Δεδομένα πενταετίας δείχνουν ότι τα SSDs είναι περισσότερο αξιόπιστα από τους σκληρούς δίσκους

Η γνωστή εταιρεία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και αποθήκευσης στο cloud, Backblaze, δημοσίευσε πρόσφατα μία νέα έρευνα που βασίστηκε σε δεδομένα που συγκρίνουν τη μακροπρόθεσμη αξιοπιστία των μονάδων αποθήκευσης στερεάς κατάστασης (SSD ή Solid State Drive) και των παραδοσιακών σκληρών δίσκων (HDD ή Hard Disk Drive) που διαθέτει στο κέντρο δεδομένων της.

Με βάση τα δεδομένα

που συλλέχθηκαν από τότε που η Backblaze ξεκίνησε να χρησιμοποιεί SSDs ως μονάδες εκκίνησης (boot drives) στα τέλη του 2018, ο Andy Klein της Backblaze δημοσίευσε πρόσφατα μία αναφορά που αποκαλύπτει ότι οι μονάδες SSD της εταιρείας καταρρέουν ή αστοχούν με ρυθμό πολύ χαμηλότερο από αυτόν των παραδοσιακών σκληρών δίσκων με το πέρασμα του χρόνου. 

Η εταιρεία Backblaze δημοσιεύει εδώ και χρόνια στατιστικά στοιχεία αστοχίας των μονάδων σκληρών δίσκων που διαθέτει στο κέντρο δεδομένων της. Στις παλαιότερες αναφορές επικεντρωνόταν στους στην συμπεριφορά δεκάδων χιλιάδων μονάδων αποθήκευσης δεδομένων και μονάδων εκκίνησης από τους περισσότερους μεγάλους κατασκευαστές. Οι εκθέσεις της είναι αρκετά περιεκτικές ώστε να μπορούμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με την αξιοπιστία των σκληρών δίσκων αλλά και των εταιρειών που τα κατασκευάζουν. 

Στη νέα αυτή έρευνα, αν και το μέγεθος δείγματος -όσον αφορά τα SSDs- είναι σημαντικά μικρότερο, τόσο σε αριθμό όσο και σε ποικιλία, εντούτοις τα δεδομένα είναι αρκετά πειστικά. Οι μονάδες αποθήκευσης στερεάς κατάστασης ήταν κατά κύριο λόγο μονάδες των 2,5” κατασκευασμένοι από τις Crucial, Seagate και Dell, ενώ λίγα ήταν κατασκευασμένα από την Western Digital/SanDisk. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνεται να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τους κατασκευαστές των solid state drives, ωστόσο είναι αρκετά χρήσιμα και πειστικά για την αξιοπιστία των SSDs σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους. 

Για να είναι ακόμα πιο αντιπροσωπευτική και αξιόπιστη η σύγκριση, η Backblaze περιλαμβάνει στην έκθεση της μόνο σκληρούς δίσκους ή μονάδες στερεάς κατάστασης που χρησιμοποιούνται ως μονάδες εκκίνησης (boot drives). Η εταιρεία λέει ότι οι συγκεκριμένες μονάδες πέρα από την εκκίνηση, αναλαμβάνουν την αποθήκευση αρχείων καταγραφής συμβάντων (log files), προσωρινών αρχείων, στατιστικών στοιχείων SMART και άλλων δεδομένων, και δεν εγγράφουν terabytes δεδομένων σε καθημερινή βάση. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι δεν κάνουν δουλειά, αντιθέτως κάνουν αρκετά πράγματα μόλις εκκινήσει ένας διακομιστής.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων ετών λειτουργίας τους, οι SSDs φαίνεται πως αστοχούν με σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με τους σκληρούς δίσκους αν και η καμπύλη όπως μπορείτε να δείτε μοιάζει να είναι ίδια – λίγες αστοχίες το πρώτο έτος, αρκετές περισσότερες το δεύτερο έτος, μικρή πτώση στο τρίτο έτος και ένα ακόμη άλμα αστοχιών το τέταρτο έτος. Από το πέμπτο ωστόσο έτος και μετά, ο ρυθμός αστοχίας των σκληρών δίσκων ανεβαίνει σημαντικά, και από ποσοστό αστοχίας 1,83% το τέταρτο έτος φτάνουν το 3,55% το πέμπτο έτος. Αντιθέτως, το ποσοστό αστοχίας των μονάδων αποθήκευσης στερεάς κατάστασης παρέμεινε σχεδόν σταθερό το τέταρτο και το πέμπτο έτος, περίπου 1% δηλαδή. Τα πράγματα μοιάζουν εκ πρώτης όψης φυσιολογικά αν λάβουμε υπόψη ότι οι σκληροί δίσκοι διαθέτουν κινητά μέρη στο εσωτερικό τους κ.λπ. Παρόλα αυτά, θα χρειαστεί να περιμένουμε και άλλα χρόνια για να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει με την αξιοπιστία των SSDs. Ο Andy Klein της Backblaze εκτιμά ότι τα SSDs θα αρχίσουν να αστοχούν με πολύ υψηλότερο ρυθμό μόλις αρχίσουν τα chips μνήμης NAND flash να φθείρονται.

Αν ωστόσο ίσχυε αυτό, θα βλέπαμε τις μονάδες μικρότερης χωρητικότητας να αστοχούν νωρίτερα από τις μεγαλύτερης χωρητικότητας μονάδες αποθήκευσης στερεάς κατάστασης, καθώς οι τελευταίες με περισσότερη μνήμη NAND flash έχουν και περισσότερες «αντοχές» στις εγγραφές. Οι οικιακοί χρήστες επίσης που δημιουργούν, επεξεργάζονται και μετακινούν διαρκώς μεγάλα αρχεία πολλών gigabytes θα μπορούσαν επίσης να δουν τις μονάδες SSD τους να φθείρονται ταχύτερα από ότι στο σενάριο χρήσης της Backblaze. Μπορείτε να κατεβάσετε τα δεδομένα της έρευνας από εδώ.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα