Ψυχική δύναμη: Πώς διαφέρει από την ψυχική υγεία και πώς χτίζεται

Ψυχική υγεία και δύναμη ορισμένες φορές χρησιμοποιούνται εναλλάξ, αλλά δεν υποδηλώνουν το ίδιο πράγμα. Πολλά λεξικά ορίζουν την ψυχική υγεία ως «την απουσία ψυχικής διαταραχής».

Όμως, δεν σημαίνει ότι είμαστε και ψυχικά δυνατοί, επειδή δεν εμφανίζουμε κατάθλιψη, άγχος ή κάποια άλλη διαταραχή.

Μάλιστα, μπορεί κάποιος να είναι ψυχικά δυνατός ακόμα κι αν αντιμετωπίζει κάποιο ζήτημα ψυχικής υγείας. Η ψυχική δύναμη περιλαμβάνει την ικανότητα να σκεφτόμαστε, να νιώθουμε και να

λειτουργούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ψυχική υγεία vs ψυχική δύναμη
Η διαφορά ανάμεσα στα δύο γίνεται ευκολότερα κατανοητή, όταν τη συγκρίνουμε με τη διαφορά ανάμεσα στην σωματική υγεία και δύναμη. Το χτίσιμο μεγαλύτερων μυών μπορεί να βελτιώσει την σωματική υγεία. Όμως, οι ανεπτυγμένοι μύες δεν εγγυώνται ότι δεν θα χρειαστεί να έρθουμε αντιμέτωποι με κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως υψηλή χοληστερόλη.!

Και αν και ένα πρόβλημα υγείας μπορεί να μας δυσκολέψει στο να γυμναστούμε, μπορούμε και πάλι να κάνουμε επιλογές που θα μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε σωματική δύναμη. Οι ασκήσεις που χτίζουν ψυχική δύναμη θα βελτιώσουν επίσης και την ψυχική μας υγεία. Και η βελτιωμένη ψυχική υγεία διευκολύνει την ανάπτυξη δύναμης.

Οι 3 πλευρές της ψυχικής δύναμης
1. Σκέψη
Περιλαμβάνει την ικανότητα να σκεφτόμαστε ρεαλιστικά, σύμφωνα με την πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να αναγνωρίσουμε και τις παράλογες σκέψεις και στη συνέχεια να τις αντικαταστήσουμε με έναν περισσότερο ρεαλιστικό εσωτερικό διάλογο. Σχετίζεται επίσης με την έκφραση καλοσύνης προς τον εαυτό μας. Όταν δηλαδή έχουμε την τάση να γινόμαστε επικριτικοί με τον εαυτό μας, η ψυχική δύναμη μας επιτρέπει να αποκρινόμαστε με αυτο-συμπόνοια.

2. Συναίσθημα
Η ψυχική δύναμη δεν περιλαμβάνει την καταπίεση ή την άρνηση των συναισθημάτων και του πόνου. Αντιθέτως, διαθέτει την ικανότητα της αναγνώρισης του πώς νιώθουμε. Ορισμένες φορές, αυτό σημαίνει ότι αποδεχόμαστε ένα άβολο συναίσθημα ή ότι μπορούμε να ηρεμήσουμε τον εαυτό μας πριν κάνουμε μια δύσκολη συζήτηση.

3. Πράξη
Εδώ περιλαμβάνεται η παραγωγική δράση. Είτε αυτό σημαίνει άσκηση ακόμα κι όταν είμαστε κουρασμένοι ή την ευκολία να αυτοφροντιζόμαστε, όταν το χρειαζόμαστε.

Πώς να χτίσουμε ψυχική δύναμη
Ευτυχώς, όλοι έχουμε την ικανότητα να χτίσουμε ψυχική δύναμη. Η ανάπτυξη μεγαλύτερων ψυχικών μυών χρειάζεται άσκηση – όπως ακριβώς και οι σωματικοί. Αν και υπάρχουν πολλές ασκήσεις που συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια, εδώ έχουμε συλλέξει κάποιες απλές για το ξεκίνημα.

Γνωστικές ασκήσεις
Στρατηγικές δηλαδή που μας βοηθούν να σκεφτούμε διαφορετικά. Μπορεί να είναι οποιαδήποτε άσκηση μας κάνει να σκεφτόμαστε πιο θετικά, να αναπλαισιώνουμε τις αρνητικές σκέψεις ή να αναπτύσσουμε μια πιο ρεαλιστική νοοτροπία.

Ημερολόγιο ευγνωμοσύνης: Εξαιρετικός τρόπος να ενεργοποιούμε και να ενδυναμώνουμε θετικές σκέψεις και συναισθήματα.

– Μιλάμε στον εαυτό μας όπως και στον καλύτερό μας φίλο: Συνήθως είμαστε πιο σκληροί με τον εαυτό μας απ’ ότι με τους φίλους μας. Γι’ αυτό, είναι κρίσιμης σημασίας να δείχνουμε στον εαυτό μας την ίδια κατανόηση, συγχώρεση και συμπόνοια όπως το κάνουμε στους ανθρώπους που αγαπάμε.

– Προκαλούμε τον εαυτό μας να σκεφτεί και το αντίθετο από αυτό που τείνουμε να σκεφτόμαστε. Τις στιγμές εκείνες που είστε πεπεισμένοι πως όλα θα πάνε στραβά, αντισταθείτε σε αυτή την «κατηφόρα» και σκεφτείτε όλα όσα θα μπορούσαν τελικά να πάνε καλά.

Συναισθηματικές ασκήσεις
Αυξάνουν την αυτεπίγνωση για τη συναισθηματική μας κατάσταση. Μπορούν να μας βοηθήσουν να αναγνωρίζουμε πότε τα συναισθήματά μας είναι χρήσιμα ή όχι, μας βοηθούν να εφευρίσκουμε στρατηγικές που μειώνουν την ένταση των συναισθημάτων ή να «αγκαλιάζουμε» άβολα συναισθήματα:

– Κατηγοριοποιούμε και προσδιορίζουμε ακριβώς το πώς νιώθουμε. Αυτό μας επιτρέπει αρχικά να πάρουμε μια κάποια απόσταση από αυτά ώστε να τα δούμε από μια άλλη οπτική και με μία δόση λογικής.

– Χρησιμοποιούμε υγιείς δεξιότητες αντιμετώπισης των άβολων συναισθημάτων. Και όχι απόπειρες καταπίεσης, φίμωσης ή άρνησής τους.

– Παίρνουμε βαθιές ανάσες (Τεχνικές χαλάρωσης και συγκέντρωσης)

Συμπεριφορικές ασκήσεις
Πράξεις που μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα και να είμαστε όσο λειτουργικοί και παραγωγικοί επιθυμούμε.

– Εκτελούμε συμπεριφορικά πειράματα: Που προκαλούν ουσιαστικά κάθε σκέψη η οποία μας παραλύει και μας κάνει αντιπαραγωγικούς και περιορισμένους.

– Προγραμματίζουμε θετικές δραστηριότητες: Ό,τι μας δίνει χαρά, πάντα βοηθά στο χτίσιμο της ψυχικής δύναμης. Προγραμματίστε ένα ζεστό μπάνιο πριν τον ύπνο ή χρόνο αποκλειστικά για το μαγείρεμα ενός ωραίου γεύματος.

– Συμπερίληψη των χόμπι στην καθημερινότητα: Είτε πρόκειται για τη φωτογραφία, τη μαγειρική, ένα άθλημα, την ανάγνωση, τα χόμπι φέρνουν την αίσθηση της πλήρωσης και του επιτεύγματος, αποτελεί τροφή για την ψυχική δύναμη.

enallaktikidrasi.com

The post Ψυχική δύναμη: Πώς διαφέρει από την ψυχική υγεία και πώς χτίζεται appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ψυχική, Πώς,psychiki, pos