Τι μπορεί να συμβαίνει αν σας «πειράζουν» τα φρούτα
Τι είναι η δυσαπορρόφηση της φρουκτόζης και τι η κληρονομική δυσανεξία. Ποια είναι τα συμπτώματα σε κάθε περίπτωση. Ποιοι πρέπει να ακολουθούν αυστηρά συγκεκριμένη διατροφή.
Νομίζατε ότι ένα smoothie από φρούτα είναι ό,τι πιο υγιεινό, αλλά μόλις το καταναλώσατε, αρχίσατε να νιώθετε πόνο και φούσκωμα στο στομάχι. Τι μπορεί να συμβαίνει; Μπορεί άραγε το πρόβλημα να είναι η φρουκτόζη που περιέχουν;
Η φρουκτόζη είναι ένα απλό σάκχαρο που εκ φύσεως υπάρχει στα φρούτα και σε ορισμένα λαχανικά. Μερικοί άνθρωποι όμως έχουν δυσανεξία στη φρουκτόζη, με συνέπεια μία μικρή μπανάνα ή μια φέτα
Η δυσανεξία στη φρουκτόζη είναι πολύ συνηθισμένη. Υπολογίζεται ότι το 40% των κατοίκων της Δύσης παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά συμπτώματά της όταν τρώνε φρούτα ή άλλα τρόφιμα που την περιέχουν. Τα χαρακτηριστικά αυτά σε γενικές γραμμές είναι φούσκωμα, διάρροια και πόνος στην κοιλιά, κατά τον γαστρεντερολόγο Dr. Alberto Rubio-Tapia, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο.
Η δυσαπορρόφηση της φρουκτόζηςΩστόσο υπάρχουν δύο κύριοι τύποι δυσανεξίας στη φρουκτόζη, που προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα. Ο συχνότερος είναι η δυσαπορρόφηση της φρουκτόζης. Οφείλεται στο ότι τα κύτταρα του εντέρου δεν απορροφούν ικανοποιητικά τη φρουκτόζη από τα φρούτα. Ο πάσχων μπορεί να παρουσιάζει συμπτώματα όπως:
ΑέριαΦούσκωμαΔιάρροιαΠόνο στην κοιλιάΗ κληρονομική δυσανεξία στη φρουκτόζηΗ κληρονομική δυσανεξία στη φρουκτόζη είναι ο δεύτερος κύριος τύπος. Πρόκειται για μία πολύ σοβαρότερη, γενετική, σπάνια ασθένεια. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων για τις σπάνιες παθήσεις Orphanet, προσβάλλει 1 στα 20.000 άτομα στην Ευρώπη. Ωστόσο 1 στους 70 Ευρωπαίους φέρουν το γονίδιο που την προκαλεί.
Η κληρονομούμενη δυσανεξία εκδηλώνεται όταν ένα άτομο γεννιέται χωρίς να παράγει ο οργανισμός του το ένζυμο που διασπά την φρουκτόζη. Έτσι, ο οργανισμός του δεν μπορεί να την πέψει καθόλου. Η κληρονομούμενη δυσανεξία στη φρουκτόζη είναι καλοήθης όταν αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη θεραπεία. Αν όμως αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να απειλήσει τη ζωή.
Τα συμπτώματα αυτής της σπάνιας γενετικής νόσου εκδηλώνονται αμέσως μόλις αρχίσουν τα βρέφη να τρώνε τις πρώτες στερεές τροφές. Τα πιο συχνά είναι:
ΝαυτίαΦούσκωμαΔιάρροιαΈμετοςΚοιλιακός πόνοςΧαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμαΈντονη απέχθεια για τα γλυκάΠροβλήματα αναπτύξεωςΣε αντίθεση με τη δυσαπορρόφηση της φρουκτόζης, η κληρονομική δυσανεξία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο. Αυτό συμβαίνει όταν συσσωρεύεται στον οργανισμό η άπεπτη φρουκτόζη, προκαλώντας βλάβες σε νεφρούς και ήπαρ. Αν ο ασθενής εξακολουθήσει να τρώει το σάκχαρο, μπορεί να οδηγηθεί στην πολυοργανική ανεπάρκεια και το κώμα.
Inline Related PostsΠεντανόστιμη συνταγή για χοιρινή τηγανιά με μουστάρδα και μπύρα-Ο απόλυτος μεζές4 Μαρτίου 20214 Μαρτίου 20212Φυσικά διουρητικά : Πώς να μειώσετε την κατακράτηση υγρών με ασφάλεια ΚΑΙ χωρίς φάρμακα4 Μαρτίου 20214 Μαρτίου 202113Τι μπορεί να συμβαίνει αν σας «πειράζουν» τα φρούτα4 Μαρτίου 20213 Μαρτίου 202125Τσικνοπέμπτη: Τι γιορτάζουμε σήμερα – Πώς προέκυψε το έθιμο-Γιατί ψήνουμε κρέας4 Μαρτίου 20214 Μαρτίου 202139Η διάγνωσηΗ διάγνωση της κληρονομικής δυσανεξίας μπορεί να γίνει με ειδική γενετική εξέταση. Οι πάσχοντες από αυτήν πρέπει να συνεργάζονται με διαιτολόγο για να αποφεύγουν τη φρουκτόζη και να διατηρήσουν την υγεία τους, τονίζει ο Dr. Rubio-Tapia.
Αντιθέτως, η διάγνωση της δυσαπορρόφησης της φρουκτόζης δεν είναι τόσο απλή. Και αυτό, διότι τα συμπτώματά της θυμίζουν εκείνα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, με το οποίο συχνά συγχέεται.
Τη διάγνωση μπορεί να διευκολύνει μία ειδική εξέταση, που λέγεται δοκιμασία εκπνοής υδρογόνου και μεθανίου. Είναι τεστ αναπνοής και γίνεται μετά την κατανάλωση ενός υγρού με φρουκτόζη. Το τεστ αυτό μπορεί να συμβάλλει στη διάγνωση, λέει ο Dr. Rubio-Tapia.
Η αντιμετώπισηΗ διατροφή που πρέπει να ακολουθήσει κανείς εξαρτάται από το είδος του προβλήματος που έχει. Για την κληρονομική δυσανεξία στη φρουκτόζη, τη διατροφή καθορίζουν ο θεράπων ιατρός και ο ειδικός διαιτολόγος. Συνήθως όμως απαιτείται αυστηρή δίαιτα, που περιέχει ελάχιστες και αυστηρά μετρημένες ποσότητες φρουκτόζης.
Οι περισσότεροι άνθρωποι, όμως, έχουν την ηπιότερη δυσαπορρόφηση αυτού του σακχάρου, επομένως αντέχουν να τρώνε κάποια ποσότητά του. Δεν υπάρχει όμως μία «συνταγή» που να ταιριάζει σε όλους, τονίζει ο Dr. Rubio-Tapia.
Αν υποψιάζεστε ότι έχετε δυσαπορρόφηση της φρουκτόζης, πρέπει να απευθυνθείτε στον γαστρεντερολόγο ιατρό. Εάν επιβεβαιωθεί η διάγνωση, θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Αυτή συνήθως συμπεριλαμβάνει τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη. Στα τρόφιμα αυτά συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
ΑβοκάντοΜπανάνεςΚράνμπεριΠεπόνιΛεμόνια και μοσχολέμοναΠορτοκάλιαΑνανάςΦράουλεςΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤι μπορεί να συμβαίνει αν σας «πειράζουν» τα φρούτα4 Μαρτίου 20213 Μαρτίου 202125Σιρόπι από αγαύη ως υποκατάστατο ζάχαρης: Τι ΠΡΕΠΕΙ να ξέρετε για λόγους υγείας28 Οκτωβρίου 201928 Οκτωβρίου 20195«Μερικοί ασθενείς αντέχουν κάποια φρούτα περισσότερο από άλλα. Επομένως η λύση είναι να ακούτε το σώμα σας», συνιστά ο Dr. Rubio-Tapia. «Μπορεί να χρειασθείτε μερικές δοκιμές, αλλά τελικά θα βρείτε τι μπορείτε να τρώτε χωρίς να νιώθετε δυσπεψία».
Iatropedia.gr
The post Τι μπορεί να συμβαίνει αν σας «πειράζουν» τα φρούτα appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πέθανε ο Βασίλης Κωστόπουλος – Θλίψη στην ΕΡΤ
- Ισχυρός σεισμός 7,3 Ρίχτερ στη Νέα Ζηλανδία
- H εγκυμοσύνη στην οικογένεια Middleton μόλις επιβεβαιώθηκε
- Χαμός μεταξύ κυβέρνησης – Τσίπρα
- Τσικνοπέμπτη: Δείτε τα απίστευτα αυτοκίνητα ψησταριές!
- Μεγάλη φωτιά τώρα στη Μεγαλόπολη
- Σοφία Αλιμπέρτη: Σπάνια φωτογραφία αγκαλιά με τους γιους της
- Πετρετζίκης: Γενέθλια την ίδια μέρα με τον Μητσοτάκη - Η ανάρτηση στα social
- Πώς η ιταλική μαφία «βάζει στο μάτι» το Ευρωπαϊκό Ταμείο Οικονομικής Ανάκαμψης
- Απορρίφθηκε ομόφωνα από το δικαστήριο το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Τι μπορεί να συμβαίνει αν σας «πειράζουν» τα φρούτα
- Έγινε εκταφή νεκρού από Κορονοϊό στην Πιερία – Υπόνοιες για ιατρική αμέλεια
- Προς έγκριση το εμβόλιο AstraZeneca στους άνω των 65 και στην Ελλάδα – Τι θα γίνει με τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα-ΒΙΝΤΕΟ
- Δεν αίρεται το lockdown πριν τα 800 κρούσματα την ημέρα – Προς παράταση των μέτρων και μετά την Καθαρά Δευτέρα
- Τσικνοπέμπτη: Τι γιορτάζουμε σήμερα – Πώς προέκυψε το έθιμο-Γιατί ψήνουμε κρέας
- Ηλεία: Απολύθηκαν δύο εργαζόμενοι σε γηροκομείο επειδή αρνήθηκαν να εμβολιαστούν
- Πώς θα έχω ενέργεια; 8 φυσικοί τρόποι για τόνωση!
- Νέα μέτρα: Διευκρινήσεις από την Αστυνομία – Ποιους αφορούν τα 2 χιλιόμετρα
- Απαγόρευση κυκλοφορίας: 18 λόγοι που επιτρέπεται να βγείτε από το σπίτι χωρίς να φάτε πρόστιμο
- Αθηνά Λινού: Kαλύτερα ο κόσμος να είναι έξω παρά μέσα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εμβόλιο AstraZeneca: Η Σουηδία επέκτεινε τη χρήση του για τους άνω των 65 ετών
- Μέχρι 2 Απριλίου η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους ενόψει βουλευτικών
- Απάντησε σε ερωτήσεις ο Ι.Παπαδόπουλος για επιλογές εμβολίων από ΚΔ
- Κωνσταντόπουλος, ΣΕΒΕ: Απαραίτητη η επαγγελματική εξειδίκευση του εργατικού δυναμικού
- Έρευνα: Ποια είναι η κοινή γνώμη και ποια η έκταση της παρενόχλησης και της βίας;
- Διαφάνεια, ασφάλεια και green science στο όραμα της L'Oréal για το μέλλον
- Το 90% των εγχρήματων συναλλαγών πραγματοποιείται ηλεκτρονικά
- ForestView: Νέος Chief Operating Officer ο Γιάννης Γκέκας
- Η BFF παρουσίασε τη νέα εταιρική της ταυτότητα - Ξεκινά το rebranding
- ΠΟΞ: Ένας καλός ρυθμός εμβολιασμού καθοριστικός παράγοντας για το άνοιγμα του τουρισμού