Ξεκινά κλινική δοκιμή εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης που στόχο έχει την αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Στόχος των επιστημόνων είναι να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες "ατόμων, όχι μέσων όρων".

Ο τομέας Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ξεκινά κλινική δοκιμή ενός ψηφιακού εργαλείου με την ονομασία "Πετρούσκα", το οποίο στόχο έχει την εξατομίκευση των αντικαταθλιπτικών θεραπειών.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται εθελοντές που εμφανίζουν κατάθλιψη να συμμετάσχουν στην κλινική δοκιμή, όπου τη διαχείριση των περιπτώσεών τους θα αναλάβει αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης.

Ο αλγόριθμος αυτός αξιοποιεί δεδομένα προερχόμενα από άνω του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων και προτείνει,

σε πραγματικό χρόνο, τα βέλτιστα αντικαταθλιπτικά σκευάσματα για κάθε άτομο, στη διάρκεια της συμβουλευτικής συνεδρίας.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν να έχουν συγκεντρώσει περίπου 200 συμμετέχοντες μέχρι το καλοκαίρι ενώ συνολικά στην κλινική δοκιμή αναμένεται να συμμετάσχουν 500 άτομα. 

Η "Πετρούσκα" ενσωματώνει πληροφορίες από κάθε ασθενή, όπως η ηλικία, το φύλο και η ένταση των συμπτωμάτων, ενώ λαμβάνει υπόψη και τυχόν παρενέργειες. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως πρόκειται για μια "καινοτόμο προσέγγιση ενδυνάμωσης των ασθενών και συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων στη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας".

Ο καθηγητής Αντρέα Τσιπριάνι, επικεφαλής ερευνητής, σε δηλώσεις του στο BBC ανέφερε χαρακτηριστικά: "Αυτό που συμβαίνει στην πράξη, είναι να συνταγογραφούνται τα αντικαταθλιπτικά συνήθως στη βάση των γνώσεων του εκάστοτε γιατρού. Αυτή τη στιγμή στην αγορά διατίθενται περισσότερα από 30 αντικαταθλιπτικά σκευάσματα, όμως εννέα στους δέκα γιατρούς συνταγογραφούν ένα από συνολικά τέσσερα σκευάσματα. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται οι ασθενείς να μη λαμβάνουν την αγωγή που θα ήταν περισσότερο κατάλληλη ή βιώσιμη για τους ίδιους. Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες των ατόμων, όχι των μέσων όρων. Θέλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν ακριβέστεροι και να εντοπίσουμε τη βέλτιστη θεραπεία για τον κάθε ασθενή συντομότερα, βασιζόμενοι σε αυτά που ξέρουμε ότι λειτουργούν για ασθενείς με παρόμοια χαρακτηριστικά, αντί να σπαταλάμε χρόνο δοκιμάζοντας θεραπείες οι οποίες ενδεχομένως είναι λιγότερο αποτελεσματικές".

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν ήδη ώστε να συμμετάσχουν στις δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ θα ακολουθήσει και μια σύντομη διαδικασία αξιολόγησης. Αντίστοιχες κλινικές δοκιμές θα πραγματοποιηθούν στον Καναδά και τη Βραζιλία.

Η διαδικασία διαρκεί 24 εβδομάδες συνολικά, όμως μετά τις πρώτες οκτώ εβδομάδες οι επιστήμονες θα δουν πόσοι από τους συμμετέχοντες εξακολουθούν να λαμβάνουν τη θεραπεία που τους δόθηκε, ώστε να σχηματίσουν εικόνα για το πόσο αποδεκτή και καλά ανεκτή είναι η θεραπεία από τους ασθενείς.

Παράλληλα, θα συλλέγουν πληροφορίες από τους συμμετέχοντες σχετικά με τη διάθεσή τους, το κατά πόσο βιώνουν αίσθημα άγχους, τη γενικότερη ποιότητα ζωής και τυχόν παρενέργειες, καθ' όλη τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το βρετανικό Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας και Μέριμνας.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα