Η δικαστική διαμάχη στη Βραζιλία οδηγεί σε δέσμευση των λογαριασμών της Starlink και πιθανό αποκλεισμό του X [Ενημέρωση]

Οι τραπεζικοί λογαριασμοί της Starlink στη Βραζιλία έχουν δεσμευτεί με δικαστική απόφαση, εντείνοντας τη διαμάχη μεταξύ του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας και της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η κίνηση αυτή αποτελεί άμεση απάντηση στη συνεχιζόμενη νομική αντιπαράθεση με την εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η διαμάχη έχει τις ρίζες της στην απαίτηση του δικαστή Alexandre

de Moraes του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας για τον αποκλεισμό συγκεκριμένων λογαριασμών στη χώρα. Ο ιδιοκτήτης της X, Elon Musk, αρνείται να συμμορφωθεί με αυτές τις απαιτήσεις εδώ και μήνες, χαρακτηρίζοντάς τες ως "εντολές λογοκρισίας". Ως αποτέλεσμα, η X διέκοψε τη λειτουργία της στη Βραζιλία νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η εμπλοκή της Starlink, μιας άλλης εταιρείας του Musk που ανήκει στη SpaceX, φαίνεται να είναι μια προσπάθεια του δικαστή Moraes να ασκήσει πίεση στην X για συμμόρφωση. Σε ανακοίνωσή της, η Starlink υποστήριξε ότι η απόφαση δέσμευσης των λογαριασμών της βασίζεται σε αβάσιμους ισχυρισμούς και παραβιάζει τις συνταγματικές διαδικασίες της Βραζιλίας.

Ο δικαστής Moraes έχει επίσης απειλήσει με πλήρη διακοπή λειτουργίας της X στη Βραζιλία. Την Τετάρτη, έθεσε τελεσίγραφο στην εταιρεία να διορίσει νομικό εκπρόσωπο στη χώρα, διαφορετικά θα διατάξει το κλείσιμό της. Η X, σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη, ανέφερε ότι αναμένει "σύντομα" την εντολή διακοπής λειτουργίας από τον Moraes.

Η εταιρεία τονίζει ότι δεν επιμένει οι άλλες χώρες να έχουν τους ίδιους νόμους ελευθερίας του λόγου με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι ο δικαστής de Moraes απαιτεί από την X να παραβιάσει τους ίδιους τους νόμους της Βραζιλίας, κάτι που η εταιρεία δηλώνει ότι δεν προτίθεται να πράξει.

Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει τις πολύπλοκες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης σε διεθνές επίπεδο, καθώς προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ της ελευθερίας του λόγου και των τοπικών νομικών απαιτήσεων. Η εξέλιξη αυτής της υπόθεσης θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό προηγούμενο για τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις και οι τεχνολογικοί κολοσσοί αλληλεπιδρούν στο μέλλον.

Η X έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να δημοσιοποιήσει τις "παράνομες απαιτήσεις" του Moraes και όλα τα σχετικά δικαστικά έγγραφα τις επόμενες ημέρες, σε μια προσπάθεια να διαφωτίσει το κοινό σχετικά με την κατάσταση.

Ενημέρωση 31/8 8:38 - Ανώτατο δικαστήριο της Βραζιλίας διέταξε την άμεση, πανεθνική αναστολή της πλατφόρμας X μετά από μήνες νομικής διαμάχης με την εταιρεία του Elon Musk σχετικά με τον έλεγχο περιεχομένου. Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι όσοι χρησιμοποιούν VPN για πρόσβαση στο X θα υπόκεινται σε καθημερινά πρόστιμα 8.900 δολαρίων. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το X διέκοψε τις λειτουργίες του στη Βραζιλία διαμαρτυρόμενο για δικαστικές εντολές αφαίρεσης λογαριασμών που φέρεται να διέδιδαν παραπληροφόρηση. Ο δικαστής Alexandre de Moraes προειδοποίησε ότι η Βραζιλία θα απαγόρευε την υπηρεσία εάν η εταιρεία δεν όριζε νόμιμο εκπρόσωπο στη χώρα. Το X δήλωσε ότι δεν θα συμμορφωθεί με τις εντολές του δικαστηρίου και θα δημοσιεύσει τις απαιτήσεις του τις επόμενες ημέρες.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα