Χάκερ δίνει ζωή σε εγκαταλελειμμένο μικροδορυφόρο του TU Berlin

22:05 2/1/2025 - Πηγή: Insomnia

Ένας ταλαντούχος χάκερ κατάφερε να επαναφέρει στη ζωή έναν εγκαταλελειμμένο δορυφόρο του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Βερολίνου από απόσταση 700 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε στο 38ο Συνέδριο Chaos Communications Congress (38C3) στο Αμβούργο, ένας χάκερ με το ψευδώνυμο PistonMiner (φωτογραφία) κατάφερε να επαναφέρει σε λειτουργία τον μικροδορυφόρο Beesat-1, ο οποίος είχε τεθεί εκτός λειτουργίας από το 2013.

Ο Beesat-1, που κατασκευάστηκε από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (TU Berlin), εκτοξεύτηκε το φθινόπωρο του 2009 με

τη βοήθεια ενός ινδικού πυραύλου σε τροχιά άνω των 700 χιλιομέτρων από τη Γη. Ο μικροσκοπικός δορυφόρος, με βάρος λιγότερο από ένα κιλό, σχεδιάστηκε ως πρότυπο για μια ολόκληρη οικογένεια παρόμοιων δορυφόρων και είχε ως στόχο να αποδείξει ότι οι μικρο-δορυφόροι μπορούν να εκτελέσουν παρόμοιες τεχνολογικές λειτουργίες με τους μεγαλύτερους αδελφούς τους.

Ο Beesat-1 ανήκει στην κατηγορία των CubeSats, με εξωτερικές διαστάσεις περίπου 10 × 10 × 10 κυβικά εκατοστά. Ο κύριος σκοπός του ήταν να επιδείξει την απόδοση νέων, μικροσκοπικών τροχών αντίδρασης και άλλων τεχνολογιών για δορυφόρους pico.

Το 2011, ο δορυφόρος άρχισε να μεταδίδει μη έγκυρα τηλεμετρικά δεδομένα για πρώτη φορά. Οι χειριστές στράφηκαν στον δεύτερο υπολογιστή του δορυφόρου, ο οποίος κατάφερε να αποκαταστήσει προσωρινά την επικοινωνία με το Βερολίνο. Ωστόσο, το 2013, το ίδιο πρόβλημα εμφανίστηκε και στον δεύτερο υπολογιστή, αναγκάζοντας τους ερευνητές του TU Berlin να διακόψουν σχεδόν πλήρως τις επιχειρήσεις.

Η επιτυχημένη επισκευή του δορυφόρου από τον PistonMiner, παρά τη μη λειτουργία του μηχανισμού ενημέρωσης, αποτελεί σημαντικό επίτευγμα στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο δορυφόρος αναμένεται να παραμείνει λειτουργικός για τα επόμενα 20 χρόνια.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα