Μετά από 12 χρόνια, η Intel διακόπτει την παραγωγή των NUC PCs

Η Intel ανακοίνωσε ότι διακόπτει την παραγωγή των NUC, των εμβληματικών μίνι PC, μετά από 12ετη παρουσία στην αγορά.

Το NUC, το οποίο σημαίνει Next Unit of Computing, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2012 και έγινε γνωστό για το συμπαγές του μέγεθος και τον αρθρωτό σχεδιασμό του.

Η σειρά NUC περιελάμβανε μια σειρά από επιτραπέζιους υπολογιστές μικρού μεγέθους, στικάκια και boards που επέτρεπαν στους χρήστες να τους προσαρμόζουν

στις ανάγκες τους. Παρά το μικρό τους μέγεθος, τα NUC διέθεταν αξιοπρεπείς επιδόσεις, κατάλληλες για καθημερινές εργασίες και home theaters.  

Η Intel δήλωσε ότι τερματίζει τη λειτουργία του NUC project για να επικεντρωθεί σε νέα σχέδια βελτιστοποιημένα για ανερχόμενα τμήματα όπως αυτό του cloud gaming. Ωστόσο, η κίνηση αυτή εξακολουθεί να σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για τους οπαδούς των μικρών υπολογιστών. Με πολλούς τρόπους, το ευέλικτο form factor του NUC γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία μεταξύ των gamers.

Κατά την κυκλοφορία του πριν από 10 χρόνια, το πρώτο NUC ξεχώριζε με το τετράγωνο πλαίσιο που είχε ύψος μόλις 3.8 εκατοστά. Το πρώτο μοντέλο περιείχε επεξεργαστή Intel Core i3 με δύο υποδοχές SO-DIMM για RAM και μία υποδοχή αποθήκευσης 2,5 ιντσών για σκληρό δίσκο ή SSD. Από εκεί και πέρα, η Intel ενημέρωνε τακτικά τη σειρά NUC με νεότερους επεξεργαστές και δυνατότητες συνδεσιμότητας, διατηρώντας παράλληλα την αναγνωρίσιμη συμπαγή μορφή. Στην αγορά εμφανίστηκαν διαφορετικά μοντέλα για περιπτώσεις χρήσης που κυμαίνονταν από υπολογιστές οικιακού κινηματογράφου έως μίνι παιχνιδομηχανές ή συσκευές IoT. 

Μέχρι το 2020, οι επιδόσεις των NUC PCs αυξήθηκαν σημαντικά, ενώ εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν γνωστούς επεξεργαστές, από τη σειρά Core i ή τον Celeron 10ης γενιάς. Ορισμένα μοντέλα μπορούσαν να φιλοξενήσουν έως και 64 GB μνήμης RAM και είχαν χώρο για πολλαπλές μονάδες αποθήκευσης.

Παρόλο που τα NUCs δεν είχαν την δυνατότητα αναπαραγωγής απαιτητικών παιχνιδιών ή εφαρμογών για εντατικό φόρτο εργασίας, η φορητότητα και η προσαρμοστικότητά τους τα καθιστούσαν ιδανικά για εφαρμογές όπως η ψηφιακή σήμανση, ο έλεγχος και η διαχείριση έξυπνων συσκευών ενός σπιτιού ή τη δημιουργία ενός συστήματος ικανό να αναπαράγει παιχνίδια από ρετρό κονσόλες μέσω emulation.

Ωστόσο, η δημοτικότητα των συστημάτων NUC μειώθηκε τελικά λόγω του έντονου ανταγωνισμού από τους μίνι υπολογιστές που κατασκεύασαν διάφοροι συνεργάτες της Intel καθώς και από εναλλακτικές προτάσεις όπως το Raspberry Pi. Οι κατασκευαστικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας επηρέασαν επίσης την παραγωγή και τη διαθεσιμότητα των NUC.

Παρ' όλα αυτά, το NUC project εξακολουθεί να αφήνει πίσω του μια κληρονομιά που δείχνει τι ήταν δυνατό να γίνει με έναν συμπαγή, αρθρωτό σχεδιασμό PC. Πολλές συσκευές που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά ακολουθούν μια παρόμοια φόρμουλα σε συνδυασμό με ένα πολύ μικρό μέγεθος. Η Intel αναφέρει ότι θα συνεχίσει να τιμά τις εγγυήσεις των NUC και να παρέχει υποστήριξη τουλάχιστον μέχρι το 2025. Ωστόσο, η διακοπή της κυκλοφορίας τους σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για τα μικροσκοπικά PC. 
 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα