H διεύθυνση σχολείων του Λος Άντζελες υπερψηφίζει την απαγόρευση των κινητών

Η κίνηση καταγράφεται εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την επίδραση που έχει η διαρκής έκθεση των ανηλίκων στα κινητά τηλέφωνα.

Η Ενιαία Διεύθυνση Σχολικών Περιφερειών του Λος Άντζελες υπερψήφισε την Τρίτη πρόταση για την απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων από τους 429.000 μαθητές για τους οποίους είναι αρμόδιο, σε μια προσπάθεια προστασίας των παιδιών από τις περισπάσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποσκάπτουν τη μάθηση και τραυματίζουν την ψυχική υγεία. 

Η διεύθυνση, αρμόδια για τη δεύτερη μεγαλύτερη σχολική περιφέρεια στις ΗΠΑ,

ενέκρινε κατά πλειοψηφία (5 υπέρ και 2 κατά) ψήφισμα το οποίο προβλέπει τη διαμόρφωση εντός διαστήματος 120 ημερών πλαισίου το οποίο θα απαγορεύει τη χρήση από μαθητές κινητών τηλεφώνων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα σχολεία. Το πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή έως τον Ιανουάριο του 2025.

"Θεωρώ ότι θα βρεθούμε στην πρωτοπορία εδώ, και οι μαθητές, ολόκληρη η πόλη και η χώρα θα ωφεληθούν, ως αποτέλεσμα [της πρωτοβουλίας]", δήλωσε ο Νικ Μέλβοιν, μέλος της επιτροπής και εισηγητής της πρότασης.

Μία ημέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα, ο Στρατιωτικός Αρχίατρος των ΗΠΑ, Βιβέικ Μούρθι, ζήτησε να συνοδεύονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από προειδοποίηση αντίστοιχη με αυτή που τοποθετείται πάνω στα πακέτα των τσιγάρων, κάνοντας λόγο για κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει διαμορφωθεί, σε επίπεδο ψυχικής υγείας.

Η Ενιαία Διεύθυνση Σχολικών Περιφερειών του Λος Άντζελες θα κληθεί τώρα να εξετάσει το κατά πόσο τα κινητά θα πρέπει να αποθηκεύονται σε ειδικές θήκες ή φωριαμούς στη διάρκεια της σχολικής ημέρας και ποιες εξαιρέσεις θα πρέπει να γίνονται για μαθητές διαφόρων ηλικιακών ομάδων, καθώς και άτομα με μαθησιακές ή σωματικές ειδικές ανάγκες.

Παράλληλα, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο χρήσης τεχνολογικών μέσων περιορισμού της πρόσβασης στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και το πώς θα αντιμετωπίσει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο άλλου είδους συσκευές, όπως τα smartwatch.

Ο Τζορτζ Μακένα, επίσης μέλος της επιτροπής, καταψήφισε την εισήγηση, εκτιμώντας ότι ένα τέτοιο πλαίσιο θα ήταν υπερβολικά περιοριστικό. Ο Σκοτ Σμέρελσον επίσης καταψήφισε την εισήγηση, υποστηρίζοντας ότι παρέμενε ασαφές το κατά πόσο η απαγόρευση θα ίσχυε και σε ώρες εκτός διδασκαλίας, καθώς και το ποιος θα εφάρμοζε την πολιτική.

Το Λος Άντζελες έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά μικρότερων σχολικών περιφερειών που αποφάσισαν την απαγόρευση της πρόσβασης στα κινητά ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Φλόριντα, που αριθμεί περίπου 2,8 εκατομμύρια μαθητές σε δημόσια σχολεία, τον περασμένο χρόνο ενέκρινε νόμο που υποχρεώνει τις σχολικές περιφέρειες της πολιτείας να εμποδίζουν την πρόσβαση των μαθητών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ώρες σχολείου. Αρκετές ακόμη πολιτείες έχουν υιοθετήσει αντίστοιχα πλαίσια.

Παρότι η έρευνα σχετικά με τους κινδύνους σε επίπεδο ψυχικής υγείας δεν έχει ολοκληρωθεί, ο Μούρθι υποστήριξε πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι τέτοια ώστε να απαιτείται η ανάληψη μέτρων.

Ο Μούρθι αναφέρθηκε σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA, η οποία συνέτεινε στο ότι οι έφηβοι που περνούν πάνω από τρεις ώρες την ημέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διατρέχουν ενδεχομένως αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης κάποιας ψυχικής νόσου, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε σε δημοσκόπηση της Gallup, σύμφωνα με την οποία ο μέσος έφηβος στις ΗΠΑ περνά καθημερινά 4,8 ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Ενιαία Διεύθυνση Σχολικών Περιφερειών του Λος Άντζελες, στο πλαίσιο της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, αναφέρθηκε και σε άλλα στοιχεία τα οποία συντείνουν στο ότι ο εθισμός στα κινητά τηλέφωνα συνδέεται με τη ραγδαία ενίσχυση φαινομένων εκδήλωσης άγχους αλλά και ψηφιακού bullying.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα