Η Google παρουσιάζει το επαναστατικό κβαντικό τσιπ Willow

Η Google παρουσίασε το νέο της κβαντικό τσιπ Willow, το οποίο μπορεί να εκτελέσει υπολογισμούς που θα έπαιρναν σε κλασικούς υπολογιστές περισσότερο χρόνο ακόμα και από την ηλικία του σύμπαντος (14 δισεκατομμύρια για να μη ψάχνετε).

Το πιο πρόσφατο κβαντικό της τσιπ της Google έχει προκαλέσει σημαντικό ενδιαφέρον στην τεχνολογική κοινότητα. Σύμφωνα με την εταιρεία,

το Willow μπορεί να ολοκληρώσει υπολογισμούς σε λιγότερο από πέντε λεπτά, ενώ ο δεύτερος ισχυρότερος υπερυπολογιστής στον κόσμο, ο Frontier, θα χρειαζόταν 10 septilion χρόνια για την ίδια εργασία.

Ωστόσο, η Google δεν ισχυρίζεται ότι έχει επιτύχει την "κβαντική υπεροχή", όπως είχε κάνει το 2019 με τον προκάτοχο του Willow, τον Sycamore. Αντ' αυτού, η εταιρεία χρησιμοποιεί τον όρο "πέρα από την κλασική υπολογιστική ικανότητα". Ίσως θυμάστε ότι τότε, η Google είχε δημοσιοποιήσει πως το Sycamore χρειάστηκε μόλις 200 δευτερόλεπτα για να εκτελέσει έναν υπολογισμό που θεωρητικά θα απαιτούσε 10.000 χρόνια για να ολοκληρωθεί από τον τότε ταχύτερο υπερυπολογιστή στον κόσμο. Αυτό το επίτευγμα, σύμφωνα με την εταιρεία, αποδείκνυε ότι είχε δημιουργήσει έναν κβαντικό υπολογιστή που μπορούσε να επιλύσει προβλήματα τα οποία οι καλύτεροι κλασικοί υπολογιστές δεν μπορούσαν καν να προσεγγίσουν. Με άλλα λόγια, η Google είχε επιτύχει την...κβαντική υπεροχή.

Σύμφωνα με τον Hartmut Neven, ιδρυτή της Google Quantum AI, το σημαντικότερο επίτευγμα του Willow είναι ότι βρίσκεται "κάτω από το όριο σφάλματος". Αυτό σημαίνει ότι η Google έχει καταφέρει να μειώσει τα σφάλματα καθώς προσθέτει περισσότερα qubits στο σύστημα, κάτι που αποτελούσε μέχρι τώρα σημαντικό εμπόδιο στην ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών.

Το Willow χρησιμοποιεί τη μέθοδο δειγματοληψίας τυχαίου κυκλώματος (RCS), η οποία, όπως παραδέχεται η ίδια η Google, "δεν έχει γνωστές πρακτικές εφαρμογές". Παρόλα αυτά, ο Neven εξηγεί, "εάν δεν μπορείς να πετύχεις σε αυτή τη βασική δοκιμασία, δεν θα μπορέσεις να πετύχεις σε κανέναν άλλο αλγόριθμο". Προσθέτει επίσης ότι αυτή η μέθοδος δοκιμής "έχει πλέον καθιερωθεί ως βασικό πρότυπο αξιολόγησης στον τομέα των κβαντικών υπολογιστών".

Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλες εταιρείες, όπως η IBM και η Honeywell, χρησιμοποιούν διαφορετικές μετρικές, όπως τον "κβαντικό όγκο", για να αξιολογήσουν τις δυνατότητες των κβαντικών υπολογιστών τους. Η Google δεν έχει δημοσιεύσει στοιχεία κβαντικού όγκου για το Willow, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη σύγκριση με ανταγωνιστικά συστήματα.

Η εταιρεία τονίζει ότι το Willow αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία πρακτικών κβαντικών υπολογιστών που θα μπορούν να επιλύουν προβλήματα με πραγματικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων. Ωστόσο, η ίδια η Google παραδέχεται ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα