Η Amazon αμφισβητεί τους νέους κανόνες της ΕΕ για τις ευθύνες των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών

Η Amazon έκανε την πρώτη κίνηση σε μια μακρά νομική μάχη ενάντια στους νέους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποσκοπούν στον περιορισμό της δύναμης των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών.

Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου κατέθεσε αίτηση στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ με την οποία επιδιώκει να ανατρέψει πτυχές της πρόσφατα συμφωνηθείσας Πράξης Ψηφιακών Υπηρεσιών ή αλλιώς του Digital Services Act (DSA) υποστηρίζοντας ότι οι νέοι κανόνες στοχεύουν άδικα το επιχειρηματικό μοντέλο της Amazon,

ενώ ευνοούν τους ανταγωνιστές. 

Η Πράξη Ψηφιακών Υπηρεσιών, η οποία οριστικοποιήθηκε από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ τον Ιούλιο του 2022, θέτει αυστηρές υποχρεώσεις σε διαδικτυακές πλατφόρμες όπως της Amazon για την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι οι κανονισμοί θα προωθήσουν έναν ασφαλέστερο και υπεύθυνο διαδικτυακό χώρο και θα αναγκάσουν τους τεχνολογικούς κολοσσούς να είναι πιο διαφανείς και υπόλογοι. Ωστόσο, η Amazon ισχυρίζεται ότι ορισμένες διατάξεις θα την υποχρεώσουν να αποκαλύψει εμπορικά μυστικά αναγκάζοντάς την να μοιράζεται δεδομένα με τρίτες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Marketplace που παρέχει.

Στο αίτημά της, η Amazon αμφισβητεί ιδιαιτέρως την προσδοκία να δίνει στους επιχειρηματικούς χρήστες πρόσβαση στα δεδομένα επιδόσεων που συλλέγει, πιστεύοντας ότι έτσι παραδίδει πολύτιμες πληροφορίες για τους αλγορίθμους και τις λειτουργίες της. Η εταιρεία υποστηρίζει επίσης ότι ο νόμος είναι ασυνεπής επειδή επιβάλλει αυστηρότερους κανόνες διαφάνειας στο Amazon Marketplace σε σύγκριση με άλλους διαδικτυακούς διαμεσολαβητές και πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.

Η προληπτική νομική δράση της Amazon αντανακλά τους φόβους της ότι ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες θα απαιτήσει θεμελιώδεις αλλαγές σε βασικές πτυχές του επιχειρηματικού της μοντέλου για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Ο τεχνολογικός γίγαντας πιθανότατα στοχεύει να αμβλύνει τις διατάξεις που σχετίζονται με την κοινή χρήση δεδομένων και τη διαφάνεια πριν τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία το 2024. Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή της κατάχρησης εξουσίας και την εισαγωγή της καθυστερημένης εποπτείας του τρόπου λειτουργίας των τεχνολογικών κολοσσών.

Με το αίτημα της Amazon ξεκινά μια μακρόχρονη νομική διαδικασία, καθώς τα δικαστήρια της ΕΕ σταθμίζουν τους ισχυρισμούς της εταιρείας έναντι της ρυθμιστικής εξουσίας του μπλοκ να επιβάλλει ψηφιακές μεταρρυθμίσεις. Η Amazon αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη για να ανατρέψει τη νομοθεσία που οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θεωρούν απαραίτητη για τον περιορισμό της κυριαρχίας των κολοσσών της τεχνολογίας στις διαδικτυακές αγορές. Η υπόθεση θα παρακολουθείται στενά από τον κλάδο της τεχνολογίας, καθώς θα μπορούσε να καθορίσει πόσο μεγάλη εποπτεία μπορούν να επιβάλλουν οι αρχές στις επιχειρηματικές πρακτικές πλατφορμών όπως αυτή της Amazon.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα