Τι έχει αλλάξει στις θεραπευτικές επιλογές για την ψωρίαση

Οι προσδοκίες των ασθενών με ψωρίαση έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς το καθαρό δέρμα αποτελεί πλέον τον νέο θεραπευτικό στόχο και είναι εφικτό.

H ψωρίαση είναι μια κοινή, μη μεταδοτική αυτοάνοση νόσος, η οποία αφορά μέχρι και το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η συχνότερη κλινική μορφή της είναι η ψωρίαση κατά πλάκας, η οποία χαρακτηρίζεται από ερυθρές, συχνά παχιές πλάκες, καλυπτόμενες από λευκά-αργυρά λέπια.

Εμφανίζεται κυρίως σε αγκώνες, γόνατα και καμπτικές επιφάνειες, ενώ μπορεί να προσβάλλει και περιοχές όπως τα νύχια, το τριχωτό της κεφαλής, τις παλάμες, τα πέλματα,

ακόμα και τα γεννητικά όργανα.

Τα συχνότερα συμπτώματα της ψωρίασης είναι ο κνησμός, η ερυθρότητα και η απολέπιση. Η ψωρίαση, ενώ μπορεί να προσβάλλει οποιαδήποτε ηλικία, συχνότερα εμφανίζεται πριν από τα 40 και κυρίως μεταξύ των ηλικιών 20 έως 30 ετών, ενώ παρατηρείται μια ακόμα ηλικιακή κορύφωση γύρω από την ηλικία των 50-60 ετών.

Οι συννοσηρότητες της ψωρίασης

Πλέον αναγνωρίζεται ότι η ψωρίαση δεν είναι μια απλή δερματοπάθεια, αλλά μια νόσος που συνυπάρχει συχνά με άλλα συνοδά νοσήματα, γι’ αυτό και αποκαλείται “ψωριασική νόσος”. Μπορεί να σχετίζεται με αρθρίτιδα, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία και σακχαρώδη διαβήτη (μεταβολικό σύνδρομο), ενώ οι ψωριασικοί ασθενείς είναι συχνά παχύσαρκοι, καπνιστές και εμφανίζουν υψηλά ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων.

Είναι, επίσης, γνωστό ότι η ψωρίαση επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, την ψυχολογία καθώς και τη σωματική λειτουργικότητά τους, κάτι που πολύ συχνά οδηγεί σε απώλεια της εργασιακής παραγωγικότητας, επιβαρύνοντας ψυχολογικά και οικονομικά τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Οι θεραπευτικές  επιλογές

Οι θεραπείες εξατομικεύονται για κάθε ασθενή και ταξινομούνται σε τρεις βασικές κατηγορίες: τοπική θεραπεία, φωτοθεραπεία και χορήγηση φαρμάκων τα οποία στοχεύουν ευρύτερες ή στοχευμένες φλεγμονώδεις λειτουργίες.

Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στη θεραπευτική φαρέτρα οι βιολογικοί παράγοντες καθώς και νεότερα μικρά μόρια, πιο στοχευμένες θεραπείες που δρουν πιο εκλεκτικά στον μηχανισμό της φλεγμονής, η οποία είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση της ψωρίασης αλλά και των συννοσηροτήτων της.

Σήμερα οι ασθενείς που ζουν στην Ελλάδα με χρόνια νοσήματα, όπως η ψωρίαση και η ψωριασική αρθρίτιδα, έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες, ιδιαίτερα αποτελεσματικές αλλά και εξαιρετικά ασφαλείς θεραπείες, οι οποίες μπορούν να τους προσφέρουν λύση στο πρόβλημά τους.

Μαρία Πολίτου: Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

The post Τι έχει αλλάξει στις θεραπευτικές επιλογές για την ψωρίαση appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα