Zερβουδάκης: Η εσωστρέφεια σκοτώνει το πνεύμα και τον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης
Αφορμή για τη συνέντευξη, ήταν η εκδήλωση - συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την προσαγωγή σε αστυνομικό τμήμα μέλους του Συλλόγου Μουσικών Βόρειας Ελλάδας (ΣΜΒΕ) (της πλανόδιας μουσικού Μαίρης Στεφάνου) η οποία έπαιζε
Παιδί της αντιπολίτευσης
Παιδί της αντιπολίτευσης, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, έζησε όλο το κύμα: "Αυτό θέλω να κρατήσω για μένα! Ήταν κοσμογονία για μας, πραγματικά βαπτιστήκαμε στην άσκηση της δημοκρατίας τα χρόνια εκείνα", είπε και συνέχισε: "Έχει μεγάλη σημασία να ορίζουμε το περιβάλλον μας, αποφασίζοντας, εμείς, οι ίδιοι, για τις τύχες μας. Το να συμμετέχω κάπου σημαίνει παίρνω θέση, αποφασίζω. Τα παιδιά μας πρέπει να μάθουν, ότι δεν μπορούν να είναι άνευ ευθυνών, σε ό,τι αφορά το περιβάλλον μας, την κοινωνία".
Η ενασχόληση του με τα κοινά, δεν έχει να κάνει με σκοπό να πολιτευτεί: "Ο ρόλος του καλλιτέχνη δεν είναι αυτός. Θέλω να είμαι στην πλευρά του κοινωνικού ελέγχου, δεν φλέγομαι να ασκήσω εξουσία. Έχω την Τέχνη μου, την αγαπώ πολύ, απλά πείθω, πως ο καλλιτέχνης πρέπει να έχει άποψη για τη ζωή, αντίθετα με άλλες απόψεις που κυκλοφορούν σήμερα, που θέλουν τον καλλιτέχνη να τα έχει καλά με όλους. Όχι βέβαια! Ο καλλιτέχνης είναι άνθρωπος, είναι γονιός, είναι φορολογούμενος, κάποια στιγμή μπορεί να βρεθεί άνεργος, έχει ανάγκη από δημόσια υγεία, από δημόσια παιδεία, δεν μπορεί να μην πάρει θέση. Επιβάλλεται να πάρει θέση". Ως παράδειγμα αναφέρθηκε στην παρουσία του γνωστού διεθνώς τραγουδιστή Μανού Τσάο, που έτυχε να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, και αφού πληροφορήθηκε για τη συναυλία διαμαρτυρίας του Συλλόγου Μουσικών στην πλατεία Αριστοτέλους, συμμετείχε και μίλησε για τα δικαιώματα των μουσικών.
"Είμαι ο Μανού Τσάο και είμαι σήμερα εδώ για να στηρίξω τους καλλιτέχνες του δρόμου της Θεσσαλονίκης", είπε. "Ήθελε να σταθεί στο πλευρό μας και η παρουσία του αυτομάτως διεθνοποίησε την εκδήλωσή μας. Αυτό σημαίνει συμμετέχω, είμαι μαζί με άλλους. Γιατί όταν γίνονται συλλήψεις των πλανόδιων μουσικών, σημαίνει έλλειμμα πολιτισμού", υπογραμμίζει ο Δημήτρης Ζερβουδάκης.
Η Θεσσαλονίκη έχει δικιά της κουλτούρα
Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης ξεκίνησε την μουσική του καριέρα από το συγκρότημα "Νέοι επιβάτες". Παραμένει ακόμα και σήμερα ο "νέος επιβάτης" που στη διαδρομή παρακολουθεί τη ζωή με πολλές στάσεις, αλλά πλέον ξέρει πολύ καλά τον προορισμό του, που είναι μια πόλη, όπου γεννήθηκε, μια οικογένεια με δυο παιδιά, που απέκτησε, η μουσική και τα τραγούδια που δημιουργεί.
"Εμείς έχουμε ανάγκη τη Θεσσαλονίκη, τη κουλτούρα της, τη λάμψη της, την αυθεντικότητά της, έχουμε ανάγκη η πόλη μας να ανθίζει. Η εσωστρέφεια σκοτώνει το πνεύμα και τον πολιτισμό της πόλης. Η Θεσσαλονίκη ήταν πάντα ανοικτή πόλη, με πολλές εθνότητες να μένουν εδώ. Ιστορικά υποδέχθηκε πρόσφυγες από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία, πολλούς μετανάστες. Τελευταία, ένα μεγάλο κύμα προσφύγων βρήκε εδώ την ειρήνη. Ενώ ο κόσμος εκτίθεται σε προπαγάνδα έως φασιστική σε ότι αφορά τους πρόσφυγες. Το έχουμε ζήσει στην ιστορία με το ερχομό του φασισμού στη Γερμανία. Δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβανότανε σαν φάρσα", τονίζει και προσθέτει: "η Θεσσαλονίκη έχει δικιά της κουλτούρα, που βασίζεται στην πολυπολιτισμικότητά της: η Θεσσαλονίκη μας δεν μπορεί να μείνει μια πόλη με σφιχτή καρδιά, πρέπει να έχει ανοικτή καρδιά! Η Θεσσαλονίκη μου, η πόλη μας είναι ένας πλούτος, ένα φως! Δεν πρέπει να διαλέγουμε το σκοτάδι, αλλά μόνο το φως που θα μας φωτίσει".
Μιλώντας για τα μελλοντικά σχέδια του, ανέφερε την ιδέα ο Σύλλογος Μουσικών Βόρειας Ελλάδας να καθιερώσει νέο Μουσικό Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, όπου να συναντιούνται οι μουσικοί από όλες τις χώρες των Βαλκανίων. "Θα ανταλλάσουμε πολιτισμό, γιατί δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, μένουμε στην ίδια χερσόνησο, έχουμε πολλά κοινά στη μουσική, αλλά και σαν άνθρωποι, μοιάζουμε", είπε.
Η τέχνη μου υπάρχει με την δύναμη της
Πέρασαν τριάντα τρία χρόνια από τότε που συστήθηκε μουσικά με τους "Νέους Επιβάτες". Στο δυναμικό του πάνω από 10 προσωπικά άλμπουμ που ήρθαν να μεταφέρουν τις αλήθειες ζωής, προσωπικής και κοινωνικής. Απαντώντας στην ερώτηση για τις συναυλίες, που τελευταία λιγόστεψαν, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, είπε: "Η Τέχνη μου υπάρχει με τη δύναμή της. Παλιότερα στεναχωριόμουν, αν δεν είχα πολλές συναυλίες, τώρα περηφανεύομαι. Θα έρθουν οι συναυλίες! Ετοιμαζόμαστε για την Αυστραλία, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, στις 8 Δεκεμβρίου, στο "Block 33" θα χαρώ να συναντήσω ανθρώπους που αγάπησαν και αγαπούν τα τραγούδια μου".
"Ευγενείς είναι οι Έλληνες της Διασποράς"
Αγγίζοντας το θέμα της ελληνικής διασποράς, τον Ελληνισμό, ο αγαπημένος τραγουδοποιός όλων των Ελλήνων, αφηγήθηκε την ιστορία της συναυλίας του στην Αργεντινή, στον γιορτασμό του "ΟΧΙ", πριν χρόνια. "Θυμάμαι έπεσε βιβλική κακοκαιρία και το αεροπλάνο μας πήγε προς το Ουρουγουάη. Αργήσαμε να φτάσαμε στο Μπουένος Άιρες. Ταλαιπωρημένοι από το ταξίδι, ξαφνικά συναντάμε έναν κόσμο όμορφο, ζεστό. Έφυγαν όλοι οι φόβοι και η κούραση. Μαζεύτηκαν μαζί όλοι οι εκπρόσωποι των ελληνικών κοινοτήτων από τη Λατινική Αμερική. Μου έκανε εντύπωση, ότι ήταν απόλυτα ευγενικοί. Είχαν κάτι... Ίσως μας έβλεπαν και ένιωθαν βαθιά συγκίνηση που ερχόμαστε από την πατρίδα. Και εγώ είχα συγκινηθεί πολύ όταν έβλεπα τα παιδιά ότι καταλάβαιναν τα πάντα, τι τους λες, ενώ αδυνατούσαν να μιλήσουν ελληνικά. Συγκλονιστικό ήταν. Μου έμεινε όλο το σκηνικό αυτό: μας κοιτούσαν με δέος και συμπεριφέρονταν μαζί μας με πάρα πολύ ευγένεια και αγάπη. Αυτές είναι οι μοίρες του Ελληνισμού, είμαστε συνηθισμένοι στο διάβα των αιώνων, να βρισκόμαστε μακριά από την πατρίδα Ελλάδα, να ζούμε με νόστο στην ψυχή και το μόνιμο όνειρο της επιστροφής".
Ο ίδιος δεν μετανάστευσε ποτέ, ούτε έχει ζήσει κάπου εκτός Ελλάδας. "Μικρός όταν ήμουν, οι γονείς δοκιμάστηκαν ως μετανάστες στη Γερμανία, αλλά επέστρεψαν γρήγορα". Μπορεί να μην έζησε την ξενιτιά, αλλά μόνιμα "ξενιτεύεται", φεύγει μακριά για να δει τον εαυτό του και τη ζωή του από έξω, μετά να γράφει στίχους και μουσική, που μιλούν.
"Οι νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο προσφέρουν θαύματα αλλά θα επικοινωνία πρέπει να είναι αληθινή, ζωντανή"
Παρέα μαζί με τον κ. Ζερβουδάκη ήρθε στο στούντιο του "Πρακτορείου 104,9 fm" ο 12χρονος γιος του, Κυριάκος. Ήθελε να παρακολουθήσει την εκπομπή. "Από τον μπαμπά άκουσα πολλές φορές πως γίνονται οι εκπομπές, αλλά πρώτη φορά βρίσκομαι στο στούντιο με ανοικτό μικρόφωνο", είπε. Στη συζήτηση για την ψηφιακή εποχή, που βοηθάει τους μουσικούς, ρωτήσαμε τον Κυριάκο, που είναι μαθητής γυμνασίου τη γνώμη του: "Μου αρέσει πολύ το κομπιούτερ, αλλά όταν βρίσκομαι με φίλους, στο γήπεδο, ή έξω στο δρόμο να παίξουμε, να μιλάμε, είναι διαφορετικά. Καταλαβαίνω, πως η πραγματική ανθρώπινη επαφή προσφέρει πολύ περισσότερα σε μένα, το κομπιούτερ βοηθάει στην επιπλέον γνώση και τη διασκέδαση". Αυτό επιβεβαίωσε και ο μουσικοσυνθέτης, λέγοντας πως η τεχνολογία σήμερα βοηθάει πολύ στη δουλειά των μουσικών, ενώ το διαδίκτυο στην προβολή, "να φτάνουν τα νέα τραγούδια γρηγορότερα στους ανθρώπους", και όπως είπε χαρακτηριστικά "δεν μπορεί να αντικαταστήσει σε καμιά περίπτωση τη ζωντανή συναυλία...".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Με κοινά φάρμακα φαίνεται ότι συνδέεται ο καρκίνος
- Έρχονται βροχές και πτώση στη θερμοκρασία
