Κυκλοφορικό σύστημα και θέματα υγείας

18:08 11/8/2022 - Πηγή: seleo

Το κυκλοφορικό σύστημα κατέχει κεντρικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά αίματος, οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών σε όλο το σώμα.

Δεδομένης, λοιπόν, της τεράστιας σημασίας του, τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με αυτό μπορεί να είναι σοβαρά και επικίνδυνα και ίσως χρήζουν αποτελεσματικής και άμεσης αντιμετώπισης.

Πάμε να δούμε, λοιπόν, ποιες είναι οι σοβαρότερες ασθένειες που συνδέονται με την κακή λειτουργία του κυκλοφορικού μας συστήματος.

Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση

 

Η

εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση συνιστά μια «ύπουλη» ασθένεια, με την έννοια ότι πολύ συχνά δεν εμφανίζει ξεκάθαρα συμπτώματα. Κάποια, όμως, που μπορούν να σας κάνουν καχύποπτους είναι ο αποχρωματισμός του δέρματος, ο πόνος ή το πρήξιμο.

Η συγκεκριμένη πάθηση προκαλείται από τον σχηματισμό θρόμβων αίματος (δηλαδή, αίμα που έχει πήξει με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ομαλή ροή του) σε μια από τις εν τω βάθει φλέβες και συνηθέστερα, στον μηρό ή στη γάμπα. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση σχετικών συμπτωμάτων, διαβάστε τι είναι οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης και πώς μπορούν να σας βοηθήσουν.

Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση οφείλεται συνήθως σε παρατεταμένη καθιστική εργασία, παχυσαρκία, εγκυμοσύνη ή μακροχρόνια παραμονή στο κρεβάτι, ενώ μπορεί να καταστεί ιδιαίτερα επικίνδυνη αν ο θρόμβος μετακινηθεί στους πνεύμονες.

Αθηροσκλήρωση

 

Αθηροσκλήρωση ονομάζεται η συσσώρευση πλάκας (αποτελείται από κύτταρα και λίπη) στα τοιχώματα των μεγάλου και μεσαίου μεγέθους αρτηριών.

Η πλάκα με τον καιρό μειώνει τη διάμετρο των αρτηριών, με αποτέλεσμα να προκαλεί στένωσή τους, εμποδίζοντας την κανονική ροή αίματος και οξυγόνου με κίνδυνο ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή μια καρδιακή προσβολή. Κάποια από τα πιο κοινά συμπτώματα της αθηροσκλήρωσης είναι η στηθάγχη, το μούδιασμα, η κόπωση κ.ά.

Το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή, η παχυσαρκία, η αυξημένη αρτηριακή πίεση και η κληρονομικότητα αποτελούν παράγοντες ανάπτυξης της συγκεκριμένης πάθησης.

Αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες

 

Άλλη μία «ύπουλη» ασθένεια που μπορεί να μην έχει καθόλου συμπτώματα είναι οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες, που αποτελούν περίεργες και ανώμαλες εμπλοκές των αιμοφόρων αγγείων.

Συνήθως αυτές οι δυσπλασίες εμφανίζονται στον εγκέφαλο ή τον νωτιαίο μυελό, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να έχουν ως πιθανό αποτέλεσμα ακόμα και τον θάνατο, ενώ εκδηλώνονται με αιμορραγία, επιληπτικές κρίσεις ή και πονοκεφάλους.

Η διάγνωσή τους γίνεται είτε με αξονική είτε με μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, ενώ οι πιθανές θεραπείες περιλαμβάνουν χειρουργική αφαίρεση, ακτινοθεραπεία και ενδοαγγειακό εμβολισμό.

Ανεύρυσμα αορτής

 

Η αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία του ανθρώπινου σώματος και αποστολή της είναι να μεταφέρει το αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα.

Το τοίχωμα της αορτής είναι παχύ, ανθεκτικό και το κυριότερο, ιδιαίτερα ελαστικό. Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων και σε συνδυασμό και με θέματα υγείας όπως η υπέρταση ή η αθηροσκλήρωση, το τοίχωμα της αορτής αποδυναμώνεται και εξασθενεί, με αποτέλεσμα να διογκώνεται προς τα έξω. Αυτό το εξόγκωμα που εμφανίζεται ονομάζεται ανεύρυσμα.

Τα συχνότερα ανευρύσματα εντοπίζονται στην κοιλιακή χώρα ή στον θώρακα, χωρίς, πολλές φορές, να προκαλούν συμπτώματα. Αν τυχόν εμφανιστεί κάποιο σύμπτωμα, το πιθανότερο είναι να είναι ένας κοιλιακός πόνος.

Οι τρόποι αντιμετώπισης μπορεί να ξεκινήσουν από την απλή παρακολούθηση σε πρώιμα στάδια και να καταλήξουν έως και τη χειρουργική επέμβαση.

Το άρθρο Κυκλοφορικό σύστημα και θέματα υγείας εμφανίστηκε πρώτα στο Seleo news.

Keywords
Τυχαία Θέματα