Η Google σπεύδει να αφαιρέσει αλλόκοτα αποτελέσματα τα οποία εμφάνιζε η τεχνητή νοημοσύνη

Το πολύφερνο ΑΙ Overview σκόνταψε νωρίς.

Κατακλύζονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από παραδείγματα όπου το νέο προϊόν που μόλις παρουσίασε η Google, το AI Overview, εμφανίζει το λιγότερο περίεργα αποτελέσματα, προτείνοντας στους χρήστες να βάλουν κόλλα στην πίτσα τους ή να καταναλώσουν πέτρες. Το προβληματικό ντεμπούτο του AI Overview σημαίνει πως η Google

σπεύδει τώρα να απενεργοποιήσει το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για συγκεκριμένες αναζητήσεις, την ίδια στιγμή που το διαδίκτυο κατακλύζεται από σχετικά memes, κι αυτός είναι ο λόγος που οι χρήστες βλέπουν τόσα πολλά από αυτά να εξαφανίζονται, λίγη ώρα μετά την ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Είναι μια παράξενη κατάσταση, ιδίως από τη στιγμή που η Google υποβάλλει το AI Overview σε δοκιμές εδώ και ένα χρόνο, με το Σουντάρ Πιτσάι, το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, να αναφέρει πως η εταιρία διαχειρίστηκε περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ερωτήματα σε αυτό το διάστημα.

Παράλληλα, όμως, ο Πιτσάι ανέφερε ότι η Google μείωσε το κόστος εμφάνισης αποτελεσμάτων από την τεχνητή νοημοσύνη κατά 80% στο ίδιο διάστημα, "χάρη σε μια σειρά από σχεδιαστικά και τεχνικά άλματα". Ενδεχομένως, αυτές οι βελτιστοποιήσεις να πραγματοποιήθηκαν πολύ νωρίς, πριν να είναι πλήρως έτοιμο το τεχνολογικό υπόβαθρο.

Η Google εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι το AI Overview σε γενικές γραμμές παρέχει "υψηλής ποιότητας πληροφορίες" στους χρήστες. "Πολλά από τα [προβληματικά] παραδείγματα που έχουμε δει ήταν ασυνήθιστα ερωτήματα, ενώ έχουμε δει και παραδείγματα τα οποία ήταν πλαστά ή στάθηκε αδύνατο να επαναλάβουμε", ανέφερε σε email που απέστειλε στο The Verge η Μέγκαν Φάρνσγουορθ. Ταυτόχρονα, η Φάρνσγουορθ επιβεβαίωσε ότι η εταιρία προχωρά σε "άμεσες κινήσεις" ώστε να αφαιρέσει το AI Overview από ορισμένα ερωτήματα, με απώτερο στόχο να αξιοποιήσει τα παραδείγματα αυτά ώστε να επιφέρει ευρύτερες βελτιώσεις στα συστήματά της.

Ο Γκάρι Μάρκους, ειδικός σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και επίτιμος καθηγητής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, σε δηλώσεις του στο The Verge ανέφερε ότι πολλές εταιρίες του χώρου "πουλάνε όνειρα" ότι η τεχνολογία αυτή θα περάσει από το 80% στο 100% σωστών αποτελεσμάτων. Η επίτευξη του αρχικού 80% είναι σχετικά απλή, καθώς περιλαμβάνει την ενσωμάτωση μεγάλου όγκου δεδομένων, ανέφερε ο Μάρκους, όμως το υπόλοιπο 20% είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί. Μάλιστα, ο Μάρκους θεωρεί πως αυτή ακριβώς η απόσταση μέχρι το απόλυτο θα μπορούσε να αποδειχτεί ό,τι δυσκολότερο.

"Ουσιαστικά, χρειάζεται μια λογική διεργασία, ώστε να αποφασίσεις: είναι πιθανό αυτό το πράγμα; Είναι αξιόπιστη αυτή η πηγή; Όλα αυτά τα πράγματα, πρέπει να τα κάνεις όπως θα τα έκανε ένας άνθρωπος που διασταυρώνει πληροφορίες, κι αυτό ενδεχομένως να απαιτήσει τη δημιουργία μιας τεχνητής γενικής νοημοσύνης", δήλωσε ο Μάρκους. Εντωμεταξύ, τόσο ο Μάρκους, όσο και ο Γιαν ΛεΚουν, επικεφαλής του τομέα AI στη Meta, συμφωνούν ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα στα οποία βασίζονται τα τρέχοντα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το Gemini της Google και το GPT-4 της OpenAI δεν είναι αυτά που θα οδηγήσουν στην εμφάνιση μιας τεχνητής γενικής νοημοσύνης.

Είναι σαφές ότι η Google πιέζεται να αντιπροτείνει κάτι απέναντι στα εργαλεία που παρουσιάζει η Microsoft, τη στιγμή που η OpenAI φέρεται να ετοιμάζει δική της μηχανή αναζήτησης, και η πίεση αυτή την οδηγεί στην κυκλοφορία προϊόντων που ενδεχομένως να μην είναι απολύτως έτοιμα. O Μάρκους επισημαίνει ότι το 2022 η Meta παρουσίασε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία Galactica, το οποίο υποχρεώθηκε να απενεργοποιήσει λίγο μετά την κυκλοφορία του καθώς, μεταξύ άλλων, πρότεινε στους ανθρώπους να φάνε γυαλιά. Κάτι θυμίζει αυτό.

Η Google, εντωμεταξύ, έχει μεγαλεπήβολα σχέδια για το AI Overview: η λειτουργία, όπως υφίσταται σήμερα, δεν είναι παρά ένα πολύ μικρό κομμάτι των όσων ανακοίνωσε η εταιρία την περασμένη εβδομάδα. Ανάμεσα σε αυτά, ήταν η ενσωμάτωση πολλαπλών βημάτων για την απάντηση σύνθετων ερωτημάτων, η δυνατότητα εμφάνισης σελίδων με αποτελέσματα τα οποία θα οργανώνει το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, αναζητήσεις βίντεο μέσω του Google Lens και πολλά άλλα φιλόδοξα σχέδια. Αυτή τη στιγμή, όμως, η φήμη της εταιρίας εξαρτάται από το να κάνει σωστά ορισμένα βασικά πράγματα, και τέτοιου είδους καταστάσεις δεν την κολακεύουν.

["Τα μοντέλα αυτά] είναι εξ ορισμού ανίκανα να προχωρήσουν στο λογικό έλεγχο των αποτελεσμάτων τους, κι αυτό είναι που έχει κάνει τώρα τη βιομηχανία να τρέχει και να μη φτάνει", σχολίασε χαρακτηριστικά ο Μάρκους.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα