Το Tetris αποδεικνύεται αποτελεσματικό στη μείωση συμπτωμάτων PTSD

Το κλασικό βιντεοπαιχνίδι Tetris αποδεικνύεται αποτελεσματικό στη μείωση των συμπτωμάτων της Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες (PTSD), σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMC Medicine.

Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, εστίασε στη χρήση του Tetris ως μέσο για τη μείωση των ενοχλητικών αναμνήσεων, ενός βασικού

συμπτώματος της PTSD.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 164 επαγγελματίες υγείας που είχαν εκτεθεί σε τραυματικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα έπαιξε Tetris, ενώ η ομάδα ελέγχου συμμετείχε σε μια μη οπτική δραστηριότητα, όπως το να ακούν ραδιόφωνο.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Στην αρχή της μελέτης, οι συμμετέχοντες βίωναν κατά μέσο όρο 15 αναδρομές (flashbacks) την εβδομάδα. Πέντε εβδομάδες μετά την παρέμβαση, η ομάδα που έπαιξε Tetris ανέφερε κατά μέσο όρο μόνο μία αναδρομή την εβδομάδα, ενώ η ομάδα ελέγχου εξακολουθούσε να βιώνει περίπου πέντε αναδρομές εβδομαδιαίως.

Η καθηγήτρια Emily Holmes, επικεφαλής της μελέτης, εξέφρασε αισιοδοξία για τα ευρήματα, δηλώνοντας: "Είναι δυνατόν να μειωθεί η συχνότητα των δυσάρεστων και ενοχλητικών αναμνήσεων του τραύματος, και έτσι να ανακουφιστούν και άλλα συμπτώματα της PTSD. Με μόνο μία καθοδηγούμενη συνεδρία θεραπείας, είδαμε θετικά αποτελέσματα που διήρκεσαν πέντε εβδομάδες και ακόμη και έξι μήνες μετά τη θεραπεία."

Η θεραπεία βασισμένη στο Tetris αξιοποιεί την έννοια της "νοητικής περιστροφής", μιας γνωστικής διεργασίας, κεντρικής στο παιχνίδι. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η οπτική εμπλοκή και η νοητική εργασία χειρισμού των σχημάτων απαιτούν σημαντικούς γνωστικούς πόρους, οι οποίοι μπορούν να διαταράξουν την ικανότητα του εγκεφάλου να αναπαράγει ενοχλητικές αναμνήσεις.

Η αποτελεσματικότητα της παρέμβασης μετρήθηκε χρησιμοποιώντας το PTSD Checklist for DSM-5 (PCL-5), ένα ευρέως αναγνωρισμένο εργαλείο για την αξιολόγηση των συμπτωμάτων PTSD. Η ομάδα που έπαιξε Tetris παρουσίασε σχεδόν τα μισά συμπτώματα PTSD σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές εισήγαγαν επίσης την έννοια του "γνωστικού εμβολίου", ενός εργαλείου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μετά από τραυματικά γεγονότα για την πρόληψη της εμφάνισης σοβαρότερων συμπτωμάτων PTSD. Η καθηγήτρια Holmes οραματίζεται ένα μέλλον όπου εργαλεία ψυχικής υγείας, όπως η παρέμβαση βασισμένη στο Tetris, θα μπορούσαν να χορηγηθούν μετά από τραυματικά γεγονότα για την πρόληψη της ανάπτυξης PTSD.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα