην Δούκισσα της Πλακεντίας, με σκοπό να απαιτήσει την καταβολή λύτρων, για την απελευθέρωση της. Παράλληλα, άρχισε να αναπτύσσεται και ο μύθος του «φλογερού έρωτα» μεταξύ της Δούκισσας και του Αρχιληστή.

Το σανατόριο της Πάρνηθας

Το Σανατόριο της Πάρνηθας αποτελεί ένα από τα πιο συζητημένα μέρη. Ένα στοιχειωμένο μέρος της Ελλάδας. Άνοιξε τις πόρτες του το 1912 με σκοπό τη νοσηλεία ατόμων που έπασχαν από φυματίωση. Στο σανατόριο κατέληξαν χιλιάδες άνθρωποι απ’ όλη τη χώρα αλλά κυρίως από την Αθήνα. Οι περισσότεροι από αυτούς έφταναν για νοσηλεία αλλά και να εκμεταλλευτούν τον καθαρό αέρα της Πάρνηθας αλλά επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα νοσήλια (κυμαίνονταν από 300 έως 480 δραχμές μηνιαίως) κατασκήνωναν έξω από αυτό. Εκεί νοσηλεύτηκε πλήθος κόσμου μεταξύ των οποίων ήταν οι ποιητές Γιάννης Ρίτσος και Γιώργος Κοτζιούλας.

Το σανατόριο λειτούργησε για περίπου τρεις δεκαετίες. Μετά το 1950 που ανακαλύφθηκε η πενικιλίνη, οι υπηρεσίες του κτιρίου υπονομεύθηκαν και έκλεισε το 1960. Ακολούθησε ο ΕΟΤ, πέντε χρόνια αργότερα, ως ο νέος ιδιοκτήτης που το λειτούργησε για λίγο καιρό ως ξενοδοχείο «Ξενία». Ωστόσο, ο τρόπος κατασκευής του και το γεγονός πως υπήρχε κοντά το «Μον Παρνές» οδήγησαν στο κλείσιμό του, το 1960. Το 1967 ο Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης μεταφέρεται και εγκαθίσταται στο κτίριο. Οι τουριστικές σχολές λειτούργησαν μέχρι το 1984 και κατόπιν μεταφέρθηκαν στην Ανάβυσσο. Τότε το κτίριο εγκαταλείφθηκε οριστικά.

Ακόμα και σήμερα αν κάποιος σταθεί στο συγκεκριμένο μέρος δεν είναι δυνατόν να μη νιώσει ένα δέος. Πιθανότατα αυτό οφείλεται στο γεγονός πως «κληρονόμησε» τόσο το σανατόριο όσο και το «πάρκο των ψυχών» μια αίσθηση που αποπνέει φόβο. Όλα αυτά τα χρόνια ακούστηκαν πολλές ιστορίες για ανθρώπους που ήταν φυματικοί και πέθαναν στο σανατόριο και υποτίθεται ότι είχαν στοιχειώσει την περιοχή. Στο σανατόριο υπάρχει και ένα υπαίθριο τρομακτικό μουσείο το οποίο «δένει» απόλυτα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Keywords
Αναζητήσεις
στοιχειωμενη αττικη
Τυχαία Θέματα