Η πρώτη αποστολή της NASA, Artemis I για τη Σελήνη θα εκτοξευθεί τον Φεβρουάριο του 2022

Σύμφωνα με το Space.com, η NASA αναμένεται να εκτοξεύσει την πρώτη μη επανδρωμένη δοκιμαστική αποστολή με προορισμό το φεγγάρι, Artemis I, τον Φεβρουάριο του 2022, με το «χρονικό παράθυρο» για την αποστολή να ανοίγει στις 12 Φεβρουαρίου και να κλείνει στις 27 του ίδιου μήνα.

Αυτή είναι και η πρώτη αποστολή του προγράμματος που έχει στόχο την επιστροφή της ανθρωπότητας στον δορυφόρο της Γης

το 2024.

Όπως φαίνεται και από την φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα, η κάψουλα Orion τοποθετήθηκε στις 20 Οκτωβρίου στην κορυφή του πυραύλου SLS (Space Launch System) και όλα δείχνουν έτοιμα για τις πρώτες δοκιμές. Αυτή η πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή έχει στόχο να δοκιμάσει την κάψουλα Orion και τις αντοχές της, τον πύραυλο SLS καθώς και όλα τα συστήματα τόσο στον πύραυλο και την κάψουλα όσο και στο διαστημικό κέντρο Κένεντι, στο Ακρωτήρι Κανάβεραλ, στην Φλόριντα.

Οι δοκιμές ωστόσο αναμένεται να διαρκέσουν λίγο καιρό καθώς η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει αρκετές δοκιμές σε διάφορα συστήματα του διαστημικού οχήματος (π.χ. στα διάφορα interfaces, στις επικοινωνίες, σε υπολογιστικά συστήματα και σε μηχανικά συστήματα κ.ά.). Η σπουδαιότερη δοκιμή είναι το «Wet Dress Rehearsal», όταν το πλήρωμα δηλαδή θα επιχειρήσει να φορτώσει και να ξεφορτώσει τα καύσιμα του Artemis I αρκετές εβδομάδες πριν την εκτόξευση.  

Κατά τη διάρκεια της διαστημικής πτήσης, το διαστημικό όχημα της NASA θα διαχωριστεί από το στάδιο ICPS (Interim Cryogenic Propulsion Stage) περίπου δύο ώρες μετά την εκτόξευση και θα ξεκινήσει να «τοποθετεί» μικρούς δορυφόρους σε τροχιά τις επόμενες ημέρες οι οποίοι έχουν την ονομασία CubeSats και θα χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση διάφορων πειραμάτων και τεχνολογικών επιδείξεων. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς το φεγγάρι στη συνέχεια, οι μηχανικοί στο Γήινο έδαφος θα πραγματοποιήσουν κάθε σχεδόν δοκιμή των συστημάτων του διαστημικού οχήματος που μπορούν να σκεφτούν ώστε όλα να είναι έτοιμα για την επανδρωμένη αποστολή.

Η διαστημική κάψουλα Orion εντέλει θα μπει σε τροχιά σε απόσταση περίπου 100 χλμ. από την επιφάνεια της Σελήνης για να ενισχύσει την ταχύτητα της μέσω της βαρύτητας προτού ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής προς την Γη.

Μετά την αποστολή Artemis I, θα ακολουθήσει η Artemis II και η Artemis III. Στην 2η αποστολή που θα είναι επανδρωμένη θα είναι επίσης επανδρωμένη και θα είναι μία δοκιμαστική κοντινή πτήση (fly-by) στο φεγγάρι ενώ η τρίτη αποστολή είναι που θα επιτρέψει στον άνθρωπο να πατήσει στην επιφάνεια της Σελήνης για πρώτη φορά μετά την αποστολή Apollo 17, το 1972.

 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα