Θυρεοειδής: Ποιες εξετάσεις θα σας δείξουν αν λειτουργεί σωστά
Έχετε πρόσφατα παρατηρήσει συμπτώματα όπως άγχος, νευρικότητα, τριχόπτωση, αύξηση του σωματικού σας βάρους, ευαισθησία στο κρύο, πόνο και ενόχληση στα μάτια; Εάν ναι, τότε στις προτεραιότητές σας είναι αναγκαίο να προσθέσετε μια εξέταση αίματος για τον θυρεοειδή σας!
«Ο θυρεοειδής είναι ένας ενδοκρινής αδένας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού και ο ρόλος του είναι η έκκριση ορμονών, οι οποίες ρυθμίζουν πλήθος σωματικών λειτουργιών,
Πρόκειται για έναν αδένα ζωτικής σημασίας, καθώς η ανισορροπία των ορμονών Τ3 και Τ4 οδηγεί είτε σε υποθυρεοειδισμό είτε σε υπερθυρεοειδισμό, δύο παθήσεις με συμπτώματα που μπορούν να επηρεάσουν σχεδόν ολόκληρο τον οργανισμό. Τα γενικά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα, σκληρότητα του δέρματος, μη φυσιολογικούς κύκλους της εμμήνου ρύσεως, τραχιά φωνή, πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς, αύξηση του βάρους, χαμηλό μεταβολικό ρυθμό, ενώ τα συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού είναι η σημαντική απώλεια βάρους, οι διαταραγμένοι κύκλοι ύπνου, οι υπερδραστήριοι ιδρωτοποιοί αδένες και ο ακανόνιστος εμμηνορροϊκός κύκλος. «Οι ασθενείς είναι δύσκολο να υποπτευθούν ότι για όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να ενοχοποιείται ένα και μόνο όργανο. Μια απλή εξέταση αίματος όμως θα μπορούσε, σε αρκετές περιπτώσεις, να τους απαλλάξει από τις αλλεπάλληλες επισκέψεις σε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων» σημειώνει ο κ. Χατζηιωαννίδης.
Συγκεκριμένα, ο καλύτερος τρόπος ελέγχου της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα είναι, αρχικά, η μέτρηση των επιπέδων της TSH. Τα υψηλά επίπεδά της υποδηλώνουν ότι ο θυρεοειδής υπολειτουργεί, εξαιτίας ενός υφιστάμενου προβλήματος που επηρεάζει άμεσα τον θυρεοειδή (πρωτοπαθής υποθυρεοειδισμός). Αντίθετα, τα χαμηλά επίπεδα TSH φανερώνουν έναν αδένα που παράγει υπερβολική θυρεοειδική ορμόνη (υπερθυρεοειδισμός) ή κάποια ανωμαλία στην υπόφυση, η οποία εμποδίζει την παραγωγή αρκετής ποσότητας TSH (δευτεροπαθής υποθυρεοειδισμός).
Ο συνδυασμός των αιματολογικών εξετάσεων TSH και FT4 (ελεύθερης θυροξίνης, μιας από τις δύο μορφές της θυροξίνης που κυκλοφορεί στο αίμα) καθορίζει με ακρίβεια τον τρόπο λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.
Ο έλεγχος της ελεύθερης T4 είναι μια σύγχρονη εξέταση που έχει αντικαταστήσει αυτήν της ολικής θυροξίνης, εξαιτίας της μικρότερης πιθανότητας επηρεασμού των αποτελεσμάτων από τα επίπεδα των δεσμευτικών πρωτεϊνών. Η αυξημένη TSH με χαμηλή FT4 προδίδει πρωτογενή υποθυρεοειδισμό, ενώ όταν και οι δύο τιμές είναι χαμηλές δευτεροπαθή υποθυρεοειδισμό. Αντιθέτως, τα χαμηλά επίπεδα TSH σε συνδυασμό με αυξημένη FT4 υποδεικνύει υπερθυρεοειδισμό.
Η εξέταση της Τ3 πραγματοποιείται για να δώσει επιπλέον πληροφορίες όταν ο ασθενής έχει διαγνωστεί με υπερθυρεοειδισμό, καθώς όσοι πάσχουν από τη νόσο έχουν αυξημένα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης. Σε ορισμένα άτομα με χαμηλή TSH, είναι αυξημένη μόνο η Τ3 και η FT4 κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Στους ασθενείς με υποθυρεοειδισμό ο έλεγχος της Τ3 δεν χρησιμεύει ιδιαίτερα. Ο λόγος είναι ότι οι ασθενείς μπορεί να έχουν υψηλή TSH και χαμηλή FT4, αλλά απόλυτα φυσιολογική Τ3.
Η μέτρηση των επιπέδων θυρεοειδικών αντισωμάτων μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση της αιτίας των προβλημάτων του θυρεοειδούς. Η συγκέντρωση διαφορετικών θυρεοειδικών αντισωμάτων αυξάνεται σε ορισμένες διαταραχές όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στον θυρεοειδή αδένα. Αυτές οι διαταραχές περιλαμβάνουν τη θυρεοειδίτιδα του Hashimoto και τη νόσο του Grave’s.
«Το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύει τον οργανισμό από εισβολείς, μέσω των αντισωμάτων που παράγονται από τα λεμφοκύτταρα. Σε ένα ποσοστό ανθρώπων που πάσχουν είτε από υποθυρεοειδισμό είτε από υπερθυρεοειδισμό, τα αντισώματα επιτίθενται στο θυρεοειδή τους. Στις αιματολογικές εξετάσεις, τα αυξημένα επίπεδα αντιθυροειδικών αντισωμάτων είτε κατά της θυρεοσφαιρίνης (Tg) είτε κατά της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (TPO) ή και των δύο, σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό υποδηλώνουν θυρεοειδίτιδα Hashimoto, ενώ σε ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό αυτοάνοση νόσο. Επίσης, τα χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων σχετίζονται με διάφορες παθήσεις όπως η φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα (θυρεοειδίτιδα), ο διαβήτης τύπου 1 ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα» εξηγεί περαιτέρω ο κ. Χατζηιωαννίδης.
Η μέτρηση της θυρεοσφαιρίνης (Tg) ζητείται συχνότερα σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του θυρεοειδούς (θηλώδες, θυλακιώδες και Hurthle cell καρκίνωμα), προκειμένου να παρακολουθείται η μετεγχειρητική πορεία τους. Η εξέταση δεν εκτελείται για τον έλεγχο της λειτουργίας του θυρεοειδή, αλλά ούτε εντοπίζει τον καρκίνο στον αδένα προτού αυτός αφαιρεθεί. Τέλος, τα επίπεδα της καλσιτονίνης, με ανεξάρτητη δράση από τις ορμόνες Τ3 και Τ4, αυξάνονται συνήθως σε έναν ορισμένο τύπο καρκίνου του θυρεοειδούς, το μυελοειδές καρκίνωμα.
Ο έλεγχος λοιπόν της υγείας του θυρεοειδή αδένα βοηθά στη αναγνώριση της αιτίας πλήθους συμπτωμάτων και καλό είναι να εντάσσεται στον καθιερωμένο αιματολογικό έλεγχο όλων, και ιδιαίτερα των εγκύων, καθώς η ορμονική «έκρηξη» που συντελείται στον οργανισμό τους αυξάνει την πιθανότητα να επηρεάσει και τις ορμόνες του θυρεοειδούς.
.
The post Θυρεοειδής: Ποιες εξετάσεις θα σας δείξουν αν λειτουργεί σωστά appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σοκάρουν οι νεκροψίες των ασθενών κοροναϊού – Ποια ευρήματα ξάφνιασαν τους επιστήμονες
- Αυτές είναι οι "πρόστυχες" φωτογραφίες της συζύγου του Κιμ Γιονγκ Ουν
- Ειρήνη Μελισσαροπούλου: Αβέβαιη η ένταξή της στην ΕΛ.ΑΣ
- Ενημέρωση σχετικά με την λήξη προθεσμιών στις 30.06.2020
- Αυτή είναι η απόφαση-έκπληξη για Φερέιρα μετά την ΑΕΚ – Τι θα γίνει με παίκτες
- Στα 44 της έγινε… γιαγιά η Sia!
- Αναδρομικά : Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση του ΣτΕ – Πώς θα επιστραφούν
- Κοινωνικός τουρισμός 2020: Παράταση για τα τουριστικά καταλύματα και ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις
- Συζητά για συμπαρουσιαστής της Μαλέσκου ! Όνομα- έκπληξη...
- Το «Κλουβί με τις τρελές»: Αποχώρησε και ο Θάνος Καληώρας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Θυρεοειδής: Ποιες εξετάσεις θα σας δείξουν αν λειτουργεί σωστά
- Νεκρός σε τροχαίο ο μουσικός Μάριος Σαρακατσιάνος-ΦΩΤΟ
- Πώς να χάσετε λίπος από την κοιλιά – 4 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε-ΒΙΝΤΕΟ
- 11 πολύτιμες συμβουλές που θα σώσουν κάθε γυναίκα φέτος το καλοκαίρι-ΦΩΤΟ
- Καλοκαίρι σημαίνει παιχνίδι μέχρι το σούρουπο, παγωτά (κρυφά απ’ τη μαμά) και γδαρμένα γόνατα
- Εξυπηρέτηση χωρίς αναμονή στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ: Σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό εισιτήριο από υπολογιστή ή κινητό
- Δίαιτα αποτοξίνωσης: Η “θαυματουργή” συνταγή που καθαρίζει τις τοξίνες από το σώμα, σε μόλις 48 ώρες
- Ιδρώτας (εφίδρωση): 9 βασικά πράγματα που δείχνει για την υγεία σας- ΦΩΤΟ
- Χέρια και πόδια που μυρμηγκιάζουν: 7 πιο κοινές αιτίες που πρέπει να ξέρετε
- Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αποζημίωση 1,7 εκ. ευρώ στον Τζέφρι Ρας από την Daily Telegraph
- Η Ουγγαρία δεν θα τηρήσει την «ασφαλή ταξιδιωτική» λίστα της Ε.Ε.
- Ντουγκαρί: «Ποιον φοβάται ο Γκριεζμάν; Τον Μέσι που είναι σχεδόν αυτιστικός;»
- Με ποια μέτρα ασφαλείας θα διεξαχθεί το Φεστιβάλ Κηφισιάς 2020
- Βαρβιτσιώτης για Αγία Σοφία: Τυχόν μετατροπή σε τζαμί θα στείλει μήνυμα ότι η Τουρκία εγκαταλείπει τις δυτικές αξίες
- Την Παρασκευή η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους – Πόσα διεκδικούν - Πώς θα επιστραφούν
- Μήνυμα Μητσοτάκη σε Ευρωπαίους ηγέτες: Στήριξη της οικονομίας και μία φιλόδοξη συμφωνία
- Μητσοτάκης σε ηγέτες ΕΕ: Αντίστοιχη των επιπτώσεων της πανδημίας, πρέπει να είναι και η απάντησή μας
- Ανοικτό Παν. Κύπρου: Νέο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Βιοηθική - Ιατρική Ηθική»
- Στον «πάγο» και εκτός ομάδας ο Γερολέμου