Γιατί η θεωρία ότι τα ελληνικά δεν έγιναν διεθνής γλώσσα για μία ψήφο είναι το μεγαλύτερο ψέμα που υπήρξε ποτέ

22:16 21/3/2018 - Πηγή: seleo

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ακόμη και σήμερα πως η ελληνική γλώσσα θα γινόταν διεθνής αν δεν υπερτερούσε η αγγλική για μία ψήφο, πράγμα που, όπως φαίνεται, δεν συνέβη ποτέ.

Σχετικά με τον ελληνικό μύθο (γιατί υπάρχουν και για άλλες χώρες), αυτός αφορά την αρχαία ελληνική γλώσσα, η οποία στο... παρά πέντε δεν έγινε η γλώσσα που θα μιλούσε όλη η υφήλιος.

Ο μύθος

Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, σε μια καθοριστική ψηφοφορία

που τοποθετείται χρονικά αμέσως μετά την έγκριση της διακήρυξης της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, δηλαδή γύρω στο 1776, οι νεοσύστατες Ηνωμένες Πολιτείες καλούνταν να αποφασίσουν την επίσημη γλώσσα του κράτους.

Φρέντερικ Μούλενμπεργκ, ο πρώτος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ

Εξαιτίας της θύμησης της αποικιοκρατίας που προκαλούσαν τα αγγλικά για τους Αμερικανούς, υπήρξε η πρόταση να γίνει επίσημη γλώσσα η αρχαία ελληνική, μιας και θύμιζαν το μέρος που γεννήθηκε το πολίτευμα της δημοκρατίας.

Η εκδοχή αυτή έχει κάπως συγχωνευτεί με μία δεύτερη, κατά την οποία η αρχαία ελληνική γλώσσα δεν έγινε για μία ψήφο η επίσημη διεθνής γλώσσα της υφηλίου.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω, τα οποία για πολλά χρόνια μας φαίνονταν τελείως λογικά, στην πραγματικότητα δεν συνέβησαν ποτέ.

Η κατάρριψη του μύθου

Ο συγγραφέας, λογοτέχνης και μεταφραστής Νίκος Σαραντάκος εξηγεί γιατί δεν θα μπορούσε να συμβεί ποτέ μία τέτοια ψηφοφορία ή να «χάσουν» για μία ψήφο τα αρχαία ελληνικά.

Οπως γράφει ο ίδιος στην ηλεκτρονική του πλατφόρμα, sarantakos.com:

H αλήθεια είναι ότι καμιά τέτοια ψηφοφορία δεν έχει γίνει· ούτε για τα ελληνικά, ούτε για καμιά άλλη γλώσσα.

Τα πρακτικά και τα άλλα επίσημα κείμενα του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών υπάρχουν στη διάθεση του καθενός και καμιά ψηφοφορία δεν καταγράφεται για την ανάδειξη επίσημης γλώσσας.

Στην πραγματικότητα, πουθενά στο Σύνταγμα των ΗΠΑ ή σε άλλο θεσμικό ή νομοθετικό κείμενο της χώρας δεν υπάρχει ορισμός επίσημης γλώσσας. Τα αγγλικά είναι η εκ των πραγμάτων επίσημη γλώσσα, αλλά δεν έχουν θεσμική κατοχύρωση.

Πιο σωστά: δεν έχουν μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, διότι, όπως ίσως θα έχετε ακούσει, στις μέρες μας όντως υπάρχουν προτάσεις να κατοχυρωθούν θεσμικά τα αγγλικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, σαν ανάχωμα στη δημογραφική άνοδο των ισπανόφωνων.

Tο ενδιαφέρον είναι ότι ο μύθος αυτός κυκλοφορεί και σε άλλες παραλλαγές, όπου στη θέση της ηττημένης για μία ψήφο γλώσσας είναι τα εβραϊκά (που δήθεν είχαν επιλεγεί ως γλώσσα της Παλαιάς Διαθήκης), τα γαλλικά (ως γλώσσα του ορθού λόγου), τα πολωνικά ή τα γερμανικά.

Για να ξαναγυρίσουμε στα δικά μας, ο μύθος της μίας ψήφου έχει πια ξεθωριάσει. Ούτως ή άλλως, ακόμα και στην εντελώς υποθετική περίπτωση που μια πλειοψηφία αιθεροβαμόνων φιλελλήνων στο Κογκρέσο ψήφιζε να γίνουν τα ελληνικά επίσημη γλώσσα, θα ήταν εντελώς αδύνατο να επικρατήσει κάτι τέτοιο στην πράξη αφού τα ελληνικά ήταν πέρα για πέρα άγνωστα σε όλους τους Αμερικανούς πολίτες (την εποχή εκείνη οι Έλληνες μετανάστες ήταν ελάχιστοι).


| iefimerida.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα