Το Raspberry Pi 5 λανσάρει νέα έκδοση 2GB στα 50 δολάρια

Το Raspberry Pi 5 εμπλουτίζει τη γκάμα του με μια νέα έκδοση 2GB, διαθέσιμη από σήμερα στην τιμή των 50 δολαρίων.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την ομαλοποίηση της αγοράς μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ελλείψεων και αυξημένων τιμών στον κόσμο των μικροϋπολογιστών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Raspberry Pi, Eben Upton, αποκάλυψε ότι η νέα έκδοση ενσωματώνει μια αναθεωρημένη

εκδοχή του επεξεργαστή Broadcom BCM2712C1. Το νέο τσιπ, γνωστό ως D0 stepping, έχει αφαιρέσει ορισμένες αχρησιμοποίητες λειτουργίες, μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής χωρίς να επηρεάζει τις επιδόσεις. Ο χρήστης θα απολαμβάνει τον ίδιο ταχύτατο τετραπύρηνο επεξεργαστή, τις ίδιες δυνατότητες πολυμέσων και τον ίδιο δίαυλο PCI Express που έχει αποδειχθεί ένα από τα πιο συναρπαστικά χαρακτηριστικά της πλατφόρμας Raspberry Pi 5.

Παρόλο που η τιμή των 50 δολαρίων παραμένει υψηλότερη από την αρχική τιμή των 35 δολαρίων που είχε καθιερώσει το Raspberry Pi για χρόνια, αντιπροσωπεύει μια σημαντική μείωση σε σχέση με τις πρόσφατες αυξήσεις. Υπενθυμίζεται ότι το Raspberry Pi 4 είχε ξεκινήσει με μια έκδοση 1GB στα 35 δολάρια, ενώ υπήρξε και μια έκδοση 2GB στην ίδια τιμή το 2020. Ωστόσο, οι ελλείψεις και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα οδήγησαν σε μια "προσωρινή" αύξηση τιμών στα τέλη του 2021, η οποία παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα.

Η νέα έκδοση 2GB του Raspberry Pi 5 προσφέρει μια ελκυστική επιλογή για πολλές εφαρμογές που δεν απαιτούν μεγάλη ποσότητα RAM, αλλά μπορούν να επωφεληθούν από την αυξημένη ταχύτητα CPU και GPU. Για παράδειγμα, οι συσκευές εξομοίωσης ρετρό παιχνιδιών δεν χρειάζονται απαραίτητα πολλή μνήμη, αλλά θα λειτουργούν καλύτερα με τον ταχύτερο επεξεργαστή του Pi 5. Επίσης, εφαρμογές για μικρών δυνατοτήτων server όπως το Wireguard, το Homebridge ή το Pi-hole μπορούν να αξιοποιήσουν το ταχύτερο Wi-Fi και Ethernet, καθώς και την βελτιωμένη υποστήριξη για πιο αξιόπιστη αποθήκευση NVMe.

Παρ' όλα αυτά, για μόλις 10 δολάρια επιπλέον, η έκδοση 4GB παραμένει μια πιο ευέλικτη και μελλοντικά ασφαλής επιλογή για τους περισσότερους χρήστες. Τα Raspberry Pi έχουν την τάση να αναλαμβάνουν διαφορετικούς ρόλους στη διάρκεια της ζωής τους, καθώς οι ανάγκες των χρηστών εξελίσσονται και νέα μοντέλα κυκλοφορούν. Ένα project που σήμερα δεν απαιτεί περισσότερη RAM, αύριο μπορεί να την χρειαστεί.

Η νέα έκδοση 2GB του Raspberry Pi 5 είναι ήδη διαθέσιμη για παραγγελία από καταστήματα όπως το PiShop και το CanaKit, ενώ στη χώρα μας από το nettop.gr με τελική τιμή 61,90€.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα