Ψωριασική αρθρίτιδα: Ποιες ηλικίες αφορά, τα συμπτώματα και η έγκριση μιας νέας θεραπείας που θα αλλάξει τα δεδομένα
Το ήξερες ότι η ψωριασική αρθρίτιδα αφορά κυρίως ανθρώπους 30-55 ετών;
Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει τις αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων ή/και της σπονδυλικής στήλης και εμφανίζεται στο 10-15% των ασθενών με ψωρίαση.
Μία νόσος των νέων ανθρώπωνΗ ψωριασική αρθρίτιδα εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 30-55 ετών με μικρές διαφορές στη συχνότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η ψωρίαση συνήθως προηγείται της ψωριασικής αρθρίτιδας, αλλά περίπου στο 20% των ασθενών η εμφάνιση
Στα πλαίσια της πρώτης πανελλήνιας επιδημιολογικής έρευνας για τις ρευματικές παθήσεις, που πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας στο γενικό πληθυσμό σε αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της βόρειας, κεντρικής και νότιας Ελλάδος, μελετήθηκε ο επιπολασμός, δηλαδή η συχνότητα, και η αντιμετώπιση των οροαρνητικών σπονδυλαρθριτίδων, στις οποίες περιλαμβάνεται και η ψωριασική αρθρίτιδα. Σε ό,τι αφορά τη συχνότητα της ψωριασικής αρθρίτιδας βρέθηκε ότι ανέρχεται στο επίπεδο του 1,7‰ των ενηλίκων, ενώ η μέση ηλικία των ασθενών κατά την εμφάνιση της νόσου είναι τα 45 χρόνια.Ποια είναι τα αίτια και πως αναπτύσσεται η ψωριασική αρθρίτιδα
Όπως εξηγούν οι ειδικοί του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογίας, η αιτιολογία της νόσου δεν είναι γνωστή. Ωστόσο είναι γνωστοί οι παθογενετικοί μηχανισμοί με τους οποίους αναπτύσσεται η νόσος. Τα ευρήματα πολλών ερευνών έχουν δείξει ότι παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου πολλοί παράγοντες, όπως:
Γενετική προδιάθεση. Για παράδειγμα, η συχνότητα της νόσου είναι 50 φορές μεγαλύτερη σε συγγενείς πρώτου βαθμού ασθενών με ψωριασική αρθρίτιδα από ό,τι στο γενικό πληθυσμό.
Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως μικροβιακοί παράγοντες και επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί στις ενθέσεις, δηλ. στις προσφύσεις τενόντων, συνδέσμων και αρθρικού θυλάκου, δηλ. της κάψας που περιβάλλει τις αρθρώσεις, πάνω στα οστά.
Ανοσιακοί παράγοντες.
Από την αλληλεπίδραση των παραγόντων αυτών αναπτύσσονται φλεγμονώδεις μηχανισμοί που οδηγούν στην πρόκληση της ψωριασικής αρθρίτιδας. Πολλές ερευνητικές μελέτες των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι πρωτεύοντα ρόλο στους φλεγμονώδεις αυτούς μηχανισμούς παίζουν ορισμένες κυτταροκίνες, δηλ. βιολογικώς δραστικές πρωτεΐνες, που παράγονται από κύτταρα και περιλαμβάνουν τον παράγοντα νέκρωσης των όγκων, τις ιντερλευκίνες 12 και 23 και την ιντερλευκίνη 17Α. Οι γνώσεις αυτές οδήγησαν στην εισαγωγή στη θεραπευτική αντιμετώπιση της ψωριασικής αρθρίτιδας ορισμένων βιολογικών τροποποιητικών της νόσου φαρμάκων, που στόχο έχουν την εξουδετέρωση των παραπάνω κυτταροκινών, καθώς και ενός στοχευμένου συνθετικού τρποποποιητικού της νόσου φαρμάκου που μειώνει την παραγωγή επίσης των παραπάνω κυτταροκινών.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδας;Τα κύρια συμπτώματα και σημεία της ψωριασικής αρθρίτιδας περιλαμβάνουν τα παρακάτω.
Αρθρίτιδα που εκδηλώνεται με τα συμπτώματα και σημεία της φλεγμονής, όπως:
– Πόνο στις αρθρώσεις που έχουν προσβληθεί.
– Διόγκωση αρθρώσεων.
– Θερμότητα που διαπιστώνεται κατά την ψηλάφηση των αρθρώσεων που έχουν προσβληθεί.
– Πρωινή δυσκαμψία, δηλ. ο ασθενής παρουσιάζει δυσκολία στις κινήσεις των αρθρώσεων, που έχουν προσβληθεί, καθώς σηκώνεται το πρωί από το κρεβάτι του.
– Ευαισθησία στην πίεση αρθρώσεων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το upadacitinib (15 mg) της AbbVie, έναν από του στόματος, άπαξ ημερησίως χορηγούμενο, εκλεκτικό και αναστρέψιμο αναστολέα JAK (κινάση Janus) για τη θεραπεία ενηλίκων με ενεργή ψωριασική αρθρίτιδα και ενεργή αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα. Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βασίζεται σε δεδομένα από τρεις πιλοτικές κλινικές μελέτες, SELECT-PsA 1, SELECT-PsA 2 και SELECT-AXIS 1, που καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του upadacitinib σε πολλές παραμέτρους ενεργότητας της νόσου.
«Η ψωριασική αρθρίτιδα και η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είναι πολύπλευρες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό πόνο, περιορισμένη κινητικότητα και μόνιμη δομική βλάβη», δήλωσε ο Iain McInnes, Καθηγητής Ιατρικής και Καθηγητής Ρευματολογίας Versus Arthritis στο Πανεπιστήμιο του Glasgow στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Σε κλινικές μελέτες, το upadacitinib κατέδειξε βελτίωση σε πολλές εκδηλώσεις των συγκεκριμένων παθήσεων. Οι εγκρίσεις του upadacitinib για τη θεραπεία της ψωριασικής αρθρίτιδας και της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας προσφέρουν στους ιατρούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια σημαντική νέα θεραπευτική επιλογή και στους ασθενείς τους μια νέα ευκαιρία, ώστε να πετύχουν ουσιαστική ανακούφιση από τα εξουθενωτικά συμπτώματά τους».
Upadacitinib: Ένα μόριο με πολλές θεραπευτικές δυνατότητεςΑξίζει να σημειωθεί πως το το upadacitinib είναι ήδη εγκεκριμένο για τη θεραπεία ενηλίκων με μέτρια έως σοβαρή ενεργή ρευματοειδή αρθρίτιδα και πρόκειται για μία θεραπεία που θα είναι στο επόμενο διάστημα διαθέσιμη και τους Έλληνες ασθενείς με τη νόσο.
Το upadacitinib είναι ένας αναστολέας της JAK που μελετάται σε αρκετές φλεγμονώδεις παθήσεις ανοσολογικής αρχής. Τον Αύγουστο του 2019, το upadacitinib έλαβε έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για ενήλικες ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ενεργή ρευματοειδή αρθρίτιδα οι οποίοι παρουσιάζουν ανεπαρκή ανταπόκριση ή δυσανεξία στη μεθοτρεξάτη.
Τον Δεκέμβριο του 2019, το upadacitinib εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με μέτρια έως σοβαρή ενεργή ρευματοειδή αρθρίτιδα οι οποίοι εμφανίζουν ανεπαρκή ανταπόκριση ή δυσανεξία σε ένα ή περισσότερα τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα. Η εγκεκριμένη δόση για το upadacitinib στη ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι 15 mg. Βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες Φάσης 3 του upadacitinib στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την ατοπική δερματίτιδα, την ψωριασική αρθρίτιδα, την αξονική σπονδυλαρθρίτιδα, τη νόσο του Crohn, την ελκώδη κολίτιδα, τη γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα και την αρτηρίτιδα Takayasu.
The post Ψωριασική αρθρίτιδα: Ποιες ηλικίες αφορά, τα συμπτώματα και η έγκριση μιας νέας θεραπείας που θα αλλάξει τα δεδομένα appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Το μπράτσο του κορονοϊού»: Μια παρενέργεια του εμβολίου της Moderna
- Μαριάννα Τουμασάτου: «Ούτε να ακούω για συγγνώμες… Όχι από κάποιον που έχει χουφτώσει και κλειδώσει ένα παιδάκι στο καμαρίνι»
- Κορωνοϊός - Θήβα: Τρεις φορές πήγε στο νοσοκομείο η 16χρονη - Τι συνέβη και τελικά κατέληξε
- Τι αλλάζει στη φορολογία των ακινήτων - 3+1 ανατροπές για διαχειριστές και ιδιοκτήτες
- Διχασμένοι οι Άγγλοι για τον Γιαννούλη
- Μαζεύουν τα κλειδιά της εστίασης στη Λάρισα για να τα δώσουν στον Άδωνι
- Σεισμός τώρα στην Καστοριά
- Κορονοϊός: «Κλειδώνει» το lockdown και η απαγόρευση κυκλοφορίας – Τι θακρίνει τις αποφάσεις
- Αναβάλλεται η σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό
- Συναγερμός από την αύξηση των κρουσμάτων-Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πιο αυστηρών μέτρων (video)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Ψωριασική αρθρίτιδα: Ποιες ηλικίες αφορά, τα συμπτώματα και η έγκριση μιας νέας θεραπείας που θα αλλάξει τα δεδομένα
- Πώς να μην ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε
- Θρήνος στη Θήβα για τη 16χρονη που πέθανε από κορονοϊό: Η ανακοίνωση του νοσοκομείου
- 14 τροφές που καταπολεμούν τις φλεγμονές ΚΑΙ προστατεύουν από σύγχρονες παθήσεις
- Υπέφερε από αρθρίτιδα, έμεινε για 28 χρόνια διπλωμένος στη μέση και σήμερα στέκεται ξανά όρθιος-ΦΩΤΟ
- Ρυτίδες:12 απλές σπιτικές λύσεις για μειώσετε τα σημάδια της γήρανσης με εύκολο και φυσικό τρόπο
- Αποχυμωτής ή μπλέντερ: Πότε ο χυμός διατηρεί τα θρεπτικά του συστατικά
- Μούχλα και υγρασία τέλος: Με ένα απλό υλικό από την κουζίνα που δεν φαντάζεστε
- Πάτρα: «Μάλλον κόλλησα covid – Να προσέχεις το παιδί γιατί χωρίς άμυνα δεν ξέρω αν θα βγω»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πάτρα: Αυξήθηκαν κι άλλο τα κρούσματα στο ΠΓΝΠ
- Μπεκατώρου: Κατονόμασε άλλες δύο γυναίκες. Μια αθλήτρια και μια δημοσιογράφο
- Σοκαριστικά στοιχεία για την κακοποίηση παιδιών και την φτώχεια στην Ελλάδα
- Θεοχάρης : Καταστρώνουμε σχέδιο για το πώς θα ανοίξει ο Τουρισμός
- Eurovision 2021: Επιστρέφει αλλά στους ρυθμούς της πανδημίας - Τι αλλάζει
- Αλλάζουν όλα σε ΚΟΚ, διπλώματα, εξετάσεις: Στόχος να μειωθεί κατά 50% ο βαρύς «φόρος» της ασφάλτου
- «Όχι» στον εμβολιασμό των άνω των 65 με το εμβόλιο της AstraZeneca από τους έλληνες ειδικούς
- «Έκτακτη Ημέρα Εθελοντικής Αιμοδοσίας» στη Σχολή Μωραΐτη την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου
- Ρόδος: Χειροπέδες σε δύο άτομα για καλλιέργεια και για διακίνηση ναρκωτικών