- Το νέο «παλάτι» του Αντετοκούνμπο – Δείτε το εξωπραγματικό σπίτι που αγόρασε (εικόνες)
- My Style Rocks: Ξέσπασε σε κλάματα η Βικτώρια Καρύδα
- Σε... πανικό ο ΣΚΑΪ για το «Ελλάδα έχεις ταλέντο»
- Γυναίκα οδηγός αλλάζει ρούχα στο φανάρι
- “Πάγος” στους συνταξιούχους από Τζανακόπουλο
- Φθιώτιδα: Αγρότης φύτευε ελιές και βρήκε αρχαιολογικούς θησαυρούς
- Πρωτότυπη ή κιτς; -Αυτή η τολμηρή νύφη κάνει τον γύρο του διαδικτύου [εικόνες]
- Το τρένο επιστρέφει στη Δυτική Ελλάδα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις seleo
- Τι απαντούν οι μαθητές που τους απέβαλαν γιατί τραγούδησαν το «Μακεδονία Ξακουστή» στην παρέλαση (BINTEO)
- Μια μαγική νυχτερινή βόλτα στη Θεσσαλονίκη με... drone! (BINTEO)
- Η εφορία πατάει "γκάζι" στις κατασχέσεις - Κινδυνεύουν ακόμη και οι οφειλέτες με χρέη 500 ευρώ
- Θεσσαλονίκη: Στα καταστήματα Χριστούγεννα ,στους δρόμους Δεκαπενταύγουστος (ΕΙΚΟΝΕΣ)
- Βέροια: 40χρονη έκλεψε τραπεζική κάρτα και βγήκε για ψώνια
- Zερβουδάκης: Η εσωστρέφεια σκοτώνει το πνεύμα και τον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης
- Πότε θα «σκάσει» η Black Friday στην αγορά της Ελλάδας
- Σήμερα ο αγώνας ΠΑΟΚ-ΑΕΚ για ένα εισιτήριο στα ημιτελικά του Κυπέλλου
- 35χρονος ρήμαζε όλα τα εξοχικά της Φούρκας στην Χαλκιδική
- Καβάλα: Μαθητές έπιασαν τα πινέλα και ζωγράφισαν 13 αίθουσες του σχολείου τους
- Τελευταία Νέα seleo
- Zερβουδάκης: Η εσωστρέφεια σκοτώνει το πνεύμα και τον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης
- Βέροια: 40χρονη έκλεψε τραπεζική κάρτα και βγήκε για ψώνια
- 35χρονος ρήμαζε όλα τα εξοχικά της Φούρκας στην Χαλκιδική
- Η εφορία πατάει "γκάζι" στις κατασχέσεις - Κινδυνεύουν ακόμη και οι οφειλέτες με χρέη 500 ευρώ
- Καβάλα: Μαθητές έπιασαν τα πινέλα και ζωγράφισαν 13 αίθουσες του σχολείου τους
- Μια μαγική νυχτερινή βόλτα στη Θεσσαλονίκη με... drone! (BINTEO)
- Τι απαντούν οι μαθητές που τους απέβαλαν γιατί τραγούδησαν το «Μακεδονία Ξακουστή» στην παρέλαση (BINTEO)
- Σήμερα ο αγώνας ΠΑΟΚ-ΑΕΚ για ένα εισιτήριο στα ημιτελικά του Κυπέλλου
- Πότε θα «σκάσει» η Black Friday στην αγορά της Ελλάδας
- Θεσσαλονίκη: Στα καταστήματα Χριστούγεννα ,στους δρόμους Δεκαπενταύγουστος (ΕΙΚΟΝΕΣ)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έκανε "ντου" στο γήπεδο με...τρακτέρ!
- Πετρόπουλος: Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την όποια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά
- Σκουρλέτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει παντού τις αυθεντικές αυτοδιοικητικές δυνάμεις
- Ολυμπιακός: Αποστολή με εκπλήξεις εν όψει Άρη
- Φρίκη! Αρκούδες έφαγαν ζωντανή μια λύκαινα μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών (vid)
- Τζανακόπουλος για συντάξεις: Δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικών διεκδικήσεων
- GNTM: Αν η αδερφή της Άννας Αμανατίδου ήταν στο σπίτι, θα κέρδιζε σίγουρα το παιχνίδι